KMÜ’de ‘Mevlana Irfani’ Konferansi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Mevlana Irfani’ konulu konferans düzenlendi. Edebiyat Fakültesi tarafindan düzenlenen ve sunumunu Nigde Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Avsar’in yaptigi konferansa Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Halit Çalis, Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Zülfi Güler, akademik ve idari personel ile çok sayida ögrenci katildi.

KMÜ’de ‘Mevlana Irfani’ Konferansi

“Sefer, Keder, Eser ve Zafer”
Prof. Dr. Ziya Avsar, Mevlana’nin dört kelime ile özetlenebilecegini söyleyerek bunlari söyle siraladi: “Sefer, keder, eser ve zafer.” Mevlana’nin çok küçük yaslarda dogdugu, topraklardan ayrildigini ve vuslat olarak nitelendirdigi ölüm anina kadar çok sayida il gezdigini dile getiren Prof. Dr. Avsar, Mevlana’nin bu zorlu yolculuklarda ve Sems-i Tebrizi ile ilgili yasanan hadisede “keder” çektigini ve Mesnevi gibi çok büyük bir kitabi kaleme alarak “eser“ vasfini tamamladigini ifade etti.
“Öyle bir yerde sah de ki 700 yil sonra mat olsun”
Son olarak da Mevlana’nin bugün tüm dünya cografyasinda adinin duyulmasiyla “zafer” elde ettigini belirten Avsar, zaferini yine Mevlana’ya ait olan “Ey dost, öyle bir yerde sah de ki 700 yil sonra mat olsun” sözüyle açikladi.
Avsar, “Mevlana, 1273 yilinda Hakk’a yürüdü. Buna 700 yil ekledigimizde 1973 rakamini elde ederiz. 1973 yili UNESCO tarafindan dünyada Mevlana yili olarak kutlanmistir ve tüm dünyada bilinirlik düzeyi artmistir.” diyerek Mevlana’nin zaferine vurgu yapti.
“Asik ölür, ask zindedir”
Prof. Dr. Avsar, ask ve sevgiyi açiklarken “Sevgi, ziddi olan bir duygudur. Ziddi olan sey baki degil, geçicidir. Fakat askin ziddi yoktur. Bu da askin sonsuz baki oldugunun dalaletidir.” dedi. Avsar, Mevlana’nin “Asik ölür, ask zindedir” sözüne atifta bulunarak asiklarin bir gün mutlaka ölecegini ancak asklarin sonsuza kadar baki kalacagini söyledi.
“Her kelimenin bir bizdeki karsiligi, bir de Hakk katindaki karsiligi vardir”
Mevlana’nin “Her kelimenin bir bizdeki karsiligi vardir bir de Hakk katindaki karsiligi vardir. Iste bu karsilik manadir.” sözünü aktaran Prof. Dr. Avsar, Mevlana’nin mana kelimesine bakis açisini yine Mevlana’ya ait olan “Aslinda hepimiz bir Meryem’iz ve Isa’ya hamileyiz. Lakin Isa dogurmak için Meryemlik gerekir.” sözüyle açikladi.
Konferansini Mesnevi’nin 18 beyitini okuyarak bitiren Prof. Dr. Ziya Avsar’a Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Zülfi Güler’in plaket vermesiyle etkinlik sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284