ANOMİYİ HÇ DUYDUNUZ MU?

Tüm dünyanın çivisi çıkmış, her şey laçkalaşmış. Virüs salgını da yakasında insanlığın. Varsıl dediğimiz ülkeler şapır şapır dökülüyor birbiri ardına. Sonra yazıyor gazeteler artan milyarder sayılarını. İşsizlik, yoksullukta geometrik bir artışla yükseliyor. Amerika virüs ölümlerinde ilk sırada. Bencilliğin temel alındığı sistemin “kağıttan kaplan” olduğu da iyice beliriyor. Kapitalizmin temellendirdiği sistemin çürümüşlüğü, polislerce gırtlağına basılarak öldürülen zenci kardeşimizin olayında bir kez daha görüldü. Ya o ellerine tabanca, makineli tüfek alarak, virüsü önlemek için yapılan çalışmalara “posta koyanlar?” Bu insanlar çıldırmış olmalılar diye düşünesim geliyor.
Kentimiz virüs haritasında domates gibi kıpkırmızı. Virüsü takan yok. Komşumuz olan sevgili insanımızı asker uğurlamasına kurban ettik. Sanırım iki çocuğu da ölümden döndüler. “Bize bir şey olmaz” kör cahilliği, beyinleri körletmiş. En küçük bir olayda bıçaklar çekiliyor, tabancalar ateşleniyor.
Yıllar önce şunları yazmışım defterime: Anomi: 18. Yüzyıl kapitalist dönemde, özellikle köyden (kırdan) kente göçün sonucu olarak ortaya çıkan uyumsuzluğa işaret eder. Kırdan göçmüş bireyin, kent yaşamına ve kentteki toplumsal kurallara uyum sağlayamayarak, intihara varan hastalıklı belirtiler göstermesidir. “Yabancılaşma” Karl Marks’a ait bir kavramdır.
Feodal düzenden, kapitalist düzene geçiş sürecinde ortaya çıkan, bireyin emeğine, kendisine ve içinde yaşadığı topluma yabancılaşması durumudur. Bireyler arası ilişki ve para ekseninde gelişmesine bağlı olarak bozulması bu bireylerin kendilerini yabancılaştıklarını bile anlayamayacak düzeyde, toplumsallıktan uzaklaşmalarıdır. Şöyle bir çevremize bakarsak yabancılaşmayı, şaşırmışlığı, çamurlar içinde debelendiğini görürüz, büyük insan kitlesinin.
Çözüm üretimde öncelikle. Emeğin, akıllı bir biçimde üretime sokulması gerekli. Diğer yandan tüketimin, üleşmesinin de gözden geçirilmesi gerek. İşsiz, güçsüz dolaşan sadaka ekonomisiyle yaşamaya çalışanların gözleri böyle kapalı kaldıkça “anomi” yok edecektir topumuzu birden.

 

YORUM EKLE

banner284