Açik Lisede 18 Yas Sarti Kalkti Hafizlik Egitiminin Önü Açildi

Açik liseye kayit için öngörülen 18 yas sartinin kaldirilmasi, çocugunun hafiz olmasini isteyen anne-babalari rahatlatti. Artik 8. siniftan sonra isteyen, açik liseye kaydini yaptirarak Kur`an kursunda hafizlik egitimi alabilecek.

Açik Lisede 18 Yas Sarti Kalkti Hafizlik Egitiminin Önü Açildi
Ancak e-okul sistemiyle otomatik olarak liseye yazdirilan ögrenciler, müdürlerdeki kafa karisikligi yüzünden kayitlarini açik liseye alamamaktan sikâyetçi.Ortaokulu bitirenlerin açik liseye kaydolarak hafizlik egitimi almalarinin önündeki yas sarti kalkti. Bu gelisme, çocugunun hafiz olmasini isteyen ailelere rahat bir nefes aldirdi. Milli Egitim Bakanligi (MEB), açik liseye kaydolabilmek için çocuklarin 18 yasini bitirmelerini sart kosmustu. Bu nedenle büyük kriz yasaniyordu. Basbakan Recep Tayyip Erdogan'in devreye girmesiyle sorun asildi. Basbakan'in talimatinin ardindan hafizlik yapmak isteyenlerin açik liseye kaydi yapilabilecek.
28 Subat döneminde büyük yara alan Kur'an kurslarinin önünün, bu yil ilk kez uygulanmaya baslanan 4+4+4 egitim sistemiyle birlikte açilacagi beklentisi hakimdi. Ancak açik liseye basvurma yasini 18 olarak belirleyen Milli Egitim Bakanligi'nin bu karari, 8. sinifi bitiren ögrencilerin liseyi disaridan bitirme imkânini kullanarak Kur'an kurslarina gitmesinin önünü tikadi. Bu durum, hafizlik egitimi veren kurumlarin tepkisine yol açti. Milletvekillerinin ve il baskanlarinin konuyu ilettikleri Basbakan Erdogan, Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer'e açik liseler için öngörülen 18 yas sartinin kaldirilmasi talimati verdi. Bu gelismenin ardindan hafizlik egitimi için önemli bir engel asilmis oldu. Ayrica ortaokulu bitiren ögrencilerin kayitlari, e-okul sistemi üzerinden liseye otomatik olarak yapildigi için bazi okul müdürleri kaydini açik liseye aldirmak isteyen ögrencilerin talebini geri çeviriyor. Bu durum da sekizinci siniftan sonra Kur'an kurslarina gitmek isteyen ögrenciler için büyük bir engel. Milli Egitim Bakanligi, kimlerin açik liseye gidebileceginin Bakanlar Kurulu karariyla belirlenecegini duyurmustu. Ancak okullarin açilmasina sayili günler kala bu yönde bir karar alinmis degil. Bu nedenle okul müdürleri de nasil davranacagini kestiremiyor.
Kur'an kurslariyla ilgili diger bir sikinti da 4. sinifi bitirenlerle ilgili. 4+4+4 sisteminde ilk kademeyi bitiren ögrenciler, imam hatip ortaokullarina kayit yaptirmalari durumunda Kur'an kurslarina gidebilecek. Ancak bakanlik, ilkokuldan sonra hafizlik egitimi için bir yilligina kayit dondurma hakki veriyor. Ancak uzmanlar, hafizlik süresinin en az 3 yil olmasi gerektigini belirtiyorlar. Öte yandan ilkokuldan sonra hafizlik egitimi için bir yilligina kayit dondurma hakki sadece imam hatip ortaokuluna kayit yaptiran ögrenciler için geçerli. Bu durum da diger ögrenciler için büyük bir haksizlik olusturuyor. Bu karar, hem hafiz olup hem de farkli bir ortaokula devam etmek isteyenlerin önünü kesiyor.
Kur'an kurslarinin talepleri arasinda ilk dörtten sonra verilen aranin hiç degilse iki yila çikarilmasi, birinci dörtten sonra verilebilen aranin sadece imam hatip liseleri ortaokul kismi için degil, diger ortaokullardan kurslara gelmek isteyenler için de mümkün olmasi ve Anadolu, Anadolu ögretmen ile fen lisesini kazanan ögrencilerin, kazandiklari o okullara kayitlarini yaptirip iki yil egitim hakkini kullanmama imkâni saglanmasi geliyor.
Kaynak: Zaman

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284