Karaman Haberleri - KGRT Karaman - KGRT Haber - Son dakika - Karamanın Sesi - Radyo 103 FM - Ermenek - Kazımkarabekir - Ayrancı - Sarıveliler - Başyayla - Karaman Güncel Haber

10 Milyon Türk Bunu Yapiyor?

Teknoloji

10 milyon kisinin düzenli olarak internet üzerinde okey oynadigi Türkiye, internet okuryazarligi konusunda sinifta kaldi.

TBMM Bilisim ve Internet Arastirma Komisyonu Baskani Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Avrupa'daki 25 ülkede bilisim okuryazarligi konusunda yapilan arastirmada Türkiye'nin son sirada yer aldigini söyledi.
Ünüvar, buna karsin Türkiye'deki dijital oyuncu sayisinin 20 milyona ulastigini, 10 milyon kisinin de internette düzenli okey oynadiginin tespit edildigini bildirdi.
Türkiye Genç Isadamlari Dernegi (TÜGIAD) Ankara Subesi'nin konugu olan Necdet Ünüvar, Komisyonun 3 aylik çalisma sonucu hazirladigi, 157 öneriden olusan 1150 sayfalik raporu, 10 gün önce TBMM Baskanligi'na sundugunu dile getirdi. Türkiye'de bilisim sektöründe büyük gelisme yasandigini, ancak kusaklar arasinda büyük farkliliklar bulundugunu anlatan Ünüvar, Avrupa'daki 25 ülkede bilisim okuryazarligi konusunda 2011 yilinda yapilan arastirmada, Türkiye'nin son sirada yer aldigini açikladi.
Buna karsin bilgisayar oyunlarinin Türkiye'de de oldukça yayginlastigini vurgulayan Ünüvar, "Bilisim okuryazarliginda Avrupa'da sonuncuyuz ama 20 milyon dijital oyuncumuz var. 10 milyon kisi de internette düzenli okey oynuyor. Bir zamanlar home office çalismayi küçümsüyorduk. Ama artik insanlar evlerinde çalisiyor, oyunlar üzerine yazilimlar üretiyor, yattiklari yerden milyar dolarlara ulasan rakamlarda paralar kazaniyorlar. Zamaninda bilisime yatirim yapan ülkelerde bugün karsiligini aliyor. Kore'nin milli geliri 1960'da Türkiye'nin yarisiydi. Simdi sadece Samsung'un cirosu Türkiye'nin toplam gelirinden fazla.'' dedi.
Bilisimin giderek insan hayatinda daha fazla yer aldigini kaydeden Ünüvar, isadamlarina bu alanda yatirim yapmalarini önerdi.
"BILISIM OKURYAZARI MISINIZ TEST EDIN"
Bilisim okuryazarliginin uluslararasi 8 kriteri bulundugunu bildiren Prof. Dr. Necdet Ünüvar, bu kriterleri söyle siraladi:
"1- Istenmeyen mesajlari engelleyebiliyor musunuz?
2- Internet güvenligini saglayacak bilgilere erisebiliyor musunuz?
3- Kullandiginiz web sayfalarini sik kullanilanlara ekleyebiliyor musunuz?
4- Sosyal paylasim aginda profilinizdeki gizlilik ayarlarini degistirebiliyor musunuz?
5- Internet sitesinde erisilen bilgilerin dogrulugunu baska kaynaklarla test edebiliyor musunuz?
6- Sörf geçmisini silebiliyor musunuz?
7- Istenmeyen, spam e-postalarini engelleyebiliyor musunuz?
8- Filtre ayarlarini degistirebiliyor musunuz?''
Bu sorularin tamamina 'evet' diyebilenlerin bilisim okuryazari olarak kabul edildigini kaydeden Ünüvar, "Çocuklar artik bilgi ihtiyaçlarini anne babadan çok internetten karsiliyor. Eskiden kusak çatismasi dedigimiz sey, bugün bilgi çatismasi seklinde karsimiza çikiyor. Bilisim okuryazarliginin artmasi, bilisim suçlari ile mücadelede, e-devlet uygulamalarinda çok önemli. Bilisim okuryazarligi konusunda seferberlik baslatilmali. Eskiden anne babalar çocuklarini egitirdi, simdi çocuklarin ebeveynlerini egitmesi gerekiyor. Kamu personeli aliminda da bilisim okuryazarligi standart sartlar arasina alinmali'.' diye konustu.
Ünüvar, raporda sunduklari öneriler arasinda Bilisim Bakanligi kurulmasi, internet medyasinin kurala tabi tutulmasi ve Basin Ilan Kurumu'ndan ilan alabilmelerine imkan saglanmasinin da yer aldigini sözlerine ekledi.
TÜGIAD Ankara Baskan Yardimcisi Mansur Özdogan da Ünüvar'in sunumu öncesi TÜGIAD'i tanittti. Merkezi Istanbul'da olan TÜGIAD'in Ankara, Bursa ve Çukurova Subesi'nin bulundugunu, Ege Subesinin de kurulma asamasinda oldugunu belirten Özdogan, TÜGIAD üyelerinin toplam cirosunun 50 milyar dolara ulastigini bildirdi. Özdogan, sunumun ardindan Adana Milletvekili olan Prof. Dr. Necdet Ünüvar'a plaket sundu.
Kaynak: Hakimiyet
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.