14 Şubat 1977

Sizlere başlık olarak bir tarih yazdım herhalde bu gazetemizin okurları olarak manasını biliyorsunuzdur. Karamanın Sesi’ nin kuruluş tarihidir. Bugün 45. yılını kutlamasına da bizler zorluklar içerisinde de olsa sevinçli ve de mutluyuz. Çünkü bu gazetemiz sizlere “DUYDUĞUNU DEĞİL, DOĞRULADIĞINI YAZAR” sloganı ve basının kendisine vermiş olduğu hakları da savunarak yaşamaktadır.  

Karamanın Sesi Gazetesinin yayın hayatına geçmesini yazmadan önce Karaman da basın ve gazete yayını nasıl oldu onu size kısaca yazayım sonra dertleşiriz.1947 yılında rahmetli Durmuş Ali Gülcan amcamın yazı işleri müdürlüğü yaptığı ve halk evinin çıkartmış olduğu Karaman isimli gazete yayın hayatına geçmiştir. 1951 yılında bu gazetenin ismi Yeni Karaman olmuş ve sahibi de Sadi Göncü idi. Yazı işleri müdürü de Av. İrfan Baran idi. Yıllar sonra 1957 yılında gazete el değiştirerek sahibi Hüsnü Göncü ve Yazı İşleri Müdürü de Mahir İba idi. Gazetenin ismi de İleri Karaman oldu. 1960 ihtilalinden sonra İleri Karaman gazetesi birkaç yıl ara verdi ve sonra yayın hayatına devam etti.

Bütün bu yıllar içerisinde de benim ortaokul ve lise hayatımın tatil aylarında Yeni Karaman ve İleri Karaman gazetelerinin basıldığı matbaa da çalışmalarım olmuştur. O yıllarda haftalık çıkan bu gazetelerin ne şartlarda çıkarıldığının canlı çalışan bir şahidiyim. Onun içindir ki yıllardır basının içinde olmanın hasebiyle dertlerini, zorluklarını, sıkıntılarını hatta çalışma imkânsızlıklarını yazmayla bitiremem.

Karaman’da hakikaten basının önemi ve değeri yılarca bilinmedi ve halende gördüğüm ve bildiğim kadarıyla bilinmemektedir. Zaman zaman çeşitli konularda yazılar yazıyorum, hatta Karaman’da neden bir basın kuruluşu olan Gazeteciler Cemiyeti’nin var oluşu faaliyetini duyamaması acı içerisinde idim ki bir genç arkadaşımız sessiz olan bu Karaman basınının varlığı olduğunun ışığını yaparak Gazeteciler Cemiyeti’ni devam ettirecek. Teşekkürler Önder Demirkollu derim. Bu mesele ileriki günlerde sizlerle bu satırlara paylaşmak istiyorum.

Hadi gelelim bizim sevinçli günümüz olan kuruluşumuzun 45 yılında yaşarken nasıl geçti bu senede diyelim. 1977 yılının 14 Şubat günü Karaman’ın Sesi Gazetesi sahipliğini Cemile Yavuzaslan ve Genel Yayın Yönetmeni Av. Şahin Yıldız’ın yapması ile ışık ve bilgiler saçarak zorluklarla da olsa bugünlere çok değerli arkadaşım Medeni Yavuzaslan’ın hem öğretmenliği hem de gazete  yayının devamlılığının ve de var olmanın çabalarıyla yaşatma, geliştirmeleri hep bugüne kadar olumlu geçmiştir. Gazete zamanla sahibi ve yazı işleri müdürlükleri hep Yavuzaslan ailesi tarafından yayınlanmıştır. Şuan da imtiyaz sahibi Fahri Nisan Yavuzaslan ve sorumlu yazı işleri müdürü de Emel Yavuzaslan’ dır. Bu yıllarda gazetenin haber yayın dizgi ve baskı işlerinde çalışan elemanlardan Mustafa Özünal, Sezer Arpınar, Selahaddin Güldeste, Senem Yavuzaslan ve Fatma Yavuzaslan ile radyo yayıncıları Emine Güç ve Kübra Sarı diğer yazı hayatı sahipleri ile yayınlığını büyük bir titizlikle devam ettirmektedir.

Zaman zaman Anadolu’da Basının zorluklarını yazarak dile getirdim ama gel gör ki bir arpa boyu yol alamadık. Basın her toplantıda şu sözlerle avutulur; “ BASINIMIZIN GÜZİDE ÇALIŞAN ELEMANLARI” denir bu da yeter mi bilmem ama “HADİ GELİN SAYIN BASIN MENSUPLARI SİZLERİN SORUNLARI NELERDİR?” deyip bir yaklaşım bir sonuç alınma var mı? Yok yok yok…

Bütün bunlar karşısında benim yıllardır içerisinde bulunduğum Yavuzaslan ailesinin Gazete, Radyo ve Televizyon yayın hayatlarının nasıl çalıştığını ve ne gibi zorluklu engellere göğüs gererek yaşadığını çok iyi biliyorum. Sayın Yavuzaslan ailesi sizlerin mayanız ve hamurunuz, kaleminiz, objektifiniz ve kameranız ile pekişmiştir. Allah sizlere kolaylıklar, başarılar ve sağlıklı nice nice yıllar temennisi ile var olun ve yaşayın. Selamlar…

YORUM EKLE

banner284