BIZIM ÜNIVERSITEMIZ

1961 yilinda baslattigimiz Türk Dil Bayrami ve Yunus Emre’yi Anma etkinliklerimiz yurt genelinde olsun uluslar arasi düzeyde olsun Karaman tarih ve Dil Bilimcilerinin odagi olmustur. Türk Dili, Türk edebiyati, her dalda yazilan Türk Siiri bildiginiz gibi birçok evrimler geçirdi. Siirlerini okuyup keyif aldigimiz o kadar çok sairler var ki her biri birinden çok degerli. Sayin uca’nin üniversiteler hakkindaki görüsüne harfiyen katilirim. Ben biraz daha ileri gidecegim Üniversiteler ülkemizin kan damaridir diyebilirim. Emekleme çagini geçip yürümeye baslayan Bizim Üniversitemizde bunu hep gördügümüzü çesitli vesilelerle ifade etmeye çalistim. Üniversitemizin Edebiyat Fakültesi Ögretim Görevlilerinden Prof Dr. Turan Karatas, Onur Aykaç, Arastirma Görevlisi Hasan Sevindik, Mert Öksüz’ün katkilari ile “Türk Siirinde Karaman” adli bir eser kaleme alinmis. Basilip basilmadigini bilmiyorum. Dilerim basilir. Edebiyat Fakültesinin bu girisimi mutlaka bununla sinirli kalmayacak Üniversitemizin her fakültesi kendi dalinda degisik konularda girisimleri oluyor görüyoruz. Daha da görecegiz..Edebiyat Fakültemizin 13. yüzyildan 21 . Yüzyila kadar devam eden süreçte Karaman hakkinda yazilmis siirleri derleme zahmetine katlanan dostlarimizi Karaman sevdalisi olarak tanimlarsam beni kinamayin. Çünkü bu özverili çalisma Karaman kültürüne önemli ölçüde katki saglayacaktir. Sayin Uca’nin deyimi ile kitaba ilk bakista,”sehir, siir ve sair konusunda ilginç bir tespitin göze çarptigini söylüyor.” Sehir sairi emziren ana gibidir” Siiri, sairi, anayi özdeslestiren bu deyime diyecek hiçbir sey olamaz.”Sayin Uca devam ediyor. Mademki sehir sairi emziren anadir, o halde yüzlerce yillik tarihi süreçte Karaman üzerine yazilan siirler, sehrin yani ananin yani Karaman’in özelliklerini bize yansitmaz mi?” Tabiî ki yansitir Sayin Uca aksini söyleyecek kimse olamaz sanirim. Piri Reis’ten Mevlana’ya, Karacoglan’dan Yunus Emre’ye, Karamanoglu Mehmet Beye, günümüze kadar uzanan süreçte günümüzde Behçet Kemal Çaglar’a, Bekir Sitki Erdogan’a, Nevzat Dagli’ya, Ahmet Tufan Sentürk’e Talat Duru’ya. Adini sayamadigim Karaman sevdalisi o kadar çok kisi var ki hepsi paha biçilmez degerlerdir. Bilindigi gibi Mevlana Konya’ya Karaman’dan gitmis ana Karamanda, Yunus Emre’nin anayurdu Karaman (Ibrala) Yesildere Haci Ismail tekkesidir. Ulu Önder Atatürk’ün Atayurdu Karaman ( Kizillar) Taskale’dir. Karamanoglu Mehmet Bey devrini Karaman’da tamamlamistir. Kendisi ile hep gurur duydugumuz Sarkin Fatihi, degerli komutan, ünlü bir yazar ve sair Kâzimkarabekir Pasa (Gaferiyat) Kâzimkarabekirlidir. Üstat Behçet Kemal Çaglar’in ne güzel söylemis.
“ Selam sekizyüz yildir dili canli Yunus’a
Selam, sevgi, hayranlik Karamanli Yunus’a
Karaman adina siir, hikâye örf ve adetlerinden söz edilen kitaplar yazilan sayilir illerimizdendir. Tarih ve kültür, güzel Türkçemizin de Baskentidir. Karamanoglu Mehmet Bey ünlü fermani ile Yunus Emre Dizleri ile bunu kanitlamistir. Sayin Uca yazisinda bu anlamli dörtlüge yer vermis. Bende yinelemek isterim.
Güzel kalmis yöremizin elleri
Tarihlere geçmis nice halleri.
Öz Türkçeyi söylesiyor dilleri.
Mehmet Bey’in memleketi Karaman
Sayin Uca tesekkür ederim ugrasiniza. Dilerim kitap yakinda çikar. Bekir Sitki’nin deyimi ile Velhasil su Karaman yazila yazila bitmez. Selam Üniversitemizin Rektör ve tüm çalisanlarina.
 
YORUM EKLE

banner284