ÇIRAK – KALFA – USTA (2)

Bir iş mesleki edinmenin yolları çıraklık, kalfalık ve ustalıkla biter diyoruz ama ustalığında devamı tanınım, tanıtım ve çalışarak büyümektir.

Çıraklık devresinin tamamlanmasının kararını çalıştığı mesleğin ustası verir. Usta kalfasına sorar bu takip zaman zaman bazı kusurlarının telafisi için çıraklığa kalfa tarafından söylenir. Çırağın yetişmesinin amili de kalfadır. Kalfanın vermiş olduğu işleri kusursuz ve zamanında aksatmadan yapar ise kalfanın önerisi ile ustasına “Ben kefilim bazı eksiklikleri olsa da onları yapacağından dolayı kendisine güveniyorum ve bana yardımcı kalfa olmasını kabul ediyorum. ” dedikten sonra usta da ara sıra yapılan işlerini takip ederek zaman zaman çalışmalarından sonra bu kanaati ile çıraklığın son verdiği ve kendisine meslek taşları olan birkaç usta ile imtihanı yapılarak Kalfalık Düsturunu verirler.

Kalfalık devri çalışmanın ve mesuliyetin beyni olarak sorumlulukları daha da çoktur. Bütün noksanlar ve başarıların sorumlu sahibi kalfadır. Yarı usta yarı çıraklık devresi de sayılan kalfalık zamanı bu mesleklerde fazla uzun sürmez çalıştığı meslekteki başarısının meslek taşları tarafından daima takip edilir ve değerlendirilir. Bu meyanda kalfa olan kişiler ustalık belgelerini olmadan maddi ve manevi yönlerine kapılarak başka bir ustanın yanında çalışmaya da gidebiliyorlardı. Burada ki çalışmaları da yine iş verimliliği, çalışma tarzı, disiplini gibi konular hep usta tarafında daima sebatlı ve dürüst çalışan bir kalfanın artık ustalık hakkının kanaatine gelindiğinde ve bunun kararını veren ustanın da dilek ve temennileri ile kendisine Destur yani usta olduğu söylenir. Usta kalfasına bazı tecrübe öğütleri yanında da bu ustalığın belgelenmesi içinde bir tören yapılması gerekli olduğunu söyler.

Ahilik geleneği ve örf adetlerin de icabıyla o meslekte yaşlı, deneyimli ve hatırı sayılan ustalara haber gönderilerek “Falan tarih, gün ve saatte usta Mehmet’ in iş yerinde ahilik geleneği ustalık kuşağı verilecektir. “ denilir. Davete gelen ustalar kalfalıktan ustalığı hak eden meslektaşlarını mesleklerinin incelikleriyle imtihan ederler. Sözle olduğu kadar tatbikatla da yapılırdı.

Yapılan bu ustalık töreninde kalfanın annesi babası yakın akrabaları ve arkadaşları da katılırlardı. Törenin yapılacağı iş yerine usta adayının ailesi tarafında imkanları var ise yiyecek, meyve ve tatlılar getirilerek misafirlere tören sonrası ikram edilirdi.

Ahilik geleneği Kuran-ı Kerim de tilavet edilir dualar okunur ve sonunda ahilik yemini ettirilerek kendisine en yaşlı usta tarafından ustalık beratı verilir mesleği ile ilgili bir alette kendisine hediye edilerek merasim sona ererdi.

Ustalık ise kişinin çalışma hayatındaki çalışmaları, dürüstlüğü ve cemiyete sevgi dolu çalışmaları ile gelişir. Ustalığın da elbette cemiyet hayatında çıraklık ve kalfalık kadar mesuliyetleri vardır. Sözün sonu ve kısacası her çalışmanın bir semeresi de işte sonu olan USTALIKTIR.

YORUM EKLE

banner284