26 AĞUSTOS BÜYÜK TAARRUZ

26 Ağustos 1071 yılında, Selçuklu Sultanı Alpaslan, Bizans tan kaynaklanan direnci, Malazgirt ovasında kırarak, Anadolu’nun 24 Oğuz Boyuna yurt olarak açılmasını sağlamıştır.

Selçukluların, Bizans’ı yenmeleri karşısında, bu savaşın konuşulduğu ortamlarda bazı kişiler, “keşke Bizans kazansaydı,” dediler mi acaba?

Anadolu Selçukluları zamanında;

1096 yılında Haçlılarla Doreleon Savaşı,

1176 yılında Bizans la Miryakefalon Savaşı,

1243 yılında da Moğollarla Kösedağ Savaşı yapılmıştır.

Bu savaşlar, Anadolu Selçuklu Devletinin yıpranmasına ve yıkılmasına neden olmuşsa da, Anadolu Türk yurdu olma özelliğini yitirmemiştir.

Nihayet:

1918 yılından itibaren İngilizler, kanser hücreleri gibi Misak-ı Milli sınırlarımız içinde birçok yeri işgal etmiştir.

İngilizlerin başlattıkları işgal harekâtını;

Güney Doğu’da Fransızlar,

Doğu’da Ermeniler,

Güneyde İtalyanlar,

Batı’da Yunanlılar sürdürmüşlerdir.

1919 yılında başlatılan Ulusal Kurtuluş Savaşımızda, süreç içinde bu işgalci devletlerle savaşılırken; aynı zamanda da iç düşmanlarla da savaşılmıştır.

Bunların başında Halife Sultan tarafından hazırlanan ve Anadolu’ya sürülen Kuvvay-ı İnzibatiye ve Anzavur Ahmet güçlerinin yanı sıra onlarca isyancılarla savaşılmıştır.

22 Ağustos-13 Eylül 1921 tarihinde Sakarya Meydan Savaşı ile Yunanlıların Batıdan başlattıkları ilerleme harekâtı durdurulmuştur. Sakarya Meydan Savaşı, tarihimizde yaptığımız son savunma savaşıdır.

26 Ağustos 1922 tarihinde başlatılan Büyük Taarruz ile işgal güçlerinin Anadolu topraklarından sökülüp atılması süreci başlatılmış ve 30 Ağustos 1922 tarihindeki Başkomutanlık Meydan Savaşı ile de Anadolu işgallerden arındırılarak, Türklerin ebediyete kadar yurdu olması sağlanılmıştır.

“Keşke Yunan kazansaydı,” diyenleri bir kez daha kınıyorum.

Bazılarının bu keşkeleri karşısında, binlerce şehidimizin kemiklerinin sızlamış olacağını düşünüyorum.

Bizlere üzerinde özgürce yaşamamız için bağımsız bir vatan bağışlayan başta Atatürk olmak üzere bütün silah ve çalışma arkadaşlarını minnetle ve rahmetle bir kez daha anıyorum.

Şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum.

YAŞASIN: 26 AĞUSTOS BÜYÜK TAARRUZ…

YAŞASIN:30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ…

YORUM EKLE

banner284