İl Müdürü Çalışkan, “Gerekirse Kapı Kapı Dolaşacağız”

İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, Alparslan Ortaokulu 8’inci sınıf öğrencilerinin velileriyle bir araya gelerek Mesleki Eğitim Merkezi Programı’nın ayrıntılarını ve avantajlarını anlattı.

İl Müdürü Çalışkan, “Gerekirse Kapı Kapı Dolaşacağız”

İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, veliler ile bir araya gelmekten dolayı mutlu olduğunu belirterek mesleki eğitimin avantajlarını anlatmak için toplantıya katıldığını ifade etti.

“Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişiklik dönüm noktası oldu.”

Mehmet Çalışkan, “Öncelikle böyle bir programda sizlerle bir araya gelmekten dolayı mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. Toplantıya katılımınız için sizlere teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi Türkiye de bu dönemde bir ara eleman sıkıntısı var. Bu sıkıntının giderilmesi için Bakanlığımız bir çalışma başlattı. Bu çalışma neticesinde Mesleki Eğitim Merkezi Programı hayata geçirildi. 25 Aralık 2021 tarihinde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişiklik bizler için dönüm noktası oldu. Uygulamaya konulan programla Türkiye’deki ara eleman ihtiyacının giderilmesi hedefleniyor.” dedi.

“Derdimiz öğrencilerimizin mutlu olabilecekleri bir meslek sahibi olmaları”

“Bizim derdimiz öğrencilerimizin gelecekte mutlu olabilecekleri bir meslek sahibi olmaları” diyen İl Müdürü Mehmet Çalışkan, “Mesleki Eğitim Merkezi Programı kapsamında öğrencilerimizin gidebileceği yani meslek sahibi olabileceği 184 alan var. Haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün ise işletmede beceri eğitimi verilecek. Öğrencimiz ortaokulu bitirip de mesleki eğitime kayıt yaptırdığında dört senesi var. Birinci ve ikinci yılda 1276 lira ücret alıyor ve sağlık iş kazası sigortası yapılıyor. Üçüncü yılda öğrencimiz kafalık sürecine geçiyor. Bu süreçte 2 bin 125 lira maaş alıyor ve sigortası yapılıyor. Asıl olan son sene. Son yılda öğrencimiz hem ustalık belgesini hem de asgari ücretin yüzde 50'sini alıyor ve o işletmeden mezun olduğu zaman ustalık belgesiyle birlikte mesleki eğitim lise diploması veriliyor. Önceden çocuklarımız çıraklığa giderken açık liseye de kayıt yaptırmak zorundaydı ve işletmeler öğrencilerimize belli bir oranda ücret ödüyordu. Şimdi ise net bir karşılık var ve mesleki eğitime giden öğrencilere önemli avantajlar sağlanıyor. Hatta mesleki eğitimde 4 yılın sonunda eğitimini bitirip de ustalık belgesi alır, işletme kurmak isterse öğrencilerimize devlet iş kurma konusunda hibe desteğinde de bulunuyor. Erkek öğrencilerimiz işini kursun diye eğitim gördüğü süre zarfında askerliğini tecil ettirebiliyor.” diye konuştu.

“Bu ülkenin çırağa, kalfaya, ustaya yani ara elemana da ihtiyacı var.”

Her öğrencimiz bizim için kıymetlidir diyerek konuşmasını sürdüren Çalışkan, “Türkiye olarak hiçbir öğrencimizi ıskalama şansımız yok. Bu bağlamda gerekirse kapı kapı dolaşıp, velilerimize mesleki eğitimi anlatacağız. Velilerimiz olarak sizden isteğimiz öğrencilerimize bu alanı anlatarak yönlendirme yapmanızdır. Çünkü bu ülkenin doktor, mühendis ve öğretmenin yanında sanayide çalışan çırağa, kalfaya, ustaya yani ara elemana da ihtiyacı var. Sizlere geldiğiniz için tekrar teşekkür ediyor, öğrencilerimize başarılar diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284