6. Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Başladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının desteği ve koordinasyonuyla kurulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) tarafından düzenlenen IV. Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Necmettin Erbakan Üniversitesinin (NEÜ) ev sahipliğinde başladı.

6. Uluslararası KOP Bölgesel Kalkınma Sempozyumu Başladı

Meram Tıp Fakültesi Prof. Dr. Asım Duman Konferans Salonunda düzenlenen sempozyuma Konya Valisi Yakup Canbolat, KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, UNİKOP Dönem Başkanı ve NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile UNİKOP üyesi Ahi Evran Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi, Bozok Üniversitesi, Kapadokya Üniversitesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi rektörleri, temsilcileri, akademik personel ve öğrenciler katıldı.

“UNİKOP Üniversitelerini Desteklemeye Devam Edeceğiz”

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, UNİKOP’un ilk kurulduğu günden bu yana geleneksel olarak sürdürülen sempozyumların, bugün 13 üniversitenin dahil olduğu 10 bini aşkın akademisyeni ve 320 bin kişilik öğrenci sayısı ile kocaman bir ailenin başarısı olduğunu belirtti.

“Ailemizin fertleri olan üniversitelerimizi farklı alanlarda desteklemek ve ihtisaslaştıkları alanlara yönelik ilave kaynaklar üretmek KOP İdaresi olarak bizim misyonumuz ve bugüne kadar bize ayrılan kaynaklar çerçevesinde bunu gerçekleştirmeye gayret gösterdik. Bugüne kadar Başkanlığımız tarafından UNİKOP’a üye üniversitelerimize 20 milyon TL’lik proje desteği verdik. İnşallah vermeye de devam edeceğiz” diyen Başkan Bostancı, “UNİKOP Türkiye’de ilk defa denenen ve paydaşların sahiplenmesi sonucu başarılı olabilecek bir uygulamaydı. Bölgemizden başlayan süreç bugün farklı bölgelere de örnek oldu ve benzer şekilde Bölge Kalkınma İdareleri ve Üniversiteler ortak yapılar oluşturdular. UNİKOP örnek alındıysa ve yaygınlaştıysa bunu sağlayan bizim üniversitelerimizin akademisyenleri, çalışanları ve öğrencilerinin bir bütün olarak ortak bir çalışma kültürüyle hareket edip yapıyı güçlendirmek için çalışmasıdır” şeklinde konuştu.

“Bölgesel Kalkınmada Üniversitelerin Rolü Daha da Arttırılmalı”

Üniversitelerin bölgesel kalkınma alanında daha etkin bir rol alması amacı ile kurulan UNİKOP’un merkezi kurumlar tarafından da desteklendiğine dikkat çeken KOP İdaresi Başkanı Bostancı; “Geçtiğimiz Şubat ayında UNİKOP Dönem Başkanımız Necmettin Erbakan Üniversitemizin koordinasyon ve ev sahipliğinde düzenlenen “Bölgesel Kalkınma ve Üniversiteler” konulu çalıştaya Kalkınma Bakanımız ve YÖK Başkanımız bizatihi katılarak UNİKOP’a verdikleri önemi göstermişlerdir. Bu vesile ile ben kendilerine verdikleri destek için tekrar teşekkür etmek istiyorum. Sürdürülebilir bölgesel AR-GE ve Yenilik Ekosisteminin oluşumu için üniversite-kamu-sanayi işbirliğinin güçlendirilmesi, kısa vadede üniversitelerin Ar-Ge alt yapısı ve kapasitelerinin belirlenmesi, bölgesel kalkınma adına bölgesel Ar-Ge ve yenilik stratejisi hazırlanması ve bölgesel kalkınma odak alanlarının belirlenmesi, YÖK’ün misyon farklılaşması projesiyle de uyumlu olarak üniversitelerin Ar-Ge ve inovasyon odak alanlarının belirlenmesi, bölgesel kalkınmayı da kapsayacak şekilde bölge üniversiteleri arasında işbirliğinin daha da geliştirilmesi, bölgenin gelecekte ihtiyaç duyacağı nitelikli işgücü projeksiyonunun yapılması ve özellikle mesleki eğitimin ilgili aktörlerin katılımıyla bu projeksiyona göre planlanması, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve bölgede faaliyet gösteren Kalkınma Ajanslarının Üniversitelere yönelik desteklerinin bölgesel kalkınma odaklı olarak artarak devam ettirilmesi, fon kaynaklarının bölge ihtiyaçları gözetilerek ilgili paydaşların katılımı ile uygun planlanması ve etkin kullanımı yönünde üniversite katkısının, rolünün daha da arttırılması ve bölgedeki üniversitelerin bu zamana kadar öğrenci ve akademisyen düzeyinde birlikte düzenledikleri etkinliklerin artarak devam ettirilmesi çalıştayın öne çıkan sonuçları arasında yer aldı. Tabi bunlar yapılması gerekenler, bunların nasıl gerçekleştirileceğini ise inşallah birlikte tartışarak ortaya koyacağız. Bu çözümler ile rekabet gücümüzü artıracağız. Ülkemizdeki bölgeler, şehirler, üniversitelerle rekabetimiz elbette var ama bizim asıl rekabet etmemiz gereken yerin kendimizin dışındaki dünya ülkeleri olduğunu düşünüyorum. Bugün her bir üniversitemizin kendi içinde ihtisaslaşması ve birlik olarak KOP Bölgesi’nin kamu kurum ve kuruluşlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve özel sektörüne katacağımız dinamizm bizi çok farklı noktalara taşıyacaktır” dedi.

“2019 yılında UNİKOP’ta Fuat Sezgin Yılı Olacak”

NEÜ Rektörü ve UNİKOP Dönem Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker de konuşmasında UNİKOP’un yeni eklenen üniversitelerle beraber genişlediğini ifade ederek şunları söyledi;

“Prof. Dr. Fuat Sezgin hocanın anısına 2019 yılı, Fuat Sezgin yılı ilan edilmişti. Bizler de 2019 yılında UNİKOP bünyesinde bulunan üniversitelerle ortaklaşa çalışma yürüteceğiz ve UNİKOP’ta Fuat Sezgin Yılı etkinlikleri düzenlenecek. Merhum Necmettin Erbakan’ın yerli milli üretim, bağımsız ekonomi ve sanayi başlığı vizyonunun, ne kadar önemli olduğu bu günlerde daha iyi anlaşılmaktadır. Merhum Erbakan, ağır sanayi konusunda ülkenin ihtiyaçlarını öngörerek, sanayi temelli ihracatın ekonomik bağımsızlık için ne kadar gerekli olduğunu söylemişti. İnşallah önümüzdeki dönemde ekonomik bağımsızlığın gösterdiği dirençle daha iyi bir noktaya gideceğiz. Bunun için nitelikli insan gücümüzle, israf etmeden, daha fazla çalışıp üreterek mesafe kat etmemiz gerekiyor. Bölgesel kalkınmanın amacı da aslında budur. Bize çalışmak düşüyor başarılı bir sempozyum diliyorum.”

“Gelecek Gençlerin Katkılarıyla Şekillenecek”

Konya Valisi Yakup Canbolat ise, üniversitelerin yalnızca eğitim faaliyetleri değil bölgesel analiz çalışmaları, bölgesel gelişme ve ulusal kalkınma noktasında yer almaları gerektiğinin altını çizdi. Bu çalışmalarla Konya ile birlikte bölgenin rekabet gücünün ve vatandaşların refah düzeyinin yükselmesini hedeflediklerini söyleyen Canbolat, 6 yıldır kalkınma sempozyumları düzenleyen KOP İdaresinin ve UNİKOP’un varlığının önemine vurgu yaptı. Gençlerin de ülkemize sunacağı katkılarının önemine değinen Vali Canbolat, Üniversitelerin işbirliği içinde çalışmalarına katkı sağlayacak bu sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Konuşmaların ardından İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin; Bölgesel Kalkınmanın Nedenleri ve Sonuçları konusunda, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Öztemel; Dijital Dönüşüm Nasıl Devam Etmeli konusunda sunum yaparak katılımcılara bilgiler aktardı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284