Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Karamanoğlu Mehmetbey’i Anma Etkinlikleri Yapıldı

Kültür/Sanat

742. Türk Dil Bayramı ve Karamanoğlu Mehmet Bey’i Anma Törenleri Ermenek Balkusan köyünde çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildi.

Anma törenleri, Karamanoğlu Mehmetbey ve ailesinin metfun bulunduğu türbe ziyareti ile başladı. Kur’an’ı Kerim tilaveti ve edilen duaların ardından törenler, köy içerisinde yer alan tören alanında devam etti.
 
Balkusan’da gerçekleştirilen törende bir konuşma yapan Vali Fahri Meral, Karamanoğlu Mehmet Bey’in, 1277 yılında; “Bugünden sonra; Dergâhta, Bargâhta, Mecliste ve Meydanda Türkçeden başka bir Dil Konuşulmayacak” dil fermanını yayınlamış ve Türkçeyi devlet dili olarak ilan ettiğini, bu fermanı ile dil birliğimiz ile kültür birliğimizin sağlanması hususunda öncülük ettiğini söyledi.
 
Türkçemize sahip çıkmanın, başka dillerin olumsuz etkisinden koruyup geliştirmenin devletin olduğu gibi toplumun da en temel görevlerinden birisi olduğunu ifade eden Vali Meral, bu görevin bizlere, Türkçe'nin ana dokusunun bozulmadan bugüne ulaşmasını sağlayan Anadolu topraklarında Türkçe'nin kullanılmasını sağlamak üzere; Ferman yayınlayan Karamanoğlu Mehmet Bey’in ve yaptığı inkılapları yazı ve dil alanında yaptığı yeniliklerle taçlandıran ve dilimizin bugünlere gelmesini sağlayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir vasiyeti olduğunu belirtti. 
 
Konuşmasının devamında güçlü medeniyetlerin güçlü dillere sahip olmasıyla mümkün olabileceğini dile getiren Vali Meral, “Türkçemize hak ettiği özeni göstermek Milletimizin her ferdine düşen asli bir görevdir. Türkçenin dünyada bilim, sanat ve edebiyat dili olarak hak ettiği konuma gelmesi hepimizin hedefi olmalıdır” dedi.

Öğrencilerin sergilediği halk oyunları gösterileri vatandaşlar tarafından ilgiyle takip edilirken anma törenleri Balkusan İlkokulu öğrencilerinin ellerinde taşıdıkları ve Türkçe’ye vurgu yapan dövizler taşıyan pankartlı geçit töreni ile devam etti. Türk Dil Bayramı nedeniyle ilimizde bulunan Azerbaycan, Kazakistan ve Iraklı öğrencilerin yöresel gösterileri ve Türk Cumhuriyetlerinin bayraklı geçişlerinin ardından törenler düzenlenen çeşitli etkinliklerle devam ederken törenlerin sonunda Türk Dili Büyükleri Müzesi çerçevesinde Karacaoğlan Anıtsal Büstü Vali Meral ve il protokolünün katılımıyla açılışı gerçekleştirildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.