Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Sürücülere Bedava Navigasyon

Güncel

Türksat tarafindan teknik alt yapisi hazirlanan `www.ulasim.gov.tr` portali, vatandaslara, gidecekleri yerle ilgili alternatifli güzergah seçenegi sunuyor.

Hava durumu bilgileriyle zenginlestirilen portalda, vatandaslar, gidecekleri güzergahtaki araçlari maliyetine göre seçme sansina da sahip oluyor. Akilli telefonlara da ücretsiz yüklenebilen portalda, yol tarifi yazili yapiliyor.
Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligi Strateji Gelistirme Baskani Erol Yanar, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 2012 yili Aralik ayinda hizmete giren ulasim portalinin, Türkiye'deki e-dönüsüm kapsaminda Bakanligin yerine getirmekle yükümlü oldugu bilisim projesi oldugunu belirterek, ''Özellikle yollarda alt yapi anlaminda ciddi iyilestirme ve gelistirme saglandi. Bu asamadan sonra yollar nasil daha efektif kullanilir, bilisim teknolojiyle birlestirilmek suretiyle alternatifli olarak vatandasin kullanimi nasil saglanir konusunda çalismalar yapildi'' diye konustu.
Bu anlamda tüm ulasim modlarinin temel politika belirleyicisi ve operasyonlarin yöneticisi konumunda olan Bakanligin, ulasim modlarini (türlerini) biraraya getirerek olusturdugu ulasim portalinin, Türkiye'deki e-devletten sonra kamudaki en kapsamli entegrasyon projesi oldugunu vurgulayan Yanar, ''Su anda 170 civarinda kurum ve kurulus bu projeye entegre oldu. 150'den fazla karayolu ulasiminda hizmet veren firmalar da portala entegre olmus durumda'' dedi.
-''Yerli harita altligi kullanildi''-
Projedeki en büyük kazancin, tamamen yerli mühendis ve yazilimcilarin gücüyle elde edilmesi ve yerli harita altliginin kullanilmasi olduguna dikkati çeken Yanar, ''Bugün piyasada kullanilan birçok yazilim, bazi firmalara bagimli çalismak zorunda. Bizim pordalda kullandigimiz yazilim, kendi mühendislerimiz tarafindan hazirlanan harita altliginda çalisiyor. O anlamda bakildiginda çok büyük bir entegrasyon projesi'' diye konustu.
''Ulastirma denilince akla gelecek ne varsa buraya entegre olmus durumda'' diyen Yanar, öncelikle kara, hava ve deniz ulasiminda faaliyet gösteren firmalar ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollari'nin (TCDD) da bu portala entegre oldugunu söyledi.
Vatandaslarin bir noktadan baska bir noktaya gitmek için en hizli ve ucuz yolu arastirmak için çok sayida internet sitesine girerek, saatler süren arastirma yapmasi gerektigine isaret eden Yanar, vatandaslarin zamandan kazanmasi amaciyla hazirlanan ulasim portalini söyle anlatti:
''Oysa bizim hazirladigimiz ulasim portali, vatandaslarimizin tercih yapabilmesi için önüne seçenek çikariyor. Vatandaslarimiz harita üzerinde belirledikleri iki nokta arasinda ulasim türleri arasinda tercih yapiyor. Seçtigi ulasim aracinin sefer saatlerini, fiyatlarini, gidilecek uzakligi vatandaslarin bilgisine sunuyor. Sunulan bilgilere göre ulasim aracini seçen vatandaslar, ayni zamanda biletlerini de hizli bir sekilde alabiliyorlar. Kendi araçlariyla seyahat etmeyi tercih eden vatandaslar için ise uzun ve kisa yol olarak sundugu seçenekler içinde ücretli yollarin dahil edilip edilmeyecegi istegine göre siralaniyor.''
-''4 kilometrekarede bir hava durumu bilgisi''-
Ulasim portalinda hava durumu özelliginin de bulunduguna dikkati çeken Yanar, ''Gidelecek güzergahtaki hava durumu, her 4 kilometrekarede bir dijital olarak veriliyor. Ayrica seyahat planindaki zaman gözönünde bulundurarak veriliyor. Örnegin siz, buradan Kars'a gitmek istediniz. Tahminen Kars'a ulastiginiz saatteki hava durumunu da vatandasa veriliyor. 3 günlük hava durumu bu anlamda inceleniyor'' dedi.
Yanar, portalda ayrica seyahat sirasinda güzergah üzerinde bulunan benzin istasyonlari, restoranlar, eczaneler, dinlenme tesisleri, tarihi yerler, polis ve jandarma gibi güvenlik birimlerinin de yerlerinin gösterdigini kaydetti.
-''Akilli telefonlar da kullanilabiliyor''-
Böyle bir hizmetin hiçbir internet sitesinde sunulmadigina dikkati çeken Yanar, burada verilen hizmetlerin büyük bir kisiminin bakanligin bilgisi ve kontrolü altinda bulundugunu, kara, deniz, hava ve demiryolunda hizmet veren firmalarin tek sitede entegrasyonunun saglanmasinin çok zor oldugunu söyledi.
Ulasim portalinin her türlü mobil cihazda da kullanilabilecegini kaydeden Yanar, akilli telefonlara da ücretsiz yüklenebilen portalda, yol tarifi yazili olarak yapiliyor.
Yanar, ''Buradaki nihai hedef, insanimizi kapisindan alip gitmek istedigi kapiya birakmak. Bunu yaparken yerel yönetimlerle isbirligi içinde çalisiyoruz. Su anda Bursa ve Izmir'in test verilerini aldik, çalisir durumda, ancak gelistirilecek. Projemizin bütün verilere standart getirmesi gibi bir yarari da oldu. Böyle bir standart getirilince yerel yönetimler, çalismalarini bu standartlara göre modife ettiler'' dedi.
Ankara Büyüksehir Belediyesi'nin de test verilerinin bitmek üzere oldugunu ifade eden Yanar, kisa süre sonra Ankara'nin bilgilerininde sisteme entegre edilecegini bildirdi.
Vatandaslarin, sehir ve sehirler arasinda kapisindan çiktigindan itibaren, gitmek istedigi noktalar arasinda hangi ulasim araçlariyla nerelere gidecegini tarif eden dokümanla hareket edecegini anlatan Yanar, tüm belediyeleri bu sisteme entegre etmek amaciyla görüsmelerinin sürdügünü kaydetti.
Türksat tarafindan yazilimi gerçeklestirilen projenin maliyetinin 2 milyon lira oldugunu belirten Yanar, ''Entegrasyon projeleri çok büyük projeler. Biz, Türksat'in bu konudaki bilgi birikimi, deneyimi, tecrübesini, e-devletten elde ettigi deneyimi kullandik. Böyle büyük bir projenin parasal degerini tespit etmek zor. Biz bunu piyasada yaptirsaydik 4-5 kati bir para öderdik ama su ana kadar Türksat'a bütçemiz ne elveriyorsa onu verdik. Simdiye kadar bu proje için harcadigimiz para, 2 milyon lirayi geçmedi'' diye konustu.
-''4 dilde yol tarifi''-
Ulasim portalini hazirlarken dünyadaki ulasim portallarini da incelediklerini anlatan Yanar, ''Türkiye'de uygulamaya konulan kadar kapsamli bir portal dünyada yok. Daha farkli hizmet sunanlar var. Ama ulusal ulasim portali, gelisim asamasinda, önümüzdeki günlerde çok farkli bilgiler ilave edilecek. Özellikle denizcilik tarafi için bir çalismamiz var. Denizde yatiyla gidecek olan da bakacak hangi limana ne kadar zamanda gidecek, denizdeki durum ve hava durumunu da görebilecek. Bu portal, 'yapilip bitti tamam kullanalim' denilecek bir proje degil. Sürekli ihtiyaçlara, isteklere göre gelistirilecek bir proje'' dedi.
Türkiye'ye en çok gelen ülke vatandaslarinin konustugu diller olan Ingilizce, Almanca, Arapça ve Rusça dilleriyle de yayin yapildigini belirten Yanar, Fransizca'nin da portala ilave edilecek diller arasinda ilk sirada yer aldigini söyledi.
Hizmetin yabanci konuklar açisindan çok önemli oldugunu dile getiren Yanar, Türkiye'ye gelen bir turistin, gidecegi yerin, kullanmasi gereken ulasim araçlarini baskalarina sormak yerine, bu portalla ayrintili bir sekilde doküman halinde alabilecegini kaydetti.
-Portalda çocuklar unutulmadi-
Ulasim portalinda çocuklarin da unutulmadigina dikkati çeken Yanar, çocuklarin küçük yasta trafik kurallarini ögrenmeleri amaciyla egitici oyun ve filmlerin sitede yer aldigini söyledi.
Öncelikli olarak 6 yas grubu çocuklara yönelik trafik kurallarini anlatan film ve oyunlar ile dogru ve yanlis hareketleri gösteren filmlerin sitede yer aldigini ifade eden Yanar, ilerleyen zamanlarda 12 yas grubuna yönelik oyunlarin da sitede bulunacagini bildirdi. Erol Yanar, çocuklarin ögrendikleri kurallara karsi daha duyarli oldugunu ve büyükleri yönlendirdiklerini dile getirdi.
Kaynak: Rotahaber

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.