KMÜ’de Dünya Paramedik Günü Etkinliği Düzenlendi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “22 Aralık Dünya Paramedik Günü“ kapsamında kutlama programı düzenlendi.

KMÜ’de Dünya Paramedik Günü Etkinliği Düzenlendi

KMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı öğrencileri tarafından Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Paramedik Mesleğinin Doğuşu

Programın açılış konuşmasını yapan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Başkanı Öğr. Gör. Şeref Maden, Dünya Paramedik Günü etkinliğinin bu yıl üçüncüsünü düzenlediklerini belirterek paramedik mesleğiyle ilgili bilgiler verdi. Maden, "1950 yıllarının sonları itibariyle hastane öncesi acil sağlık hizmetleri mesleğini geliştirmek ve kaliteyi arttırmak için yeni bir meslek grubuna ihtiyaç doğdu. Böylece dünyada Kanada'dan başlayarak paramedik meslek grubu gün yüzüne çıktı ve 1993 yılında 9 Eylül Üniversitesinin girişimiyle ülkemizde de paramedik mesleğinin eğitimlerine başlandı. Daha sonra yeterli mezun sayısına ulaşıldığında yani 2014 yılında ilk atamaları yapıldı." dedi.

"2 bin 400 istasyonda paramedikler hizmet veriyor"

Hastane öncesi tüm acil durumlarda paramediklerin varlık gösterdiğini söyleyen Öğr. Gör. Maden, paramediklerin ülke çapındaki hizmet standartlarından bahsederek "Şu anda ortalama 2 bin 400 istasyonda paramedikler hizmet veriyor. Bunun dışında sadece 268 tane özel donanımlı ambulansla karayollarında hizmet vermenin yanı sıra hava yollarında 17 tane helikopterimiz, dört tane jetimiz ve deniz yolarında da üç tane gemimiz bulunmaktadır." açıklamasında bulundu.

Maden, "Üç yıldır Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde paramedik mesleği üzerine eğitim veriyoruz. Özellikle bu sene bölümümüze yoğun bir talep söz konusu. Bu bizim için bir gurur kaynağıdır. Bu sene rekor sayıda öğrenci alımıyla eğitimlerimiz son hızıyla devam ediyor. Ayrıca bölümümüz adına gayret gösteren akademisyen arkadaşlarıma emekleri için teşekkür ediyorum." diyerek sözlerine son verdi.

Program, "112 Acil ve Hayata Dönüş" adlı video gösterimiyle devam etti. Ardından öğrenciler tarafından hazırlanan "Çiçek Abbas Atışması" oyunu ile paramediklerin acil duruma müdahalesini konu alan canlandırma sergilendi. İlgiyle takip edilen program, KMÜ İlk ve Acil Yardım öğrencilerinin üniversite içerisinde "Paramedik nedir?" sorusunu sorarak hazırladıkları röportaj videosunun gösterimiyle sürdü. Sonrasında mannequin challenge yani zamanın dondurulması tekniğiyle çekilen ve bir ambulansın içerisinde acil bir durum anını gösteren video izleyenlerle paylaşıldı.

Program, Fatih Uğuz isimli öğrencinin paramedik mesleğinde yaşadığı anılarını mizahi dille anlattığı stand up gösterisiyle devam etti. Renkli görüntülere sahne olan kutlama programı, müzik dinletisi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284