Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Turist Rehberlerine Üniversite Zorunlulugu

Güncel

Turist Rehberligi Meslek Yönetmeligi, Resmi Gazete`de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Yönetmelik, turist rehberligi mesleginin icrasi, meslek kuruluslarinin isleyisi, Kültür ve Turizm Bakanligi ile meslek kuruluslari arasindaki isbirligi ve meslek kuruluslarinin denetlenmesine iliskin usul ve esaslari düzenliyor.
Buna göre, üniversitelerin turist rehberligi önlisans, lisans veya yüksek lisans programlarindan veya diger bölümlerden en az lisans düzeyinde mezun olanlar, sertifika programina tabi tutulduktan sonra turist rehberi olabilecek.
Turizm sektörünün ihtiyaçlari dikkate alinarak, Turist Rehberligi Meslek Kanunu kapsaminda kurulan turist rehberleri odalari birliklerinin ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birligi'nin (TÜRSAB) ortak önerileri, Kültür ve Turizm Bakanligi'nin onayiyla belirlenen dillerde, gerektigi hallerde belirlenen bölgelerde, Bakanligin gözetimi ve denetimi altinda birlikler tarafindan ülkesel veya bölgesel turist rehberligi sertifika programlari açilabilecek.
Sertifika programi açilacak diller, önerilen diller arasindan turizm sektörünün ihtiyaçlari da gözetilerek Bakanlik tarafindan karara baglanarak birliklere bildirilecek. Birlikler disinda hiçbir kurum ve kurulus turist rehberligi sertifika programi düzenleyemeyecek.
Sertifika programlari, seçme sinavinin yapilacagi tarihten en az 1 ay önce birligin resmi internet sitesinde ve gerekli görüldügü hallerde diger iletisim kanallariyla duyurulacak.
Seçme sinavina katilacaklar genel kültür sinavi, yabanci dilden yazili ve sözlü sinav ile mülakata tabi tutulacak. Sinavda basarili olanlar istenen nitelikleri tasimalari halinde sertifika programlarina kabul edilecek.
Sertifika programi süresince genel ahlak kurallarina ve egitim programinin düzenine uymayan veya düzeni bozan, sertifika programinda kullanilan esyalara zarar veren, içkili olarak egitime katilanlar ihtar cezasiyla cezalandirilacak.
Üç defa ihtar cezasi alan, yasal belgesi olmadan seyahat acenteligi veya turist rehberligi faaliyetinde bulunan, kisilere veya gruplara karsi dil, din, irk, renk, cinsiyet, siyasi düsünce, felsefi inanç, mezhep, etnik ve sosyal veya ekonomik duruma dayali ayrimcilik yapan, katilimcilara ve görevlilere fiili saldirida bulunan, programa baskalarina zarar verebilecek araç ve gereçlerle katilan, ders veya konferanslara baskasinin yerine giren, mevzuat uyarinca yasaklanmis madde bulunduran, kullanan veya ticaretini yapan katilimcilarin programla ilisikleri kesilecek.
-Rehberler mutlaka turist rehberleri odasina üye olacak-
Rehberlik hizmeti sadece çalisma karti sahibi olup fiilen turist rehberligi hizmeti sunma hak ve yetkisine sahip eylemli turist rehberleri tarafindan sunulabilecek. Eylemli turist rehberi olabilmek için 1 yil süreyle geçerli olan çalisma kartinin alinmasi zorunlu olacak.
Turist rehberlerinin, yerlesim yerinin bulundugu ilde kurulmus turist rehberleri odasindan birine, yerlesim yeri olan ilde oda kurulmamissa en yakin ilde kurulmus odalardan birine üye olmalari zorunlu olacak.
Ayrica bu yönetmeligin yürürlüge girdigi tarihten önce profesyonel turist rehberi kimlik karti sahibi olan ülkesel veya bölgesel turist rehberlerine, bu yönetmeligin yürürlüge girdigi tarihten itibaren en geç 1 yil içinde Kültür ve Turizm Bakanligi'nin uygun görecegi tarihlerde kimlik kartlarini ruhsatnameyle degistirmeleri zorunlulugu da getirildi.
Haber7
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.