Gevher Hatun Koleji Velilerine Çocuk Egitimi Üzerine Seminer

Anne ve babalar tutarsiz iletisimden kaçinmali

Gevher Hatun Koleji Velilerine Çocuk Egitimi Üzerine Seminer

Çocuklarin basarisinda anne-babalarin rol modelligi önemli
Uzman Psikolog Psikodrama Terapisti Egitimci-Yazar Ferhat Çelik, çocuklarin genel anlamda basarisinda ailenin hem tutarli hem de rol model olacak sekilde hal ve hareketlerinin olmasinin önemli oldugunu söyledi.
Günlük 15 dakika kitap okuma saatinin yapilmasinin yilda 12 kitabin okunmasina, çocugun yapabileceklerinin tespit edilmesinin ve ona göre egitim verilmesinin önemli olduguna deginen Çelik Aile içindeki uyumun basariyi getirecegini ifade etti.
5.sinif ögrencisi Berra Yildizbas’in ‘Annem’ adli siir okumasi ile baslayan ve Karaman Özel Gevher Hatun Koleji tarafindan Pirireis Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Basarida Ailenin Rolü" konulu konferansta konusan Egitimci-Yazar Ferhat Çelik, birinci büyüme hizinin anne karninda, ikinci büyüme hizinin ise ergenlik döneminde yasandigini anlatti. Çocuklarin bu dönemde inis ve çikislar yasadigini, bu dönemde anne ve babanin olumsuz ve tutarsiz iletisimden kaçinmasi gerektigine dikkat çekti.
Günümüzde anne ve babaligin profesyonellik gerektirdigine isaret eden Uzman Psikolog Psikodrama Terapisti Ferhat Çelik, incir çekirdegini doldurmayan sebepler yüzünden her yil 10 binlerce çiftin bosandigini, bu tür davranislarin ise çocugun duygu dünyasinda büyük tahribata yol açarak ömrü boyunca çocugun ögrenme ve davranis dünyasinda hasara yol açan izler biraktigini anlatti. Çocuklar okumuyorsa anne babanin model zayifligi yasadigini ve en güçlü ögrenme yolunun model olma yoluyla ögrenme oldugunu ifade eden Çelik söyle konustu: "Ailede sinerji ve mutluluk varsa çocuklar bundan olumlu etkilenir. Anne ve babanin çocuguna verebilecegi en büyük hediye eslerin birbirine karsi sevgi ve saygili olmasidir. Anne ve babalar kararlarinda tutarli olmali verilen kararlarda dik durmalidir. Basarili iyi bir çocuk isteniyorsa unutulmamalidir ki her istegin bir bedeli vardir. Anne ve babalar çocuklarinin gelisimini, her yasin kendine ait özelliklerini iyi takip edip malzemeyi bilip ona göre davranis sergilemesi gerekir."
Çocuklarin 7 yasindan önce mülkiyet kavramini tam alamayacagini vurgulayan Çelik, çocugun eger komsunun çocugunu oyuncagini cebine koyup evine getirirse "Sülalemizde de böyle bir davranis sergileyen yok. Eyvah çocugum hirsiz mi olacak" seklinde karamsarliga düsülmemesini, çocuga bunun yanlisliginin uygun bir sekilde izah edilmesi gerektigini açikladi.
Ergenlik döneminde dis görünüsün çocuktaki önemine de dikkat çeken Çelik, "Çocuga göre yüzündeki sivilce babasinin iflasindan daha önemlidir. Babasinin iflasi onun sivilcesi yaninda fazla bir sey ifade etmez. Çocuklara ergenlik döneminin özelligine göre yaklasilmazsa çok büyük inis-çikis yasandigi görülür. Anne ve babalar bu dönemle ilgili uzman görüslere basvurmali veya bu konularla ilgili kitaplar okuyarak kendilerine yol haritasi seçmelidirler" diye konustu.
Sorumlulugun verilen bir sey oldugunu verilmeyen bir seyin istenmesinin mümkün olmayacagini hatirlatan Çelik, "Sorumluluk dünyasi olan bir çocukta rastgele seyler olmaz. Sorumluluk verilen çocuklar ömürleri boyunca rast gele meslek, is, es ve daha degisik seyler seçmez. Attiklari her adimlarini sorumluluk bilinciyle atarlar. Yeter ki çocuklara yaslarina göre dogru sorumluluklari vermeyi bilelim. Her yasin sorumluluk dünyasi özelligi vardir." dedi.
Uzman Psikolog Psikodrama Terapisti Ferhat Çelik ‘Küçük adimlar’ kitabini okuyup ögrenci velileri arasinda yapilan sinavda dereceye girenlere hediye verdi. Kendisine de Okul Müdürü Ali Celal Öztan tarafindan plaket verildigi seminer Çelik’in kitaplarini imzalamasi ile sone erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284