Ilimizde 295 Sivil Toplum Kurulusu Bulunuyor

Il Dernekler Müdürlügü tarafindan sivil toplum anlayisinin gelismesi, asama kaydetmesi, toplumun ihtiyacina cevap verebilmesi amaciyla faaliyet halinde bulunan derneklere Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Dernekler Yönetmeligi, Yardim Toplama Kanunu ve e-dernek islemleri ile ilgili egitim düzenlendi.

Ilimizde 295 Sivil Toplum Kurulusu Bulunuyor
Valilik toplanti salonunda düzenlenen egitimin ilk gününe Vali Süleyman Kahraman, Il Dernekler Müdürü Ömer Sezer ve Karaman’da faaliyet gösteren çesitli dernekler yöneticileri ve sube yöneticileri katildi.
Karaman’da faaliyet gösteren 295 dernek bulundugu ve bu derneklere üye 13 bin 738 kisi oldugunu belirten Il Dernekler Müdürü Ömer Sezer, “Sivil toplumun bir parçasi olmak için öncelikle kendimizi bir toplumun parçasi olarak görmeliyiz ve içinde yasadigimiz toplumda belli sorumluluklar almayi bilmeliyiz. Sivil toplum kuruluslari olarak bu sehri tanimak, bu sehrin insanini tanimak, bu sehrin dogasini tanimak zorundayiz. Eger ilimize ve ülkemize hizmet etmek istiyorsak ilk isimiz bu olmali. Bizler sivil toplum olarak topluma bir konuda örnek olmaliyiz. O da öncelikle kendi alanimiza hâkim olmak ve bu alanda hizmetin en iyisini, en güzelini üretmenin derdinde olmaktir. Osmanlinin kurdugu birçok vakif bugün hâlâ hayirla aniliyor. Niçin bizim ürettigimiz hizmetler yarinki nesillere ilham kaynagi olmasin” dedi.
Dernekler Il Müdürü Ömer Sezer sivil toplum konusunda bilgiler verirken Derneklesme sürecinin Osmanli’dan bugüne kadar çesitli evrelerden geçerek geldigini belirterek Karaman’da kurulu 295 dernek ve bu derneklere üye 13 bin 738 kisi bulundugunu, bu sayinin 12 binini erkekler, bin 538’ini ise kadinlarin olusturdugunu sözlerine ekledi.
Vali Süleyman Kahraman’da toplantida yaptigi konusmada, sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin Karaman’in gelisip, kalkinmasi için tasin altina elini sokan insanlar oldugunu ve kendilerini önemsediklerini belirterek, “Sizler sorumluluk sahibi insanlarsiniz. Kendi islerinizden fedakârliklar yapip bu vakif ve derneklerde Karaman’in kalkinmasi için hizmetler veriyorsunuz. Dünyayi anlamamiz, sartlar ne olursa olsun umudun hiç tükenmemesine bagli. Çünkü umut bize bugünü yasamayi degil gelecege bakmayi da ögretir. Ve umudu olan insan her zaman sorumluluk sahibidir. Umut ölüme inat, her gün yeniden dogmayi bilmektir aslinda… Dünyanin çok yakin zaman önce sivil toplum kavramini tartismaya baslamasina ragmen, ecdadimiz tükenmeyen bir umutla ve kutlu bir inançla sivil toplumun en güzel örnegini yüzyillar öncesinde vermisti. Biz bir vakif medeniyetinin mirasçilariyiz. Sokak aralarinda gördügümüz çesmeler, hanlar, hamamlar, camiler, yollar hep bu medeniyetin eserleridir. Sivil toplum tüm zamanlarda oldugu gibi bugün de son derece önem arz ediyor; çünkü toplumlarin sorumluluk üstlenecek, baskalarinin hatta tüm kâinatin derdini dert edinecek gönül erlerine ihtiyaci vardir. Ve tüm zamanlarda oldugu gibi bugün de yükün en agiri sivil toplumun omzundadir. Ve her dernegimiz, her vakfimiz, her birligimiz dünyada ve ülkemizde yasanan gelismelerden kendini bir anlamda sorumlu hissetmeli ve sorunlara dair çözüm önerileri getirmeye çalismalidir. Çünkü dünyadaki tüm sorunlar, özgür iradesiyle hakikati dillendiren, yücelten, koruyan insanlarin ellerinde çözülecektir. Medeniyet kavramini teknik verilerle, maddi degerlerle açiklayamazsiniz. Medeniyet daha çok manevi bir iliskiler sistemidir ve bu sistemin en önemli parçasini da sivil toplum olusturuyor aslinda. Tabiati, hayati, insani yorumlayarak vakiflar kuran ecdadimizin ayak izlerini takip ederek, sivil topluma yepyeni bir kimlik kazandirabiliriz. Sadece itiraz ederek çözüm üretilemez. Sorunlar ancak dogru düsüncelerle, saglam bir iradeyle çözülebilir. Sivil toplum bu açidan her daim kendini yenileyen, gelistiren bir yapi arz etmelidir. Karaman’i sadece devlet imkânlariyla ya da maddî imkânlarla yarinlara tasiyamayiz. Bunun için bu güzel sehri sizlerle birlikte insa edecek, sizlerle birlikte yarinlara tasiyacagiz” diye konustu.
Dernek yöneticilerinin bilgilendirilecegi egitim toplantilarinin 9 Aralik Cuma gününe kadar devam edecegi ögrenildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284