Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Eksikara Üzümü Tescillendi

Tarım

Ilimizde yaygin olarak yetistiriciligi yapilan ve halkimiz tarafindan özellikle kurusu begenilerek tüketilen yöresel bir çesit olan “Eksikara” üzümü Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlügünce tescilli çesitler listesine alinarak Milli çesit listesine girdi.

Il Gida Tarim ve Hayvancilik Müdür Vekili Mehmet Öztiryaki konu hakkinda yaptigi açiklamada, “Bölgemizde yaygin olarak yetistiriciligi yapilan ve ekonomik öneme sahip yerel çesitlerden olan Eksikara üzümü özellikle dag köylerimizde floksera zararlisi nedeniyle ekim alanlarinin önemli ölçüde kaybetmis, bunun sonucu olarak ta bag alanlarimiz daralmistir. Floksera zararlisina dayanikli Amerikan asma anaçlari üzerine asili Eksikara asma çubugunun yayginlastirilmasi ile bu zararlinin asma anaçlarina zarar vermesinin önüne geçilmistir. Ancak Eksikara üzümü tescilli bir çesit olmadigindan, yeni bag tesis edecek üreticilerimiz sertifikali fidan desteginden faydalanamamakta ve Amerikan asma anaçlari üzerine asili sertifikali fidan temin edemediklerinden bu çesitten vazgeçmek zorunda kalmaktaydilar. Bu sebeple Eksikara üzüm çesidimizin çesit olarak tescilinin yapilmasi ilimizin yas üzüm üretimi bakimindan oldukça önemli görülmüstür. Eksikara asma çubugunun çesit olarak tescil edilmesi ve Milli Çesit Listesinde yer almasi neticesinde çiftçilerimizin talep ettigi Eksikara asma çubugunun sertifikali olarak üretimi yapilabilecektir. Bu baglamda Il Özel Idaremizden 2015 yilinda % 50 destekli sertifikali Eksikara asma çubugu dagitimi yapilabilecegi gibi çiftçilerimiz fidan satisi yapilan diger yerlerden sertifikali Eksikara asma çubugu temin edebileceklerdir. Il Müdürlügü olarak yaptigimiz degerlendirmeler neticesinde Eksikara asma çubugunun Milli Çesit Listesine alinmasi ve tescil edilmesi için Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü Bahçe Bitkileri Arastirmalari Daire Baskanligina 26 Nisan 2012 de tescil basvurusu yapilmistir. Bakanligimiz ve Enstitüler nezdinde yaptigimiz girisimler olumlu sonuç vermis ve Eksikara yerel üzüm çesidimiz Çesit olarak tescil edilerek 25.08.2014 tarihinde Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlügü Meyve ve Asma Listesinde yayinlanmistir. Ilimiz çiftçilerine hayirli olmasini temenni ederim” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.