Bakan`dan Ögrencilere Bir Müjde Daha!

Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer, bakimli ve temiz olmak sartiyla ögrencilerin saçlarini uzatabilecegini söyledi.

Bakan`dan Ögrencilere Bir Müjde Daha!

Milli Egitim Bakani Dinçer, okullarda serbest kiyafet uygulamasina iliskin Cihan Haber Ajansi'na (Cihan) açiklamada bulundu. 
Dinçer, bu degisiklige ihtiyaç duymalarindaki baslica sebebin Türkiye'deki demokratiklesmenin gelismesi ve yayginlasmasi oldugunu belirtti.
Milli Egitim Bakani, "Türkiye'de otoriter yapidan demokrasiye dogru ilerleyen süreç içerisinde biz de egitim sisteminde demokratiklesme yapmaya çalisiyoruz." dedi.
Dinçer, ikinci olarak ise tüm dünyada egitim sisteminin giderek daha esnek hale geldigini ve daha önce var olan arz odakli egitim anlayisindan talep odakli bir egitim anlaysina dogru bir evrimlesme söz konusu olduguna dikkat çekti.
"Egitim sistemimizde buna paralel olarak esneklik saglamaya, biraz zenginlestirmeye, çesitlendirmeye çalisiyorduk hatirlarsaniz." diyen Dinçer, okul kiyafetlerinin serbestlesmesinin bu iki gelismeyi pekistiren ve bunlara paralel bir gelisme oldugunu vurguladi.
Dinçer, bu yeni uygulamayi çok önemsedigini, çünkü bu egitim sistemimizin daha demokratik ve esnek olduguna dair bir sembolü ortaya koyacagini ifade etti.
Dinçer, "Siz temel degerler olarak demokratiklesiyorken otoriter bir anlayisi sembolize eden tek tip elbiseyi uygulamaya devam ettiginizde, bu birbiriyle çok uyumlu görünmüyordu." diye konustu.
Uygulamada esas olan sey çocuklarin okula serbest kiyafetle gelmesini saglamak oldugunu kaydeden Dinçer, "Tabi bunun disinda istisnalar var, bunlari belirledik. Mesela lise çagindaki çocuklarimiz sakal ve biyik birakamayacak, kizlarimiz makyaj yapamayacak. Zaten bunlar önceki yönetmeliklerde de vardi. Yine kizlarimiz diz üstü veya derin yirtmaçli etek, vücut hatlarini belli eden tayt veya seffaf elbiseler giyemeyecekler." dedi.
Bunlarin disinda ögrencilerin serbestçe giyinebilecegini belirten Milli Egitim Bakani, bakimli ve temiz olmak sartiyla ögrencilerin saçlarini uzatabilecegini kaydetti.
Bu konuda en çok elestiri yapilan noktanin zengin-fakir arasinda esitsizligi arttirmayacak mi konusu geldigini aktaran Dinçer, bunun dogru bir elestiri olmadigini ve bu konunun birkaç boyutu bulundugunu belirtti.
Tek tip kiyafetten bahsedildiginde aslinda iki farkli seyden bahsedildigini ve bunlardan birinin önlük oldugunu söyleyen Dinçer sözlerini söyle sürdürdü: "Önlük artik sehirlerde çok kullanilmiyor. Daha çok kirsal çevrelerde kullaniliyor. Bu, o bölgede veli için zaten maliyet demek. Sehir merkezlerinde ise daha çok okul formasi var. Sizler de biliyorsunuz okul yönetimi belirli bir magazayla belirli bir ücret üzerinden anlasiyor ve velileri oraya yönlendiriyorlar. Bu da ciddi bir maliyeti beraberinde getiriyor. Halbuki çocuklar günlük kiyafetlerini giyip geldiklerinde bu maliyet olmayacak."
"TARTISMALARIN MEVCUT STATÜKOYA ÇOK ALISMIS OLMAMIZDAN KAYNAKLANIYOR"
Ayrica çocuklarin okul çikisinda ayni arkadaslariyla oynamaya devam ettigine dikkat çeken Dinçer, "Eger kiyafetler okul disinda sorun olmuyorsa okulda da olmayacak diyorum. Baslangiçta yadirganabilir ancak zaman içinde alisilacagini düsünüyorum." diye konustu.
Dinçer, kiyafet farkliligi gerçekten sorun olacaksa, bunun halihazirda ayakkabi markasi veya pantolon üzerinden de yapilabilecegini belirtti.
Milli Egitim Bakani, "Tartismalarin mevcut statükoya çok alismis olmamizdan ve aliskanliklarimizi terketmenin verdigi tedirginlikten kaynaklandigini düsünüyorum. Yeni uygulamayla birlikte bu endiseler ortadan kalkar umarim." diye konustu.
Okullarda basörtüsünün serbest olmasina iliskin ise Dinçer, "Kur'an-i Kerim derslerinde basörtüsü takilabilecegine yönelik bir düzenleme yaptik. Ileride neler olur, o konuda birsey söylemem zor." dedi.
"Önümüzdeki günlerde egitim sisteminde farkli yenilikler görecek miyiz?" seklindeki soruya Milli Egitim Bakani Dinçer, gülümseyerek "Onu önümüzdeki günlerde konussak olmaz mi?" seklinde cevapladi.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284