Etkili Öğrenme Metotları Anlatıldı

Karaman Milli Eğitim Müdürlüğünün Mevlana Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği ile yürütmüş olduğu İletişim Sorunları Envanter Çalışması Projesi kapsamında Hafıza Teknikleri Uzmanı Abdulkadir Özbek tarafından 1150 öğretmen, 700 öğrenci ve Milli Eğitim Müdürlüğü personeline iletişim sorunları ve hafıza teknikleri konusunda seminer verdi.

Etkili Öğrenme Metotları Anlatıldı

Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen seminere, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, Milli Müdür Eğitim Müdür Yardımcısı Nurettin Doğan, Milli Eğitim Şube Müdürleri ve Milli Eğitim Müdürlüğü personeli katıldı.

Konferansın amacından bahsederek konuşmasına başlayan Hafıza Teknikleri Uzmanı Abdulkadir Özbek yeni bilgileri öğrenmek için çok fazla zaman harcandığına dikkat çekti. Abdulkadir Özbek, “Allah herkesin beynini mükemmel bir şekilde yaratmış. Önemli olan bu potansiyeli anlamlı kullanmaktır. Bu konuyla ilgili şöyle bir örnek verebilirim. Beynimizi son model bir araba olarak düşünelim. Eğer ileri sürüş tekniklerini bilmiyorsak bu aracı tam performansında kullanabilir miyiz? Maalesef kullanamıyoruz. O yüzden bu potansiyelden daha iyi yararlanmak adına arabayı ileri sürüş teknikleri gibi hafızayı da ileri sürüş teknikleri olarak nitelendirebileceğimiz bazı teknikler var” dedi.

“Sevgi ve takdir sözcükleri etkili öğrenmede önemlidir”

Seminerinde etkili hafıza teknikleri konusunda örnekler vererek sunumunu gerçekleştiren Abdulkadir Özbek 20 adet atasözü yazdırarak ezbere okudu. Bilgileri hızlı bir şekilde beyine almak için metotlarını anlatan Özbek, “Bilgileri hızlı bir şekilde hafızamıza almanın birinci maddesi olumlu tutumdur. Kelimelerin çok etkili bir gücü vardır. Ağzımızdan çıkan kelimeler beynimizi programlar. O yüzden ağzımızdan çıkan her kelimeye çok ama çok dikkat etmemiz gerekir. Sevgi ve takdir sözcükleri etkili öğrenmede önemlidir. Türkiye’de çok az kullanılır bu kelimeler. Bir insan doğduğu andan 18 yaşına gelinceye kadar yapamazsın, edemezsin, başaramazsın veya tembelsin tarzında olumsuz mesaja yaklaşık olarak 148 bin kez maruz kalıyor. Olumlu sözcük sayısı ise yaklaşık 2 bin civarında. Gördüğünüz güzel davranış varsa o kişinin kendisini değil davranışını takdir edin. Çünkü takdir o işin daha güzel yapılmasına vesile oluyor. Birini eleştirirken de aynı şekilde kişiyi değil davranışını eleştirin” diye konuştu.

“Sevgi dünyadaki en büyük yaptırım gücüne sahiptir”

Katılımcılara hafıza teknikleri konusunda tüyolar vermeye devam eden Abdulkadir Özbek etkili öğrenmenin bir diğer yönteminin ise odaklanmak olduğunu ifade ederek konsantrasyonun öğrenmede vazgeçilmez bir unsur olduğunu belirtti. Özbek, “Konsantrasyondaki en önemli husus önemsemektir. Her insan çok önemlidir ve insanların dünyada duymakta en çok hoşlandıkları şeyin başında kendi isimlerini duymak geliyor. Siz birine ismiyle hitap ettiğiniz zaman benim için değerlisin ve önemlisin mesajını bilinçaltına gönderiyorsunuz. İnsanlarla iletişim kurarken özellikle onların isimleriyle hitap etmeye çalışın. Şunun altını özellikle çizmek istiyorum. Sevgi dünyadaki en büyük yaptırım gücüne sahiptir. Sevmek çok önemli bir unsurdur. Anne ve baba çocuğunu karşılıksız severse ve bunu hissettirse o zaman o anne ve babanın sözü çok etkili olur” şeklinde konuştu.

“Öğrendiğimiz bilginin kalıcı olması için önce hayal etmemiz gerekir”

Hafıza Teknikleri Uzmanı Abdulkadir Özbek sıra dışı olayların ve kişilerin hafızada çok kalıcı bir etki bıraktığını dile getirdi. Abdulkadir Özbek, “Bir olay esnasında duygular yoğun yaşanıyorsa o olaylar hafızada çok iyi kalıyor. Duygu yoğunluğu yaşanılan olaylar beynimizin sağ tarafını harekete geçirir. Dolasıyla öğrenme sürecinde beynimizin sağ tarafını işin içine katmalıyız. Beynimizin sağ tarafını çalıştırmak içinde hafıza teknikleri vardır. Bunlardan birisi çivi tekniğidir. Öğrendiğimiz bilginin kalıcı olması için önce hayal etmemiz gerekir, daha sonra da bu teknikerlerden kullanmalıyız. Çünkü önce hayal kuracağız sonrada icat çıkaracağız. Hayal gücümüzü geliştirmek için de çok okumalıyız. Etkili öğrenme sürecini etkileyen en önemli faktörlerden bir diğeri ise tekrardır. Düzenli tekrar çok önemlidir. Öğrendiğiniz yeni bilgileri 45 saat içerinde tekrarlanmazsanız unutursunuz. Son maddemiz ise not almaktır. Sanatsal ve resim çizerek not alabiliriz” diyerek konuşmasına son verdi.

Ayrıca proje kapsamında Hafıza Teknikleri Uzmanı Abdulkadir Özbek tarafından 1150 öğretmen, 700 öğrenciye seminer verildi.

Güncelleme Tarihi: 08 Mayıs 2017, 17:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284