Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Çiftçiler Zararlarının Giderilmesini İstiyor 

Tarım

Ayrancı İlçesi Ambar Köyü vatandaşları arazilerindeki zararının giderilmesi için yardım istiyor. 

27 Mart 2019 tarihinde yoğun kar yağışları ve yağmur sularının birikmesi sonucu Ayrancı barajının dolululuk oranı artmış ve baraj kapaklarından suların taşması üzerine belediye ve kaymakamlık harekete geçerek sulama sezonunu dualar eşliğinde açmıştı. Ancak yapılan bu sulama işlemleri kapakların küçük ve dar olması nedeniyle köylere aktarılırken arazilere zarar vermeye başladı. Bunun üzerine mağduriyetlerini belirtmek için şikâyette bulunan Ambar köyü çiftçileri devletten ve Sulama Birliği’nden yardım istedi. 
Daha önceden Ayrancı Barajı’ndan Akgöl’ e su verilmesi için bir talep oluşturulmuş ve baraj kapakları ilçe Kaymakamı Mehmet Göze tarafından açılmıştı. Suların bu derece yoğun aktarılması ise vatandaşların arazilerine zarar vererek ürünlerini hasat edememesine sebep oldu. 
 Arazisinin gördüğü zarar nedeniyle mağdur olduğunu ifade eden ve geçimini tarımla uğraşarak sağlayan Hacı Tuncer KGRT Haber Merkezi’ne yaptığı açıklamasında: “ 20 dekarlık arazim sular altında kaldı. Akgöl’e su vermek konusunda çalışmalar önceden de yapılıyordu. Ancak bu sene ilk kez Ambar köyünden verilen sular Akgöl’ e ulaşmadan arazilerimizi doldurdu. Kanalların dar ve kapaklarının küçük olması sebebiyle verilen sular arazilerimize büyük zarar verdi. 2000 metrekarelik ekim alanında uzun uğraşlar sonucu ektiğim mısır tohumları sularla birlikte yok oldu. Arazimi tekrar ekebilmek için 20 gün boyunca beklemem gerekiyor. Ama 20 bin TL harcama yaptım. Tekrar ekebilmem ve hasat edebilmem için maddi durumum yetersiz. Köy Hizmetler’ine ve kaymakamlığa dilekçe verdik. Ama sonuç alamadık. Hala yardım için bekliyoruz. Şimdi kapakları kapattık ama zararımız büyük. Devletimizden ve yetkililerden yardım istiyoruz” dedi.
Köylülerinin arazilerinin sular altında kalması sonucu ekim ve hasat yapamadıklarını ifade eden Ambar Köyü Muhtarı İsa Mavi ise “Önceden Akgöl’e su verilirken Akçeşehir Belde’sinden aktarılıyordu. Bu sene köyümüz taşan barajın suları bu tarafa yönlendirilince büyük zarar gördü. Kanallardan taşan sular yaklaşık 20-30 adet araziye zarar verdi. Bu araziler 600 dönümlük olup mısır tarlalarının çoğu hasat edilemez hale geldi. Halkımız mağdur ve Ambar köyü olarak büyük zarara geçtik. Kaymakamlığımızdan ve devletimizden halkımız için yardım bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Haber: Merve Ceylan


 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.