ARŞİVİMİ DÜZENLERKEN-I

Daha 5-6 yıl öncesine kadar evimin dolap, çekmece, kitaplığını zaman zaman elden geçirir, ayıklar, gereksiz şeyleri elden çıkarırdım. Fakat bugün ayıklayıp attığım şeyler için az hayıflanmıyor değilim. Zaten belli bir arşivim vardı. Türlerinin çoğalıp çeşitlenmesini nasıl baştan akıl edememiştim, bugün ah kafam ah demekten kendimi alamıyorum. Fakat şunu da itiraf etmeliyim ki; son geldiğim noktada mevcut biriktirdiklerimin üstesinden gelemediğim, yeterince faydalanamadığım ve başkalarının istifadesine en azından istediğim ölçüde sunamadığım da bir gerçekti. Durum böyle olunca önce üzerine koymadan mevcutla yetinip sonra da kendimin ve başkalarının istifadesini esas almalıydım. Paylaşmalıydım. Gazetede yazıp, kitaplaştırmalıydım.
    Bu yazıyı ben neler neler yaptım gayesi ile yazmıyorum. Benim yaptığımı deli yapmaz. Hatta kendimle bazen: Maksatlardaki gayem amaçlardaki ereklere ulaşmaktır diye ironi yapıyordum. Sanki başıma vuran varmış gibi ha babam de babam nelerle uğraşmış, neler biriktirmişim diye geriye baktığımda neler görüyorum neler. Dünyanın parasız en zengin adamıydım.
•    Binlerce gazete kupürünü tek tek kesip kırk farklı başlıkta tasnif ederek 3 kalamazo dolusu gazete kupür arşivi.
•     Yine gazetelerden kestiğim ilginç sanat değeri yüksek resim dosyası.
•    Karaman , ülke ve dünya haritaları dosyası.
•    İstanbul Karamanlılar Eğitim, Kültür ve Sosyal Dayanışma Vakfı İKEV Postası dergisinde yazarların Karaman ve insanı üzerine yazdığı yüzlerce yazı, makale dosyası.
•    Karaman’ın farklı rengi, simgesi merhum Muammer Baran üzerine yazılmış yazı ve resimlerden oluşan dosya.
•    2004 yılından bugüne kadar Karaman’ın Sesi Gazetesi’nde yayınlanan yazılarıma ait tarih sıralı 200 gazete.
•    Yayın hayatına devam eden-etmeyen ortak noktası Karaman tarihi, kültürü, folkloru üzerine süreli yayın yapan 60’ın üzerinde dergi.
•    Pek azı bedeli mukabili çoğu hediye kitap, ansiklopediden oluşan belki de şehrin en zengin geçmişine hafızalık eden paha biçilmez 150 Karaman kokulu kitap.
•    Zaman zaman güncellediğim fakat eskisini kıyıp atamadığım kendime özel 2000’den fazla kaydın olduğu eş, çocuk hatta torun isimlerini de kapsayan  10 adet alfabetik telefon-adres fihristi.
•    Görülmemiş, duyulmamış, en ilginç, en nadidelerini bir araya getirdiğim alfabetik isim sözlüğü.
•    Yeni ve eski dilden mürekkep yaşayan binlerce Türkçe kelimeden oluşan alfabetik kelime fihristi. 
•    Kendi ellerimle tuttuğum bulmaca sözlüğü.
•    Öleni, doğanı, nişanlanıp evleneni, askere gideni, eski dostlarla karşılaşma ve buluşmaları, önemli olay ve gelişmeleri 25 yıldır kaydettiğim ajanda.
•    Kendi albümümle yetinmeyip eş, dost ve akrabalardan tek tek topladığım Karaman ve insanına ait birbirinden değerli 500 siyah-beyaz fotoğraf arşivi.
•    Altı-yedi göbek geriden bir kasaba nüfusu kadar üyesi olan aile soyumuza ait 4 ayrı secere soyağacı çizelge cetveli.
•    400 sayfadan oluşan yayınladığım Karaman Tarihi ve Kültürü- Bir Zamanlar Karaman kitabıma ek olabilecek 200 sayfadan fazla yayınlanmayan ek bilgi defteri.
•    Eğlenceli, hafif konulardan derlediğim ve bir kısmı bana ait başlıklardan oluşan bir kitap hacminde yayınlanmamış defter.
•    Karaman insanının yaşanmış küçük hikâyelerinden oluşan gülümseten, argo yer yer küfürlü, söz, hikâye fıkra tadında 300 kadar yayınlanmayan küçük küçük eğlencelikler defteri.
•    68 şiirden oluşan, yayınladığım Ekmeğim Suyum Karaman isimli şiir kitabımdan başka, bir bölümü gazetede çıkan fakat ilk fırsatta iki kitap olarak yayınlamayı düşündüğüm 900 şiir.
•    Ağırlıklı olarak kendime ve yakınlarıma ait önemli bir bölümü 50-100 yıl öncesine ait mesela 1883 doğumlu dedeme ait nüfus cüzdanı, 1897 doğumlu babaanneme ait nüfus cüzdanı, 1929 tarihli Zeliha halama ait okur yazarlık kurs şehadetnamesi, 1954 tarihli babamın belediyeden aldığı bisiklet ehliyeti, 1955 doğumlu üç yaşında ölen kardeşime ait nüfus cüzdanı, 1959 tarihli babama ait Ziraat Bankası’ndan alınmış memuriyet cüzdanı, 1973 yılına ait Maltepe Ankara Reyhan Pastanesi kâğıt peçetesi ve diğer nüfus cüzdanları, sağlık karnesi, diploma, noter evrakı, tapu, çaplı tasarruf vesikaları, krokiler, vergi mükellef kartı, fatura, kan grubu kartı, üyelik kartları, askerlik cüzdanı, TRT televizyon bandrolü, nişan, evlenme, sünnet, sergi, müzik, açılış, konferans davetiyeleri, Karaman kartpostalları ve dahi niceleri niceleri…

Uzattığımı biliyorum…
Gelelim son sözlere…Yaptıklarıma bazen ben de şaşırmıyor değilim. İşin şaşılacak yönü de bu… Her şeyi, tekniği, teknolojiyi kullanmadan, mevcut kaynaklardan istifade etmeden  iğneyle kuyu kazarak yaptım. Böyle yapmayı sevdiğim için yaptım. Teknolojiyi kullanmayı bilseydim bilmem nerelere uzar giderdim diye kendime sormuyor değilim. 
Yaptıklarımı, biriktirdiklerimi hangi saikle yaptım. Bir: Doğduğum, doyduğum, yaşadığım şehre borcum olduğunu düşünüp bunun bir bölümünü ödemek istedim. İki: Şiir kitabıma girişte yazdığım gibi: Yarın ölüp gidince/Şiirlerim kalacak hatıra/Muhtemel bazıları/Burun kıvırsa da bu duruma/Şairin bıraktığı bırakacağı/Başka ne ola? Düşüncesiyle Karaman’ın geleceğine küçük bir armağan bırakmak istedim. Üç: Paradan gayrı her şeyi biriktirmeyi seviyordum. Yırtıp atmadan kırıp dökmeden aklıma ne gelirse sahiplenmeyi, biriktirmeyi, istiflemeyi, toptancı esnafı olmayı seviyordum.
En son söz: Napayım, elimde değil; boş durmayıp aylak çalışmayı seviyorum.
Bir sonraki yazımda arşivimden özel bir başlık vereceğim.

 

YORUM EKLE

banner284