Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası

Sağlık

Kanser, dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümlerde kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bit toplum sağlığı problemidir. 

“1-7 Nisan Kanser Haftası” Teknolojinin ve tıbbın ilerlemesi ile elde edilen sonuçlar daha etkin kullanılması ve halkı bilgilendirme –bilinçlendirme- farkındalık kazandırma çalışmalarına yoğunluk verilmesi nedeniyle, kanser mücadelesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. 
Kanserin belirtileri genel olarak şu şekilde özetlenebilir:
Memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesi
Uzun süreli ses kısıklığı veya öksürük
Yeni bir ben ya da mevcut bir bende değişiklikler olması
İyileşmeyen bir yara
Koltuk altı, boyun, kasık gibi cilt altında ele gelen yumru
Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler (ishal, kabız olma)
Zor veya ağrılı idrara çıkma
Yemekten sonra hazımsızlık
Yutmada zorluk
Bilinen hiçbir neden olmadan kilo kaybı veya alımı
Karın ağrısı
Açıklanamayan gece terlemeleri
Kanlı idrar, dışkıda kan görülmesi, düzensiz adet kanamaları, burun ve diş eti kanamaları
Cilt altında kanama (toplu iğne başı kadar küçük kırmızı döküntüler, kolay ortaya çıkan morarmalar)
İştahsızlık, zayıf veya çok yorgun hissetme
Çoğu zaman, bu belirtiler kansere bağlı değildir. Ancak birkaç haftadır süren belirtileriniz varsa, sorunların olabildiğince erken teşhis edilip tedavi edilebilmesi için bir doktora görünmek önemlidir.
Toplum tabanlı kanser tarama programlarımız; Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerimizde yürütülmektedir. Meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama hizmetleri ücretsiz olarak verilmektedir. 2018 yılında Türkiye’de yaklaşık 7 milyon ücretsiz kanser taraması yapılmıştır. İlimizde ise 19.451 kişi kanser taraması yapılmıştır.
Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi çekilmesi yöntemiyle yapılmaktadır.
Rahim ağzı kanseri taraması; Ülke genelinde 30 - 65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir HPV -DNA ile tarama ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüm örnekler Ankara ve İstanbul’daki kurulan Ulusal HPV Laboratuarında değerlendirilmektedir. Sonuçlar numunenin laboratuara ulaşmasından itibaren 10 gün içinde verilebilmektedir.
Kalın bağırsak kanseri taraması;  50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGT) ve 10 yılda bir kolonoskopi yapılarak taranmaktadır.
Her üç tarama sonrası şüpheli bulunan vakalar 81 ilde faaliyet gösteren Tarama Sonrası Teşhis Merkezlerimize yönlendirilmektedir.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.