KMÜ’de Insan Haklari Konulu Konferans Verildi

Karaman Valiligi ve Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) isbirliginde KMÜ Genç Girisimciler Ögrenci Toplulugu tarafindan ‘Insan Haklarinin Ulusal ve Uluslararasi Alanda Korunmasi’ konulu konferans düzenlendi.

KMÜ’de Insan Haklari Konulu Konferans Verildi

 

Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda gerçeklestirilen ve Yrd. Doç. Dr. Tugba Bayraktar’in konusmaci olarak yer aldigi konferansa Karaman Vali Yardimcisi Kenan Eskin, KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci, üniversite personeli ve çok sayida ögrenci katildi.

“Hak, özgürlügü kapsayici bir kavramdir”
Yrd. Doç. Dr. Tugba Bayraktar hak kavraminin tanimini yaparak insan haklari beyannamesi hakkinda bilgi verdi. Bayraktar, “Hak, kisilere hukuk tarafindan taninan yetkilerdir. Haklar devlet tarafindan saglanir ve korunur. Insan hakkinin sadece hukukta tanimlanmasi yeterli degildir. Hak ihlali yapanlarin çesitli yaptirimlarla karsilasmasi gerekir.” dedi.
Insan haklarinin herkes tarafindan kabul gören degismez bir taniminin olmadigini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Bayraktar konusmasini söyle sürdürdü: “Insan haklari genis anlamda bakildiginda insanin sirf birey olmasindan kaynaklanan haklarini kapsar. Dar anlamda bakildiginda ise devletlerin insanlara tanidigi haklardir. Hak yerine bazen özgürlük kelimesinin kullanildigini görmekteyiz ama her iki kavram ayni anlami ifade etmez. Hak, özgürlügü kapsayici bir kavramdir.”
“Insan haklarinin birinci muhatabi devlettir”
Yrd. Doç. Dr. Bayraktar insan haklarinin uzun bir süreçten geçerek bu hale geldigini dile getirerek, “Insan haklarinin irk, dil, din ayrimi gözetmeksizin kullanilabilmesi onu diger haklardan ayiran en temel özelligidir. Bütün insanlarin haklar bakimindan esit sayilmasi ve insanin hakkin sahibi olarak görülmesi çok uzun yillar almistir ve halen de gelismeye devam etmektedir. Kisi, dünyanin neresinde olursa olsun insan haklarindan yararlanma hakkina sahiptir. Bu haklarin diger bir özelligi ise birinci muhatabinin devlet olmasidir.” seklinde konustu.
Yrd. Doç. Dr. Bayraktar insan haklari ile ilgili konusmasinin ardindan bu haklarin dayanagi olan uluslararasi belgeler ve kuruluslar hakkinda bilgi verdi. Avrupa Insan Haklari Mahkemesinin yapisi ile ilgili de bilgiler sunan ve kurumun çalisma esaslarini anlatan Yrd. Doç. Dr. Bayraktar, ülkemizde de Osmanli devletinden bu yana kullanilan anayasalar ile bu anayasalarin tarihsel gelisimini aktardi.
Konferans Yrd. Doç. Dr. Tugba Bayraktar’a plaket takdim edilmesinin ardindan sona erdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284