İslamofobi Serbest Kürsü'de Konuşuldu

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Beş Mevsim Değişim Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Kronik Hastalık İslamofobi' başlığı altında Serbest Kürsü oluşturuldu.

İslamofobi Serbest Kürsü'de Konuşuldu

"İslamofobi, sadece Ayrupa'da değil Türkiye'de de var"

Öğrencilerin fikirlerini serbestçe dile getirebildikleri Serbest Kürsü'nün öneminden bahseden Topluluk Başkanı Ekrem Sadık Demirci, düzenlenen etkinliğin içeriği hakkında bilgi vererek, “İslam yüz yıllar öncesinde de günümüzde de tüm dünyaya yanlış ve gerici olarak lanse ediliyor. Ben sadece Ayrupa'da değil, Türkiye'de de İslamofobinin var olduğunu düşünüyorum. İslamofobi, özellikle İkinci Dünya Savaşından sonra çok hızlı bir şekilde yayılmıştır. Tüm dünyaya Müslümanlar, terörist gibi gösterilmeye çalışılmaktadır. Biz de bugün bunun sebeplerini konuşmak için toplandık.” şeklinde konuştu.

KMÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü Sosyoloji Bölümü son sınıf öğrencisi Erdi Doğay yürüttü.

Erdi Doğay, bu tür programların insanların özgüven sahibi olması ve topluluk önünde konuşmasını sağladığını belirterek, "İslamofobi başlığı altında İslamofobinin tarihi, günümüzde İslamofobiye sebep olan terör örgütlerinin beslendiği kaynaklar ve ne şekilde ortaya çıktıkları, İslamofobinin günümüzde Avrupa'daki yansımaları gibi konuları ele alacağız. İslamofobi kelime anlamı olarak, İslam korkusu anlamına geliyor. Müslümanlara ve İslam dinine önyargılı ve ayrımcı şekilde bakmaktan kaynaklanıyor." ifadelerinde bulundu.

"İslamofobinin tarihi Haçlı Seferlerine kadar uzanmaktadır"

Prof. Dr. Arthur F. Buehler'in 'İslamofobi: Batı’nın Karanlık Tarafının Bir Yansıması' isimli makalesinden de bilgiler aktaran Doğay, "Avrupa ülkeleri tarafından, dünyanın nüfusunun beşte birini oluşturan İslam dünyası korkulacak bir din olarak gösteriliyor. Bu sadece İslam'a yönelik bir yaklaşım. Avrupa'nın kendinden başka herkesi aşağılayan tutumu nedeniyle İslamofobi ortaya çıkıyor." dedi.

Doğay, İslamofobinin tarihiyle alakalı olarak da, "İslamofobinin en yoğun dönemi olarak nitelendirebileceğimiz 11 Eylül 2001'de gerçekleştirilen Newyork'taki ikiz kule saldırılarıdır. Bu saldırılar Ayrupa'da İslam'a karşı bir dönüm noktası oluşturdu. Tabi aslında İslamofobinin tarihi 11'inci yüzyıldaki Haçlı Seferlerinin başlangıcına kadar uzanmaktadır." şeklinde konuştu.

Serbest Kürsü, katılımcıların fikirlerini paylaşmasının ardından sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284