KMÜ` de Küresel Güç Denkleminde Din Ve Diplomasi Konferansi Verildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) `Küresel Güç Denkleminde Din ve Diplomasi` konulu konferans verildi.

KMÜ` de Küresel Güç Denkleminde Din Ve Diplomasi Konferansi Verildi
Ekonomi ve Yönetim Toplulugu tarafindan düzenlenen programa konusmaci olarak Ege Üniversitesi Türk Dünyasi Sosyal, Kültürel ve Siyasal Iliskiler Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Nadim Macit katildi. KMÜ Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Kemal Esengün, üniversitenin akademik ve idari personeli ile çok sayida ögrencinin dinledigi konferansta Prof. Dr. Nadim Macit, din ve diplomasi hakkinda önemli yorumlar yapti.
Din ve diplomasi konularinin fazla bilinmeyen, ilgi çeken, ayni zamanda da hassas konular oldugunu belirten Macit, inanç esaslarini aktaran din ilminin, diger ilimlerin merkezinde oldugunu söyledi. Dünyadaki modernlesme öncesi ve sonrasi dönemler hakkinda bilgiler vererek, din ve diplomasi uygulamalarinin siyaseti, ekonomiyi ve insanlari ne sekilde etkiledigi konusunda örnekler sundu.
Prof. Dr. Nadim Macit “Amerika’daki diplomatlar, devlet politikalarinda din kavramini mutlaka kullanma taraftaridir. Sadece Hristiyanlik degil, Yahudilik ve Islam da politikalarinin hep içindedir. Bati devletlerinin ekonomik basarilari, üç ilahi dini kontrol altina almalariyla ilgilidir” dedi. Islam cografyasinda marksist ideolojiye karsi bir politik cephe olusturuldugunu da açikladi.
Dinin, uluslararasi politikanin en önemli araci oldugunu sözlerinde sikca vurgulayan Macit, Polonya’da her sektörde yasanan devrimin nedenini açiklarken “Uzun yillar boyunca Vatikan’daki papalar, hep Italyan asilli olmustur. Polonya kökenli bir Papa, ülkesindeki Katoliklerle iletisime geçip dinî içerikli desteklerle Polonya’da önemli devrimler gerçeklestirmistir” dedi.
Prof. Dr. Nadim Macit, Çin’i “yeni dünyanin ötekisi” olarak tanimladi. Çin’in kültürünün küresel kültür olmaya uygun olmadigini ve bu nedenle Bati dünyasinin “yeni ötekisi”nin Islam cografyasi oldugunu örneklerle açikladi.
Incil ve Tevrat’tan bazi ayetleri açiklayan Macit, bu ayetlerde yeryüzünden sürülmesi istenen halkin Türkler oldugunu, Türklerin Bati’ya ragmen demokratiklesebildigini açikladi.
Konferans, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Osman Çevik’in, konusmaci Prof. Dr. Nadim Macit’e plaket takdimi ile son buldu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284