AHMET TALAT DURU ANI EVİ-ODASI AÇILDI

Geçtiğimiz 12 Mayıs 2018 Cumartesi günü Ahmet Talat Duru Anı Evi-Odası açıldı. Merhumu sağlığında,2016 yılında evlatları Ziya Duru ve Rıza Duru babalarına duydukları sevgi ve saygı nişanesi olarak Talat Duru Armağanı kitabı yayınladılar. Kitaba, ailesi, sevenleri ve bende uzunca bir yazı ile katkı vermekten bahtiyarlık duydum.

Amcamız yaşlı olsa da sağlıklı sayılırdı. Ani vefatı yakınlarını ve sevdiklerini derinden üzmüştür. Neticede, Karaman’ın çorak kültür hayatından bilge bir kişilik, güngörmüş bir şahsiyet, örnek bir insan bir yıldız gibi kayıvermişti sonsuzluğa. Bizler, Karaman’ın tarihi, kültürü ve insanlara ait hikâyeleri yazdığı kitaplar ve yazılarından öğrendik. O, bir meşale gibi aydınlattı çevresini. Şehrin sokaklarını, yorgun su değirmenlerinin taşı döndürürken çıkardığı sesleri onun satır aralarında duyduk. Geleneğe, göreneğe ve örfümüze onunla daha bir sıkı sarılmayı öğrendik. Şehri sevmeyi ve ondan beslenmeyi öğrendik.

Rıza Duru ve Ziya Duru beyler sağlığında olduğu gibi, vefatı sonrasında da örnek olmayı sürdürdüler. Atalarına bağlılıklarını, günümüzde unutulan vefa duygusu ile gösterdiler. Zaten, yalnız özel insanlar örnek olabilirdi. Öyle de yaptılar. Adına, Ahmet Talat Duru Anı Evi ya da odası. Ne dersek diyelim ileride olabilecek böylesi ulvi oluşumlara örneklik ettiler.

Eserlerinden, fotoğraflarından, aldığı ödüller ve özel eşyalarından oluşan bu sıcak yuva, eminim ileride büyük buluşmaların adresi olacaktır. Karaman’da yaşayan yazan- çizen, okuyan-araştıran insanlar burada buluşup demli çay kıvamında tadından yenmeyen sohbetler yapacaklardır. Karaman dışında yaşayan Karamanlılar baba ocağına geldikçe, buraya uğramaktan ve burada buluşmaktan kendilerini alamayacaklardır. Buranın, Karaman’ın gerçek sahiplerinin şehrin geleceğini kurmada önemli bir merkez olacağını umuyorum.

Ölenlerin, bıraktıkları ile dirileri beslemeye, bir araya getirmeye muktedir olduklarını önümüzdeki günlerde hep birlikte şaşırarak göreceğiz.

Ahmet Talat Duru Amcamızın kemiği incinmesin. Mekânı cennet olsun. Evlatlarını gösterdikleri vefalı davranışlarından dolayı tebrik ediyor ve kutluyorum.

YORUM EKLE

banner284