Uluslararasi Kadin Ve Medya Sempozyumu Sona Erdi

Basbakanlik Basin Yayin ve Enformasyon Genel Müdürlü günce (BYEGM) 4-5 Nisan tarihlerinde Antalya’da düzenlenen Uluslararasi Kadin ve Medya Sempozyumu sona erdi. Iki gün süren ve bes oturumda gerçeklesen sempozyuma 81 ilden basin karti sahibi kadin gazeteciler ile yurt disindan 30’a yakin kadin gazeteci katildi.

Uluslararasi Kadin Ve Medya Sempozyumu Sona Erdi
Concorde de Luxe Resort Otel’de gerçeklesen sempozyu mun ilk gününe Basbakan Yardimcisi Bülent Arinc, Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin’de katilarak kadinin medyadaki öneminden bahsettiler.
Sempozyumun kapanisinda konusan BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, sempozyumda dile getirilen görüsler konusunda açiklamalarda bulundu.
Genel Müdür Murat Karakaya, son derece yararli ve basarili bir sempozyum gerçeklestirildigini söyledi. Karakaya, çok genis bir katilimla yapilan sempozyumda tartisilan konularda büyük ölçüde mutabakat saglandigini, kadin ve medya konu sunda kisi ve kurumlarin üzerine düsen görevlerin bir kez daha altinin önemle çizildigini ifade etti. Murat Karakaya, sempozyumda ele alinan ve üzerinde uzlasilan hususlari söyle özetledi:
1. Ülkemizin taraf oldugu kadin haklari konularindaki uluslararasi sözlesmelerin ve konuyla ilgili ulusal mevzuat hükümlerinin hayata geçirilmesi konusunda tüm kurumlar gereken hassasiyeti göstermelidir.
2. Medyadaki kadin algisinin dönüstürülmesi için tüm medya kuruluslari etik ilkeler çerçevesinde hareket etmelidir.
3. Internet medyasi konusunda olusturulacak yeni hukukî düzenlemede kadinin cinsel obje olarak kullanilmamasi hususlarina yer verilmelidir.
4. Haber, reklam ve her türlü televizyon programlarinda kadinin cinsel obje olarak algilanmasina neden olabilecek mesajlarin kullanilmamasi için tüm medya çalisanlarinin ve yöneticilerinin dikkatli ve ilkeli davranmalari saglanmalidir.
5. Kitle iletisim araçlarinda kadina yönelik siddetin mesrulastirilmasina, karikatürize edilmesine ve siradanlastirilmasina yönelik içeriklerin yer almamasi konusunda titizlik gösterilmelidir.
6. Toplumda kadina iliskin var olan yanlis yargilari de gistirmek amaciyla medyada olumlu içeriklerin üretilmesi tesvik edilmeli, bu yayinlarda is, spor, sanat, kültür, vb. alanlarda basarili olmus kadin örnekleri islenmelidir.
7. Kadin imajinin çocukluktan baslayan ögrenme süreciyle sekillendigi gerçeginden hareketle, çocuklara yönelik her türlü kitle iletisiminde anne, arkadas, es olarak kadinlarin erkeklerle esit oldugu bilinci gelistirilmelidir.
8. Kadinin geleneksel rolleri yerine getirmekten öte anlam tasimadigi vurgusu islenen ve geleneksel rol paylasimini destekle yen, pekistiren reklamlar ve dizi filmlerin daha esitlikçi mesajlar içermesi hususunda tüm iletisimciler ortak anlayis göstermelidir.
9. Kadinlara yönelik programlarda yogun olarak gözlenen kadinin asagilanmasi, rencide edilmesi ve kadina siddet uygulanmasinin siradanlasmasi içerikli mesajlarin reyting artirici bir unsur olarak kullanilmasi önlenmelidir.
10. Kadinin medyada magdur edildigi haber ve programlarla ilgili olarak yasal haklarin kullanimi ve ilgili basin meslek kuruluslarina sikâyet konularinda toplum bilinçlendirilmeli, ilgili kurumlar bu konuda daha caydirici önlemler almalidir.
11. Medya çalisani kadinlarin Basin Is Kanunu bünyesinde istihdami titizlikle takip edilmelidir.
12. Is Kanunundan kaynaklanan haklarin (emzirme hakki vb.) verilebilmesi için Basin Is Kanunu'nda gerekli düzenlemeler yapilmalidir.
13. Sosyal sorumluluk baglaminda, toplumsal sorunlarin çözümü için kadin, çocuk, engelli vs noktasinda kampanyalara katkilar tesvik edilmelidir.
14. Yerel medyada görev yapan kadin gazetecilerin mesleki gelisimleri için imkânlar olusturulmalidir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284