KMÜ’de Örgütsel Degisim Ve Kurumsallasma Semineri

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Personel Daire Baskanligi tarafindan düzenlenen hizmet içi egitim programi çerçevesinde KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci üniversite çalisanlariyla bir araya geldi.

KMÜ’de Örgütsel Degisim Ve Kurumsallasma Semineri

“Kurumsallasma birçok yapi degisimini gerektirir”
Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi Konferans Salonunda gerçeklestirilen “Örgütsel Degisim ve Kurumsallasma” konulu egitim seminerinde Genel Sekreter Tüfekci, kurumsalligin zor bir süreç oldugunu ve birçok yapi degisimini gerektirdigini ifade etti.
Kurumsallasmadan söz edebilmek için önce degisimden söz etmek gerektigini vurgulayan Tüfekci, “Çalisanlar kendini o degisimin içinde bulamazlarsa bir arpa boyu mesafe kat edemezsiniz. Herkes kendisini sistemin bir parçasi olarak kabul etmelidir. Kurumsallasmada ilk adim, insanlarda bilgi ve farkindalik düzeyinin artirilmasidir.” dedi.
Kurum ve kurumsallasmanin örgüt temelli kavramlar oldugunu belirten Tüfekci, “Kurumsallasma, örgütün içine girdigi bir sürecin adidir ve degisim olmadan kurumsallasma gerçeklesmez.” açiklamasinda bulundu.
“Degisim için ufkunuz olmali”
Seminerinde örgütsel degisimi gerçeklestirmek için izlenecek yollara da deginen Tüfekci, bunlari “ivedilik duygusu olusturmak, güçlü bir rehberlik koalisyonunu biçimlendirmek, vizyon belirlemek, vizyonu paylasmak, çalisanlara vizyona göre hareket etme yetki ve sorumlulugu vermek, kisa vadeli kazanimlari planlamak, iyilestirmeyi pekistirerek daha fazla degisim meydana getirmek, yeni yaklasimlari kurumsallastirmak” seklinde siraladi.
Genel Sekreter Tüfekci, kurumsallasma adina gerçeklestirilecek degisim çabalarinin basariya ulasmasi için çalisanlarin az da olsa kendini içinde buldugu asgari güven ve iletisim ortaminin saglanmasi, ortak akli tesis etmek adina çalisma gruplari olusturulmasi, lider özellikli kisilerin sisteme dahil edilmesi, degisim çabasini yönetebilecek güçlü bir kadronun kurulmasi gerektigini belirterek “Degisim için ufkunuz olmali ve gelecegi simdiden planlamali, buna uygun stratejiler gelistirmelisiniz. Ben degil, biz demeli; kurumun çikarlarini kisisel çikar ve beklentilerinizin üstünde tutmalisiniz.” diye konustu.
Yeni yaklasimlari kurumsallastirmak
“Çalisanlarina hizmet etmeyen vizyon küçük bir vizyondur ve içi bostur.” diyen Tüfekci, “Insanlara güvenip yetki ve sorumluluk verdiginizde basarili olmaniz kaçinilmazdir. Buna yönetimde personel güçlendirme de diyebiliriz. Çünkü astlariniz ne kadar güçlüyse siz de o kadar güçlüsünüz.” seklinde konustu.
Kurumsallasma adina yürütülecek degisim sürecinin kurum çalisanlarinin yasamlarinin bir parçasi olmasi gerektigini belirten Tüfekci, “Iyi bir kurumsallasma yapmazsaniz kurum kisa sürede yaslanir ve ölür. O yüzden süreci yeni projeler, temalar ve degisim araçlariyla güçlendirmeli, yeni yaklasimlari kurumsallastirmalisiniz.” dedi.
Yanlis uygulamalarin kurumsallasmasi
Seminerinde kurumsallasmanin ‘örgüt sistemlerini revize etmesi, arti deger yaratmayan sistemlerin kaldirilmasi, kuruma olan bagliligin artmasi ve karar verme yetkisinin dagitilmasi’ gibi yararlari oldugundan söz eden Tüfekci, yanlis uygulamalarin kurumsallasmasinin ise asiri bürokratik ortam, hantallasma, islerin yokusa sürülmesi, degisime direnç gösterilmesi gibi sakincalari bulundugunu belirtti.
Seminerinde son olarak Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde gerçeklestirilen kurumsallasma çalismalarina deginen Genel Sekreter Tüfekci, 2014 yilinda yayinlanan ve 45 eylem maddesi içeren Iç Kontrol Standartlarina Uyum Eylem Plani hakkinda bilgi verdi. Tüfekci, kurumsallasma baglaminda üniversitede hayata geçirilen düzenlemeleri ise söyle siraladi: Süreç Politikalari, Hizmet Içi Egitime Iliskin Usul ve Esaslar, Insan Kaynaklari Yönergesi, Idari Personel Etik Ilkeler ve Etik Kurallar Yönergesi, Açik Erisim ve Kurumsal Akademik Arsiv Politikasi, Bilisim Kaynaklari Kullanim Yönergesi, Mali Islemler Süreç Akis Semasi, Faaliyetlerin Sürekliliginin Saglanmasina Yönelik Uygulama Esaslari, Risk Strateji Belgesi ile Dilek, Sikayet ve Öneri Degerlendirme Prosedürü.
Genel Sekreter Tüfekci, “Kurumsallasma tamamlandigi oranda keyfi davranislar önlenir, suistimallere kapi kapatilir, objektif kriterler hayata geçer, önceden belli olmayan kurallar ve süreçler netlesir, belirsizlikler azalir, kurumun gelecegi belirli bir kisi veya kisilere bagli olmaktan kurtulur.” diyerek konusmasina son verdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284