KMÜ Rektöründen Hayata Dair Söylesiler

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Islami Ilimler Fakültesi tarafindan düzenlenen Hayata Dair Söylesiler dizisinin üçüncü konugu KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen oldu. KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçeklesen söylesiye Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ahmet Yildirim, Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Halit Çalis, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, üniversite personeli ve ögrenciler katildi.

KMÜ Rektöründen Hayata Dair Söylesiler

Programin açilis konusmasini yapan KMÜ Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Halit Çalis, “Teklifimize tereddütsüz evet dedigi için, hepimiz adina Rektörümüze sükranlarimi arz ediyorum. Hem hoca hem yönetici olarak kendisinin yol gösterici irsatlarindan yararlanacagiz.” dedi.
“Hayat, sahitlerin sayisini artirma serüvenidir”
Dekan Çalis’in ardindan kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Hayat nedir?” sorusuyla basladigi konusmasinda hayatin bir tebessüm biriktirme yarisi oldugunu söyledi. “Öldügümüzde beraberimizde götürecegimiz tek sey tebessümlerdir; dostlarimizin bizimle ilgili duygu ve düsünceleridir.” diyen Gökmen, “Hayat, hem iyi hem kötü yaptiklarimiza sahitlerin sayisini artirma serüvenidir. Nihai karar, biriktirdigimiz tebessüm ve nefretlerle ilgilidir.” seklinde konustu.
Insanlarin ne kadar yasayacagini, nerede, ne zaman, nasil ölecegini bilmediklerini, ancak nasil bir hayat sürecekleri konusunda tercih yapabildiklerini belirten Gökmen, “Bizler niyet ve gayretimizden hesaba çekilecegiz; sonuçtan degil. Niyet ise samimiyetle ilgilidir.” dedi.
Tebessüm biriktirme yarisinda her seyden önce iyi ve güvenilir bir insan ve ahlakli bir birey olmak gerektigini belirten Rektör Gökmen, Hz. Ali’nin “Ahlaksizlara ilim ögretmek kaplana kanat takmak gibidir.” sözü ile Roosevelt’in “Insanlari ahlaken egitmeden zihnen egitmek, topluma bela kazandirmaktir.” sözünü hatirlatti. Gökmen, bütün ilahi dinlerin sebebinin ise saglam karakter ve ahlak sahibi bireyler yetistirmek oldugunu söyledi.
Allah’in insanlari mesleklerine göre degil, meslegi icra edis sekillerine göre degerlendirecegini dile getiren Rektör Gökmen, “Allah isini güzel yapanlari sever” ayeti ile “Allah sizden bir is yaptiginiz zaman en güzelini yapmanizi ister” hadisini animsatti. Rektör Gökmen, insanlarin is yapma konusunda üç tip davranis gösterdigini, bunlardan ilkinin yapmayip is yaptigini söyleyenler, ikincisinin isini yapanlar, üçüncüsünün de isini yapmakla yetinmeyip daha iyisini yapma gayreti içerisinde olanlar seklinde siralandigini belirtti.
Prof. Dr. Sabri Gökmen, insanlarin islerini en güzel sekilde yapmalarinin da yetmeyecegini, yanlis yapanlari da uyarmalari gerektigini belirterek “Biz bir insanlik havuzunda yasiyoruz. Bu havuzu kirletenler var, kirlenmemesi için çalisanlar var, bir de kirleneni temizleyenler var.” dedi. Gökmen, “Allah iyilik yapanlarla beraberdir” ayeti ile “Insanlarin en hayirlisi insanlara faydali olandir” hadisini naklederek aktif iyi olmak ve yanlislar karsisinda sessiz kalmamak gerektiginin altini çizdi.
Rektör Gökmen, Hz. Ali’nin “Öyle yasayin ki öldügünüzde düsmanlariniz bile aglasin” sözüne vurgu yaparak “Bizler yasarken ölmeye degil, öldükten sonra da yasamaya talip olmaliyiz.” açiklamasinda bulundu.
Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Sizleri emanete en güzel sekilde sahip çikan, ona ihanet etmeyen Allah’a emanet ediyorum.” diyerek konusmasini tamamladi. Program katilimcilarin sorularinin cevaplanmasinin ardindan sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284