DAVUTOGLU’NUN MÜJDESI

2016 yili basinda uygulamaya geçecek projeyle Konya ile Karaman’a yüzde 70’e kadar katki saglayan, hibe imkâni saglayan bir kalkinma projesinin devreye girdigini ve özellikle meyvecilik, sebzecilik ve hayvancilik alaninda bu bölgelerden dis göç durmus, aksine tekrar bu bölgelere dönüs saglanmis olacak. ” demistir.
Bu güzel açiklamaya ne denir? Insallah açikladigi gibi olur temennisinde bulunduktan sonra birkaç yil önceye dönelim. Yer, Istanbul- Yesilköy, Konyalilar Egitim Vakfi, konusmaci KOP Bölge Baskani Prof. Dr. Mehmet Babaoglu, davetlilere KOP’u anlatti. Hep Göksu’yun ovaya nasil tasinacagini ve ovadaki kazanimlarin ne olacagini anlatti. Beni Konya Vakif Baskani olan ayni zamanda oturumu yöneten rahmetli Oktay Bey, Yasat Manav Bey’in Konya Liseliler Mezunlarinin 55. yili nedeniyle Semiramis yatinda verdigi davette birlikte oldugumuzda davet etmisti. Bir pazar günü olmasi nedeniyle gelebilecegimi söyledim ve gittim. Toplanti hakkinda ve KOP ile ilgili izlenimlerimi o zaman kgrt, ermenek haber internet siteleri ve Yesil Ermenek gazetesinde yazmistim.
O toplantidaki konusma bittikten sonra, konuyla ilgili katki yapmak isteyenlere söz verdiler. Ben ilk söz isteyenler arasinda idim ama bir türlü bize sira gelmedi. Söz vermemeleri nedeniyle strese de girmistim. Bayagi canim sikildi. Toplanti bitti bitecek üzere iken en son nihayet herkesin dikkatinin dagildigi bir sirada istemeyerek de olsalar bana söz verdiler. Kendilerine Sayin Basbakanimizin dile getirdigi Göksü Havzasi’ndaki yerlesim alanlarinda 80 bin civarinda nüfus yasadigini ve Göksu Havzasi sularini alip ovaya tasiyorsunuz ama bu yörede yasayan insanlarin geçimi için bir çözüm düsünmüyorsunuz. Bu haksizlik degil mi diye sormustum? Yalniz ben Akören ve Güneysinir’dan söz etmedim ama diger ilçeleri tek tek sayarak Göksu Havzasi ( Bozkir, Hadim, Tasken, Basyayla, Sariveliler, Ermenek, Mut, Karaman’in merkez köylüleri ) halki geçimini nasil saglayacak diye sormustum. Toplanti sonu konuyu daha ayrintili Babaoglu ile ikram esnasinda konusmustuk. Onlar için öncelik, 3- 4 milyon nüfuslu Konya, Karaman, Aksaray, Nigde topraklarindaki yasayan insanlardi. Göksu Vadisi’nde yasayan yoksul, soluk elbiseli, yirtik ayakkabili, rengi solmus insanlarin yasamini gören algilayan yoktu. Herkes Göksu’nun suyunun ovaya aktarildiktan sonra saglayacagi katma degerin hayalini yasiyordu. Sayin Mehmet Babaoglu simdi Konya’dan AKP’den 7. sirada milletvekili adayi. Sonradan ögrendigime göre kendisi toplanti esnasinda beni bir “aktivist “ olarak algilamis. Benim yöre ilgili yazilarim kgrt ve ermenek haber internet sitesinde okuduktan sonra bakis açisi degisti ve dost olduk. Yöremizde göletlerin yapiminda büyük katkilari oldu. Bu konuda tesvik edici yazilar da yazdim.
Ben iktidar oldugundan beri AK Parti yönetiminin vaatlerine hiç ama hiç güvenmedim. Sayin Basbakanimizin açikladigi proje simdiye kadar hayat geçmeli idi. Göksu Havzasi, topragi olmayan bir alan, yarisi kayalik, yarisi orman örtüsü, burada hayvancilik, meyvecilik, sebzecilikle yetistirmekle gelir nasil artacak merak ediyorum. Bir defa hayvanlarin gezip dolasacagi yerleri sinirladilar. Belki Bucakkisla’dan asagida Göksu tabaninda seracilikla gelir biraz aratabilir ama yukarilarda bunu artirmak hele suyu Ova’ya akitarak yasam düzeyini yükseltmek gerçekçi bir yaklasim degil.
AKP Yönetimi hep müjde veriyor ama arkasi gelmiyor. Dördüncü dönem seçimler gidiyorlar, yukarida bahsettigi ilçelerin hiçbirinde gözle görülür, insanlarin yasamini iyilestirecek ve o yörede kalmasini saglayacak, göçü engelleyecek cazip bir durum yaratamamislardir.
Taseli Yarimadasi’nda adi üstünde verimli topragin olmadigini yöre yüzeyini büyük bir kisminin kayaliklarla kapli oldugunu, tarlalarin da miras nedeni ile bölük pörçük oldugunu, mezarliklarda bile yer sikintisi yasandigini birileri Sayin Basbakan’a anlatmali ve projelerini revize etmeleri diye düsünüyorum.
Tüm bu açiklamalardan sonra insallah Sayin Basbakanimiz Davutoglu’nun açikladigi Göksu Havzasi Projesi en kisa zamanda revize edilerek ve yöre insaninin yasamini iyilestirecek tez elden hayata geçirilmesi dilegimizidir.
Göksu Havzasi Projesi, ulasim, tarim, saglik, egitim, turizm potansiyeli ile birlikte düsünülüp hayata geçirilmesi hâlinde Taseli Yöresi’nde kismen göçü önler. 13.04.205. Hasan SIMSEK 
YORUM EKLE

banner284