YARIYIL TATİLİ

Yarıyıl tatili yerine, sömestr tatilini kullanırız.
Sömestr, dilimize girmiş olan bir Fransızca sözcüktür. Öğretim yılının ayrıldığı iki dönemden biri anlamına gelir.
Ülkemiz de, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında eğitim gören yaklaşık on sekiz milyon öğrenci, 18.01.2019 Cuma günü, karne alarak, birinci sömestr tatiline girdi.
Aslında bu sürece tatil demek ne derece doğru olur bilemiyorum. Dinlenme yerine öğrencilerin tamamına yakını bu süreçte öğretmenlerin verdikleri ödevleri yapacaklar, bazıları dershanelere devam edecekler, evde kalanlar da anneleriyle birlikte TV kanallarında yayınlanan dizileri izleyeceklerdir. Tatil bunun neresinde?
Ülkemizde tatil anlayışı: tatil kültürü gelişmediğinden, öğrenciler için okullara; memurlar, işçiler, esnaflar için işyerlerine gitmeme anlamında değer buluyor.
Eğitim alanında anlayamadığım olgularda biri de öğrencilere dönem sonlarında verilen karnelerdir. Kendime sürekli olarak bu karnelerin neyi gösterdiklerini sordum…
Karnelerini alan öğrenciler arasında sevinenler, üzülenler, ağlayanlar, korkanlar, anlayamadıkları ruhsal durumları yaşayanlar, evlerinden kaçanlar, karnelerinde notlarını düzelterek yalan söyleyenler ve nihayet intihar edenler, toplumumuz tarafından bilinen gerçeklerdir.
Ama sonuç ne olursa olsun, eğitimde öğrencilere karne verilmeye devam edilir…
Öğrenci karnelerinde: öğrencilerin kazandıkları teşekkür-özür, iyi-kötü, yanlış-doğru, gerçek-yalan, kazanmak-hak etmek, büyük-küçük, vb. değerler yer almazlar.
Her insanın öğrenme süreçlerinin farklı olduğu, 
Her insanın ilgi alanın farklı olduğu,
Her insanın zekâ özelliğinin farklı olduğu,
Her insanın farklı aile ortamlarında yaşamakta olduğu
Hiç düşünülmeden ve hiç değerlendirilmeden;
Aynı potada, aynı seviyede eğitilmeye daha doğrusu yaşamlarında belki de hiç kullanmayacakları bilgiler öğrencilere yüklenmeye çalışılır.
 

YORUM EKLE

banner284