Yeni Resmi Bayram Yönetmeligi Tamamlandi

Basbakanlik, Genelkurmay, Milli Egitim, Kültür ile Gençlik ve Spor Bakanligi’nin ortak hazirladigi Resmi Bayram Yönetmeligi tamamlandi. Yeni yönetmelik, özellikle gençlerin istekleri dikkate alinarak hazirlandi.

Yeni Resmi Bayram Yönetmeligi Tamamlandi
 
Resmi bayramlari militer havadan kurtarmak için uzun süredir üzerinde çalisilan düzenleme bitti. Ilgili bakanliklar ve kurumlarin üzerinde çalisarak uzlasmaya vardigi Resmi bayramlar için hazirlanan yeni yönetmelik çalismasi Cumhurbaskanligina gönderildi. Cumhurbaskani’nin da onayladigi yeni yönetmelige göre törenler halkin katiliminin sinirli oldugu statlardan çikartilarak genis kitlelerin ulasabilecegi meydanlara tasinacak. Milli Egitim Bakanligi, Gençlik ve Spor Bakanligi, Kültür ve Turizm Bakanligi ile Genelkurmay Baskanligi ve Basbakanlik’in uzun süredir üzerinde çalistigi Resmi Bayramlarla ilgili yönetmelik tamamlandi.
Belediyelere Daha Çok Inisiyatif
Danistay tarafindan iptal edilme riskine karsilik, yönetmeligin yasa haline dönüstürülmesi için de gerekli hazirlik yapildi. Kutlamalarla ilgili en önemli degisiklik, mekân olarak statlar yerine meydanlarin kullanilacak olmasi. Genis halk kitlelerinin katilimi ve ulasim kolayliklari ve resmi havadan kurtarilmasi amaciyla kutlamalar artik sehrin en büyük ve islek meydanlarinda yapilacak. Bakanlik bürokratlari pedagojik yönlerini de masaya yatirarak yaptiklari çalismalarda çocuklar ve gençlerin kutlamalarla ilgili sikâyetlerini masaya yatirdi. Günümüz gençliginin eglence biçimleri, anlayisi ve sosyal hayattaki duruslari üzerinde uzmanlar esliginde yapilan çalismalarda bütün ayrintilar gözden geçirildi. Kutlamalarda konserler düzenlemesi öne çikan taleplerden ilki oldu. Bu çerçevede, kimlerin konser verecegini belirleyecek yetkililer ve finansmanin nasil saglanacagina iliskin esaslar belirlendi. Kutlamalarda bugüne kadar geri plana itilen Belediyelerin rolü ön plana alinirken, düzenlemeden organizasyona kadar belediyelere yetkiler verilmesi öngörüldü.
Panayir Alanlari Kurulacak
Oldukça genis yelpazede yapilmasi düsünülen kutlamalarda, meydanlarda gerçeklesecek gösterilerin de gelisime açilmasi planlandi. Sinema salonlari, tiyatrolar, gösteri merkezleri, panayir alanlari da kutlamalar çerçevesinde kullanilabilecek. Belirlenen sinemalarda bayrama uygun film gösterileri, tiyatrolarda oyunlar, gösteri merkezlerinde sovlar düzenlenecek. Ögrencilerin yorgunluklarini atmalari için de panayir alanlarinda piknik benzeri düzenlemeler de okullarin inisiyatifinde kullanilabilecek.
Kendi Programini Kendin Yap
Tek tip kutlama sekillerine son vermeyi amaçlayan düzenleme, yetkililerin izninden geçen yeni kutlama sekillerine de açik olacak. Bu çerçevede önerilerini hazirlik haline getiren okullarin kutlama sekilleri degerlendirmeye alinacak. Baskent sifati nedeniyle Ankara’da farkli bir kutlama sekli öngörülürken, ögrencilere nasil egleneceklerinin dayatilmamasina özen gösteren bir anlayis belirlendi. Bu çerçevede her bayram ayri ayri düsünüldü. 30 Agustos ve 29 Ekim için Çanakkale, Gelibolu gibi özel bölgelerin ayri biçimde degerlendirilmesi benimsendi. Kutlamalari birkaç saate sigdirma anlayisini da degistiren yönetmelik, farkli saatlerde halkin çesitli etkinliklere katilabilmelerini saglayacak esnek düzenlemeler getirdi.
 
Kaynak: //www.memurlar.net/haber/227074

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284