Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

10 Ayda 44 Yaban Hayvani Tedavi Edilip Dogaya Birakildi

Güncel

Karaman Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü tarafindan 10 ay içerisinde dogal ortamlarinda hastalanan, yaralanan ve yorgun düsen 44 yaban hayvani tedavisi yapilarak tekrar dogal ortamlarina birakildi.

Konuyla ilgili olarak Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü’nden yapilan yazili açiklamada, “21.yüzyilda küresellesme ve sanayilesme sonucu insan müdahalesi ile karsi karsiya kalan yaban hayati, habitatlarinin olumsuz yönde degismesi nedeniyle av ve yabanil hayatin en önemli unsuru olan yaban hayvanlarinin neslinin korunmasinda olumsuz sonuçlar ortaya çikmaktadir. Bu kosullarda yaban hayvanlarina taninan yasam hakki da giderek azalmaktadir. Yaban hayati habitatlarinin korunmasi ve sürdürülebilirliginin saglanmasi Orman ve Su Isleri Bakanligi Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügümüzün en önemli görevleri arasinda yer almaktadir. Bu kapsamda ülkemizin farkli bölgelerinde yapilan koruma ve kontrol çalismalarimizin yaninda yaban hayati habitatlarina zarar vermeden gerek dogal ortamlarinda hastalanan veya yaralanan gerekse göç esnasinda hastalanan, yaralanan ve yorgun düsen yaban hayvanlarinin tedavi ve rehabilitasyonlari yapilarak tekrar dogaya kazandirma çalismalarimiz da devam etmektedir. Özellikle Türkiye’nin taraf oldugu uluslararasi sözlesmelerle, Bakanlikça belirlenen ve Merkez Av Komisyon kararlari ile korunmasi öngörülen nesli tehlikede, tükenme sürecinde, tehdit altinda olan veya benzeri kategorilerde yer alan türler ile koruma altina alinan yaban hayvanlari listesi olusturulmustur. Sürdürülebilir bir av ve yaban hayatinin saglanmasi için bu listelerde bulunan yaban hayvanlari ile diger av hayvanlarindan çesitli nedenlerle hastalanan, yaralanan veya yorgun düsen hayvanlarin tedavilerinin ve rehabilitasyonlarinin yapilarak dogaya tekrar geri kazandirilmasina ihtiyaç duyulmaktadir. Bu kapsamda Orman ve Su Isleri 8.Bölge Müdürlügü Karaman Sube Müdürlügümüzce 2013 yilinda hastalanan, yaralanan veya göç esnasinda yorgun düsen yaban hayvanlarinin tedavilerini ve rehabilitasyonlarini yapacak, konusunda uzman bir veteriner hekim için Karaman Veteriner Hekimler Odasi Baskani Cahit Cenk ile görüsülmüs her türlü destegi verecegini söylemesi üzerine yaban hayvanlarinin tedavileri ve rehabilitasyonlarinin yapilmasi konusunda isbirligi yapilmaya baslanmistir. 2013 yili Ekim ayinda yapilan isbirligi neticesinde Karaman sinirlari içerisinde tüfek ile vurulan, elektrik tellerine çarpan ve göç yollarinda yorgun düsen Kizil Sahin, Kartal, Yabani tavsan, Kaplumbaga, Yaliçapkini, Leylek, Flamingo, Pelikan, Baykus, Atmaca, Kumru, Porsuk, Saksagan, Ebabil, Puhu ve Arikusu gibi 44 adet yaban hayvani tedavi edilerek dogal ortamlarina birakilmistir. Karaman Sube Müdürlügümüzce yarali olan yaban hayvanlarini tedavi ve rehabilitasyonu için gerekli çalismalari yapmaya devam edecektir” denildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.