KMÜ’de San-Tez Egitimi Verildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (KMÜ PTTO) ve Konya Teknokent tarafindan ‘San-Tez Destek Programlari’ tanitim toplantisi düzenlendi. KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçeklestirilen ve sunumunu Selçuk Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Önder Türkmen’in yaptigi egitime akademisyenler ve ögrenciler katildi.

KMÜ’de San-Tez Egitimi Verildi

Egitimde öncelikle San-Tez programinin ne demek oldugundan bahseden Prof. Dr. Önder Türkmen, “San-Tez, inovasyon ve ar-ge’nin önemini kavramis, kendi teknolojisini üreten ve satan, rekabet gücü ve refah seviyesi yüksek bir Türkiye vizyonuna önemli bir katki saglamak amaciyla uygulamaya konulan bir programdir.” dedi. Prof. Dr. Türkmen, San-Tez’in sanayicilerin ar-ge'ye dayali ihtiyaçlarinin, üniversite-sanayi isbirligi ile üniversite bilimselligi kapsaminda çözüme kavusturulmasi demek oldugunu sözlerine ekledi.
‘Üniversite-Sanayi-Kamu Isbirligi: San-Tez’
Konusmasinin devaminda San-Tez’in hedeflerinden söz eden Prof. Dr. Türkmen bunlari; “Üniversite-sanayi-kamu isbirligini kurumsallastirmak, ülkemizin dünya pazarinda rekabet gücünün yükseltilmesine yardimci olmak, KOBI’lerin teknoloji ve ar-ge kültürü edinmelerini saglamak, KOBI’leri teknolojik ürün ve üretim yöntemlerini kullanmaya cesaretlendirmek, üniversitede gerçeklestirilen akademik bilgiyi ticarilestirmek, akademisyenler ve üniversite mezunu gençler arasinda sirketlesme kültürünü yayginlastirarak yenilikçi yeni sirketler dogmasina ön ayak olmak, nitelikli eleman sayisinin artirilmasina yardimci olmak, projelerde çalisan tez ögrencilerinin ileride bu firmalarda ar-ge personeli olarak istihdam edilmesinin önünü açmak” seklinde siraladi.
San-Tez Proje Asamalari
San-Tez programinin içerigine de deginen Prof. Dr. Önder Türkmen, “Sektöre ve büyüklügüne bakilmaksizin firma düzeyinde katma deger yaratan, ülkemizde yerlesik isletmeler ve üniversitelerin isbirligi ile hazirlanacak projeler bu programdan yararlanabilir.” dedi.
Proje hazirlama asamasinin maksimum 24 ay oldugunu belirten Prof. Dr. Türkmen, “San-Tez programina proje ortaklari adina proje yürütücüsü online olarak basvurabilir. Yaklasik iki ay içerisinde proje sonucu belli olur.” açiklamasinda bulundu. Türkmen, desteklenmesine karar verilen projelere Bakanlik tarafindan uygulanan en yüksek destek oraninin ise yüzde 75 oldugunu sözlerine ekledi.
Kabul edilen projelerin yani sira birçok da kabul edilmeyen proje oldugunu söyleyen Prof. Dr. Türkmen, bunun sebeplerini söyle siraladi: “Bir projenin içerisinde gereksiz yere çok fazla tez bulunmasi, gerekli fizibilite çalismalarinin yapilmamasi, yöntemin yeteri kadar detaylandirilmamasi, yeterli B planinin olmamasi ve projede katki saglamayacak kisi sayisinin fazla olmasi.”
San-Tez programlari hazirlanirken dikkat edilmesi gereken hususlari da açiklayan Prof. Dr. Türkmen, “Proje hazirlamak, sunmak ve yürütmek bilgi ve birikim gerektirir. Bu yüzden proje olustururken ilk etapta kisa süreli küçük bütçelere yer vermeliyiz. Projemizi yeterli sayida görsellerle desteklemeli, eksik ve asiri bilgi vermekten kaçinmali, ülkemizin öncelikli alanlarini dikkate almaliyiz. En önemlisi de projenin bütçesinin firmanin ekonomik ve finansal yapisi ile dogru orantili olmasina özen göstermeliyiz.” dedi.
Egitim, daha önce hazirlanan örnek projelerin sunumu ve katilimcilarin sorularinin yanitlanmasinin ardindan sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284