Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber
2014-11-24 00:00:00

KARAMAN ESKIDEN BÖYLE DEGILDI (7)

Ahmet Mısırlıoğlu

24 Kasım 2014, 00:00

Sehrin yerinde duramayan en girisimci en cevval büfecisi Süreyya Kayalik, 1963 yilinda daha henüz 10 yasinda Halit Tartan’in Tartan Kitapevi ve gazete bayisinde yine Rüstü Tartan’in Kumpanya Bakkaliyesinde tezgâhtardi. Son derece zeki, çevik ve çaliskandi. 1973 yilinda Ismet pasa Caddesinde o zaman arsa konumundaki Türk Hava Kurumu’na ait yerde açik hava çay bahçesi isletti. Televizyon hayatimiza henüz girmemisti. Televizyonu Karaman’a ilk olarak getirmis ve 1974 Kibris Baris Harekâtini sehir halkina izlettirmistir. Daha sonra, Adliye önünde 30 yildan fazla hepimizin bildigi yok yok olmadigi Süreyya Büfesinde gece yarilarina kadar mesai yapti. Günümüzde yine ayni bölgede Sekerbank arkasinda yeniden ve yoktan agabeyi emekli ögretmen Tevfik Kayalik ile yarattiklari renkli dünyada, sanki ise yeni baslamis gibi yine cevval, yine yerinde duramiyor. Sanki 60 yasini geride birakan o degil. Süreyya sadece bir esnaf degil, hem sinikçi (kirikçi, çikikçi) hem aktar, hem alternatif tip gönüllüsü. O bir fenomen.
Memlekette asfalt yoktu. Birkaç anayolda asfalta bulastirilmis çakilli yollar vardi. Sokaklar Arnavut tasli, kismen yeni yollar kumlu, merkezden uzak yollar ise ham toprakti. Bu, yazin toz, kisin çamur demekti. Anayollardan nadiren triportör olmak üzere üç tekerlekli, fayton ve at arabalari vardi. Dogaldir ki atlarin çikardigi diski ve sidikten sehir, Istanbul Büyükada gibi türül türül (!) kokardi.
1980’lere gelinceye kadar semt kasabi, semt manavi yoktu. Degisim ve gelisimin basladigi yillardi. 1984 yilinda günümüzde Birtat Lokantasinin oldugu yerde sahipligini Mehmet Ali Cosar’in yaptigi o günkü adiyla Cosar Manav, günümüzdeki adiyla Cosarogullari Manav açildi. Ankara ve Istanbul’daki gibi bizimde semt manavimiz oldu diye ser ser sevinmistik.
Market, AVM zaten yoktu. Ama varsin olmasin, hiç önemli degil. Bizim “Vir Omar’a Yaz Duvara”yi siar edinmis, veresiye yazan aslanlar gibi bakkallarimiz vardi. Bugün anli sanli AVM’lerin birine gitsek açliktan ölüyorum desek, yarim ekmek vermezler. Artik her sey sistemli, planli, programli ve modern. Para bir tarafa, ekmek bir tarafa…!
Sen bozulmaya ne kadar merakli imisin be Karaman.
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.