Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Konuk: “Hedefimiz Gidada Referans Sehir Karaman”

Politika

AK Parti Karaman Milletvekili ve Tarim, Orman ve Köy Isleri Komisyonu Baskani Recep Konuk, Karaman’in 13 yilda ticaret hacmini ve üretimini arttiran illerden biri oldugunu söyledi.

Ulusal bir derginin Karaman özel ekine konusan, AK Parti Karaman Milletvekili ve Tarim, Orman ve Köy Isleri Komisyonu Baskani Recep Konuk, Son 13 yilda Türkiye’nin en büyük basarisinin Anadolu’yu harekete geçirmek oldugunu ifade etti. Konuk,“Daha önce ekonomi dar bir cografyaya sikismisti. Anadolu’da sinirli sayida yatirim yapilabiliyor, ticarette bir adim ileri gidilemiyor, girisimci damar gelisemiyor dolayisiyla da ekonominin canli oldugu bölgeler ile Anadolu iki farkli Türkiye manzarasi arz ediyordu. Birinde canli dinamik bir sosyo-ekonomik hayat yasanirken digeri onu geriden takip ediyor bu durumda birinden ötekine hem sermaye göçüne hem de insan kaynagi dahil kaynak transferine sebep oluyor, iki Türkiye arasinda uçurum gittikçe açiliyor, kalkinmanin nimetleri tüm ülkeye esit oranda yayilamiyordu” dedi.
“SON 13 YILLIK SÜREÇTE TÜRKIYE’NIN IHRACATI 4 KAT ARTTI, KARAMAN’IN 10 KAT ARTTI”
Konuk, “Anadolu sadece Türkiye ile degil dünya ile de entegrasyonda önemli mesafeler kat etti. Mesela 13 sene öncesine göre Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kurulusu arasinda Anadolu’dan daha çok sirket var. Anadolu’nun bu 13 yilda hem ihracattaki payi artmis hem de istihdamdaki payi artmis. Yani Anadolu sehirleri ekonominin figüranligindan basrol oyunculuguna yükselmis. Ekonomideki bu hamlenin sonucu olarak sosyal hayat canlanmis, egitim, saglik hizmetlerine erisim kolaylasmis, egitimli is gücünün kariyer tercihleri arasina Anadolu sehirlerindeki sirketler ve is sahalari da dahil olmustur” seklinde konustu.
“KARAMAN BU 13 YILLIK SÜREÇTE DEGISIMDEN ETKILENEN DEGIL, BU DEGISIMIN MIMARLIGINI YAPAN ILLERDEN BIRIDIR”
Karaman’in bu 13 yillik süreçteki degisimden etkilenen degil, bu degisimin bizzat mimarligini yapan, akisini hizlandiran illerden biri oldugunu ifade eden Konuk sunlari söyledi:
“Karaman, bu 13 yilda ticaret hacmini de üretimini de Türkiye ortalamasinin üzerinde arttirmayi basaran ender illerden biridir. Kaldi ki, Karaman’in gerçeklestirdigi bu hamle ilk siçrama hamlesi de degildir. 80’li yillarda baslayan ve 90’li yillarda tüm Türkiye’ye damga vuran ilk kalkinma hamlesini unlu ve sekerli mamuller üretiminde büyük bir yatirim hamlesine imza atarak gerçeklestiren Karaman belki de o tecrübe ve birikimden de aldigi güçle 2000’li yillardaki degisimde ülkemizin en önde kosan illerinden biri olmustur. Bu degisimi isaret eden çok sayida veri mevcuttur. Mesela, Karaman son 10 yilda Illerin Sosyo-ekonomik Gelismislik Endeksinde 8 basamak birden ilerlemis. Türkiye son 12 yilda ihracatini 4 kat arttirmis, Karaman 10 kat arttirarak 2002 yilinda 36 Milyon dolar olan ihracatini 2014 yilinda 358 Milyon dolara çikarmis. 2003 yilinda Karaman’da 20 kisiye bir otomobil düserken 2013 yilinda bu rakam 8 kisiye bir otomobil olmus. 10 bin kisiye düsen hekim sayisi 10 yilda yüzde 33 artmis. Karaman’daki hastane sayisi da artmis, hastanelerindeki yatak sayisi katlanarak artmis. 140’in üzerinde ülkeye ihracat yapan bir Karaman var bugün. Yani dünyanin her tarafi ile bir ticaret networkuna sahip bir Karaman var artik. Karaman’in kazandigi bu ivme Karaman’in gelecegi açisindan son derece önemlidir. Karaman bu ivmeyi daha yukariya tasiyabilecek potansiyele sahip bir il.”
“KARAMAN HEDEFI OLAN, VIZYONU OLAN BIR SEHIR”
Karaman’in bir bassehir oldugunu ifade eden Konuk, “Bir bassehir her zaman bas sehirdir. Karaman’in bu vasfi hiçbir zaman degismedi, degismeyecek de. Bu vasfin Karaman ve Karamanli açisindan en önemli sonucu sudur, Karaman ve Karamanli hiçbir zaman mevcut durumu ile iktifa etmez, daha iyisini ister. Öne çikmak, büyümek ister. Yani Karaman hedefi olan, vizyonu olan bir sehir. Bu öyle bir günde, bir çirpida kazanilacak, konjonktürün kazandirabilecegi bir vasif degildir, bu vasif tarihten devralinir ve gelecege miras birakilir. O açidan Karaman yildiz bir sehirdir. Malum yildizlar her zaman yildizdir. Görünmedikleri dönemde bile parlamaya devam ederler. Onlarin parlakliginin herkes tarafindan görülmesi için gereken tek sey zamanlarinin gelmesinden ibarettir. Karaman’da parlayacagi zamani bekliyor ve o zaman geldiginde daha çok parlamak için hummali bir hazirlik süreci geçiriyor. Mesela ne yapiyor Karaman, daha çok üretmek için alt yapisini güçlendiriyor. Serbest Bölge için harekete geçiyor, markalasma adimlarini atiyor. Ürettigini iç ve dis pazarlarla bulusturmak için lojistik imkanlarini genisletiyor. Hizli tren yatirimi, duble yollari, limanlarla Karaman’i bulusturan hem kara hem demiryolu yatirimlari, havaalani projesiyle dünyaya açiliyor, pazarlara erisimini kolaylastiriyor, pazarlara ve pazarlarin aktörlerine Karaman kendini açiyor” diye konustu.
“HEDEFIMIZ GIDA SEKTÖRÜNÜN REFERANS SEHRI KARAMAN”
Karaman’i gida sektöründe referans sehir yapmak istediklerini söyleyen Konuk, “Karaman daha çok üretecek. Daha nitelikli ve daha çesitli üretecek. Karaman hem kültürel hem de ticari olarak iç ve dis pazarlarla entegrasyonunu daha da güçlendirecek. Ancak en önemlisi Karaman marka sehir olacak. Karaman özellikle genel anlamda gida sektöründe özel olarak gidanin bazi alt guruplarinda referans sehir haline gelecek. Sadece Türkiye’de degil, dünyada gida sektörünün referans merkezi olacak. Asil hedefimiz budur. Karaman’in hedefi bu olmalidir. Mesela dünyada otomotiv denilince akla gelen ülkeler ve o ülkeler içinde sehirler var. Benzer husus tekstil için geçerlidir. Mesela peynir de referans ülkeler ve sehirler vardir, pazar trendlerine onlar yön verir fiyatta onlar öncüdür, digerleri onlara göre parite belirler. Hemen hemen akliniza gelen her üretim gurubunda benzer bir durum söz konusudur. Biz de Karaman’in gida sektörünün, Karaman için avantaj teskil edecek ve Karaman’in birikim sahibi oldugu gida alt guruplarinin bazilarinda önce Türkiye’nin sonra da dünyanin referans merkezi olmasini hedefliyoruz. Bunun için birinci öncelik elbette üretim hacminin bunu tasiyacak seviyede olmasi lazim ki, mevcut üretim altyapisini daha da gelistirecek adimlar zaten atiliyor, ikincisi üretimde nitelik siçramasi ki bu bir ileri asamadir ve mutlaka markalasma ile birlikte bir planlama ve tesvik sistemi ile birlikte geçilebilecek bir asamadir. Üçüncü ve en öneli asama ise sektörü pesinden sürükleyecek, pazar dinamiklerini belirleyecek inovatif, yenilikçi üretimdir. Bu, hem teknoloji hem de bilgi üretiminin de Karaman’da yapilacagi bir asamadir ki, kimse bunun Karaman için hayal oldugunu uzun bir zamana ihtiyaç oldugunu düsünmesin. Dünyada kisa sürede belli bir üretim kolunda referans merkezi haline gelen çok sayida örnek mevcut. Karaman’da bunu basarabilecek potansiyele ve birikime sahip bir il ve insallah Karaman özellikle atistirmalikta sadece ülkemizin degil dünyanin referans merkezleri arasin adini yazdirmayi basaracak. Hem bizim, hem Karaman Sanayicisinin, hem belediyemizin, hem yerel bürokrasinin, hem sivil toplum kuruluslarimizin kisaca Karaman’daki bütün bilesenlerin gayreti bunun içindir” ifadelerine yer verdi.
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.