Vatandasa kötü haber

Tüm alacaklarini kurusu kurusuna tahsil etmek için kollari sivayan devlet, simdi de vatandasin pesine düstü.

Vatandasa kötü haber
Nüfus cüzdani degisikligi yapip para sini ödemeyen, bir dönem vergi borcu olup kapatan ancak küsurati kalan, trafik cezasini unutan vergi mükellefleri, bugünlerde vergi dairesi baskanliklarindan gelen yazi ile irkiliyor.
Borcu olmayana da gitti Vatandasa gönderilen maktuu yazi 'Degerli mükellefimiz diye basliyor ve 'Bilgi Islem Merkezi kayitlarimiza göre; vadesi geçtigi halde ödenmeyen borçlarinizin bulundugu tespit edilmis olup söz konusu borçlariniza yönelik tahsilat çalismalari baslatilmistir.
Borcunuzun olup olmadigini tespit için en kisa sürede bizzat veya vekiliniz vasitasiyla ilgili vergi dairesine gelin. Aksi taktirde 6183 sayili Kanun geregince ödenmemis kamu alacaklarinin tahsili için vergi dairemizce banka hesaplariniz, gayrimenkulleriniz ve tasitiniz dahil olmak üzere malvarliginiza haciz konulmasi kaçinilmaz hale gelecektir" diye sonuçlandiriliyor.
Elim ayagim karisti
Gelen yazida el koyma ve haciz kelimelerini okuyan vatandaslar, borçlu olmasa da solugu vergi dairelerinde aliyor. Bu durum vergi dairelerinde yigilmalara yol açti. Gelen yazi üzerine Sisli Vergi Dairesi'ne giden Elektrik Mühendisi Kemal Kalayci, hiç borcu olmadigi halde gönderilen yaziya isyan etti.
Kalayci, "Tüm vergilerini zamaninda ödeyen biriyim. Bu yazi bana geldiginde elim ayagim birbirine karisti" dedi. Vergi dairesine gelen bazi vatandaslar ise cüzi borçlarla karsilasti. Sizin de kapiniz çalinabilir Konu ile ilgili görüslerine basvurdugumuz vergi dairesi yetkililerinden de çarpici bir örnekler geldi.
Yazinin borcu olan herkese gittigini belirten yetkililer, vergi borcu bulunmasa da farkli bir ödemeden dolayi bu yazinin kisilere gönderildigini belirtti. Vergi dairesi çalisanlarindan bir yetkili böyle bir yazinin 78 yasindaki teyzesine de gittigini kaydederek, "Teyzem korku ve panik içinde beni aradi. Ben de ona panikleme dedim. TC kimlik numarasini aldim sisteme girdigimizde nüfus cüzdani degisikligi yapildigini ve bunun için ödenmesi gereken 62 lira borç oldugunu gördük" dedi.
Vergi dairesi sorumlu
Vergi dairelerinin mükellefe gönderdigi uyari mektubuyla ilgili Maliye Bakanligi yetkilileri açiklama yapti. Mektubun içeriginin onu gönderen vergi dairesi tarafindan kaleme alindigi bildirildi. Maliye ayrica, sistemde vergi borcu görünmeyenlere uyari mektubunun gönderilmedigini savundu.
Borçlu çikan da var
Yaziyi eline alan ve solugu bagli bulundugu vergi dairesinde alan Yasar Yilmaz'da yazinin ellerine geçtiginde kendilerini ürküttügünü dile getirdi. Yilmaz, "Ben borcum olmadigini bilerek kapidan içeri girdim. Ancak önceki bir borcumdan küsurat kalmis" dedi.
Gelen yazi normal
Serbest meslek sahibi Havadis Uluesmer, vergi dairesinden gelen yazinin normal oldugunu belirtti. Uliesmer, "Hiç borcum yok diye biliyordum. 1999'dan 216 lira borcum çitti. Bugün 4 bin 811 liraya ulasmis. Bu bedelin tahsili isteniyor" diye konustu.
Alt limit belirlenmeli
Bugün Gazetesi yazarlarindan Osman Arioglu, veri tabaninda limit belirlenip bu limitin altinda kalan mükelleflere yazinin gitmemesi gerektigini söyledi. Arioglu, Borçlu olmayana da yazinin gitmesi veri tabaninin dogru islememesini gösteriyor. Yazida da biraz daha yumusatma yapilip 'yasal takip baslatilacaktir' ibaresine yer verilmesi daha uygun olurdu. Bu tür yazilarin herkese gitmesi ileride kurumlardan gelen yazilarin dikkate alinmamasina neden olabilir" dedi.
Kaynak: Milliyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284