Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

Tarim Il Müdürlügü Aniz Yanginlarina Karsi Vatandasi Uyardi

Tarım

Ülkemizde oldugu gibi ilimizde de hasat sonrasi yakilan anizlar büyük tehlike olusturuyor. Gerek tedbirsizlik ve dikkatsizlik, gerekse toprak islemeyi kolaylastirmak gibi nedenler ile çiftçiler, bütün uyarilara ragmen tarlada kalan arpa ve bugday saplarini, aniz ve kuru otlari yakmaya devam ediyor.

Il Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdür Vekili Refik Kiraz konu ile ilgili yaptigi açiklamada “Tarim alanlarinda kaydedilen teknolojik gelismeyle birlikte, hububat hasadi yapan biçerdöverlerin bitki saplarini yüksekten kesmesiyle tarlalar üzerinde birakilan atik miktarinin arttigini vurguladi ve ''Bu otlar ve saplar, ekonomik deger tasimadigi gerekçesiyle, toprakla karistirilip gübre yapmak yerine maalesef atese verilmektedir, dolayisiyla topragin organik madde miktari azalmakta, buda verimsizlige yol açmaktadir. Ne acidir ki çiftçilerimiz önce bitki artiklarinin kendi elleriyle yakip sonra da ekecekleri ürüne fayda saglasin diye binlerce lira karsiliginda organik gübre kullanmaktadir. Oysa bitki artiklarini ve topragin canliligini yakmadan bu fayda kendiliginden saglanabilmektedir. Aniz Yanginlari; topragin yapisinda ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azaltmakta, toprak sicakliginin yükselmesi sonucu topragin mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik denge bozulmaktadir. Sonuç itibari ile topragin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulmasi sonucu verimlilik düsmektedir. Ülkemiz için maddi ve manevi kayiplara sebep olan Aniz Yanginlari, kaybolan dogal kaynaklarla beraber yanmis tarlalar ve ormanlik alanlar kötü bir görüntü sergilemekte ve ülke turizmini daha olumsuz yönde etkilemektedir. Bununla beraber aniz yanginlari sonucu tarladan geçmekte olan enerji nakil hatlari ile haberlesme hatlari büyük ölçüde zarar görmektedir” dedi.
Kiraz, aniz yakanlar hakkinda yasal islem yapilacagini ve vatandaslarin bu konuda dikkatli olmalarini, aniz yakilmasi olayi görenlerin 177 orman yangin, 156 jandarma, 155 polis imdat ve 110 itfaiyeye bildirmelerini istedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.