KMÜ’de Hayata Dair Söylesiler

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Islami Ilimler Fakültesi tarafindan düzenlenen Hayata Dair Söylesiler dizisinin dördüncüsü gerçeklestirildi. Necmettin Erbakan Üniversitesi Ilahiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Uysal’in konuk oldugu söylesiye KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ahmet Yildirim ve Prof. Dr. Osman Çevik, Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Halit Çalis, akademik ve idari personel, davetliler ile ögrenciler katildi.

KMÜ’de Hayata Dair Söylesiler

KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen ve “Ilahiyat Neslinin Ilmî Donanimi” konulu söyleside Prof. Dr. Muhittin Uysal, ögrencilerle tecrübelerini paylasti. Prof. Dr. Uysal, imam hatip ve ilahiyat kelimelerinin kendisini her zaman heyecanlandirdigini belirterek genç ilim yolculari ile bulusup onlarla sohbet etmenin kendisine iyi gelecegini söyledi.
“Ilim ilerlemenin lokomotifidir”
Ilahiyat neslinin Islam’in ve Müslümanlarin zinde gücü olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Uysal, bu zinde güce sahip olmanin yeterli derecede ilmi donanima ve kapasiteye sahip olmaktan geçtigini ifade ederek “Ilim yolu, döner dolasir ve sonunda din yoluna çikar. Çünkü ilim yolu adaletle amel etmeyi, ahlakli ve adil olmayi gerektirir ve kisiyi bu yola götürür. Ilim maddi ve manevi her anlamda ilerlemenin lokomotifi durumundadir.” seklinde konustu.
Prof. Dr. Uysal, mensubu oldugumuz Islam dininin dünyayi ve ahireti kucaklayan her is ve olus için hükümler ve ölçüler belirledigini ve bu ölçüler içinde ahlaki olanlarin ayri bir önem arz ettigini belirterek, “Islam ilmi, ahlak ve adalet kavramlariyla birebir örtüsmektedir. Devlet ve bürokrasi ne kadar güçlü örgütlenirse örgütlensin bu örgütlenmede görev alan kisi Islam ahlakindan yoksun ise ve o toplumda ahlak yerlerde sürünüyorsa geminin su alma ihtimali yüksektir. Kamu görevi gibi toplumun tamamini ilgilendiren görevler o isi en iyi yapacak kisiye teslim edilirse toplumun bütün katmanlarinda ilerleme olur. Müslümanlar kamu ile ilgili görevlerde o isi en iyi yapacak kisileri arayip bulmakla sorumludurlar.” dedi.
Ilim kelimesinin Kuran-i Kerim’de 105 yerde geçtigini, benzer kökten gelen kelimelerle ise bu sayinin 859 oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Uysal, sadece bu sayilarin bile Islam’in kâmil manada ilim dini oldugunu ispatlamaya yettigini söyleyerek ayetlerden örnekler sundu.
Ilim ve amel konularina da deginen Prof. Dr. Uysal, “Müslümanlar için saglikli bir yoruma kavusturulamayan meselelerden birisi de ilmin mi amelin mi daha önemli oldugu konusudur. Her ikisi de kaçinilmaz bir öneme sahiptir ve etle tirnak gibi birbirinden ayrilmaz bir bütündür. Fakat Islam âlimleri teorik olarak bu konuyu tartismislardir. Bu anlamda baktigimizda Islam’in ilimden yana oldugunu ve dinimizde ilme öncelik verildigini görmekteyiz. Hatta çesitli Islam kaynaklarinda bile ‘ilim amelin kilavuzudur’ ibaresi geçmektedir. Bu çok dogru bir ifadedir. Biz günlük ibadetlerimizi bile ilmin ortaya koydugu ölçülere göre yapmaktayiz.” seklinde konustu.
“Durusumuz büyük Islam dünyamizin menfaatlerine uygun olmali”
Prof. Dr. Uysal konusmasinin son bölümünde Islam alaninin çok büyük bir kapasite ve yetenege ihtiyaç duyulan zor bir alan oldugunu vurgulayarak sunlari söyledi: “Bu zorlugun farkinda olarak ne yapip edip en zeki, en kapasiteli ögrencilerimizden bazilarini ilahiyat alanina yönlendirmek zorundayiz. Çünkü diger alanlara ögrencilerimiz zaten gidiyor. Bu okullarimizdaki hocalarimizin Arapçayi en kötü ihtimalle makul seviyede bilmesi gerekiyor ki dini ilimler metodolojisini okuyabilsin ve Kuran-i Kerim’i anlayabilsin. Bunlarin isiginda çagin getirdigi modern problemleri Islami kaliplara dökerek Islami çözümler üretilmeli. Bütün bunlar çok büyük bir kapasiteyi gerektiriyor. Dünyanin en donanimli okulunda bile okusaniz okulun kadrosu ve resmi programlar sizi hoca yapmaz. Kendinizi yetistirin, her firsati degerlendirerek bu çileli ama olmazsa olmaz çalismalari sürdürün. Cemaatlerimiz ve mensubiyetlerimiz olabilir fakat durus seklimiz büyük Islam dünyamizin menfaatine yönelik olmalidir ve bu anlamda mevziimizi kaybetmemeliyiz.”
Program, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in, Prof. Dr. Muhittin Uysal’a plaket takdim etmesiyle sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284