KMÜ’de Transgenik Hayvan Üretim Teknikleri Ve Klonlama Anlatildi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Saglik, Kültür ve Etik Ögrenci Toplulugu “Transgenik ve Klon Hayvan Üretim Teknikleri ve Kullanim Alanlari” baslikli bir konferans düzenledi. Konferansa Adiyaman Üniversitesi Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Bagis konuk oldu.

KMÜ’de Transgenik Hayvan Üretim Teknikleri Ve Klonlama Anlatildi

Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Yunus Emre Konferans Salonu’nda 4 Nisan 2013 Persembe saat 14.00’te gerçeklestirilen konferansi çok sayida akademisyen ve ögrenci takip etti.
Prof. Dr. Haydar Bagis; transgenik hayvan üretim teknikleri, klonlama teknolojisi, terapotik klonlama, embriyo dondurma teknikleri, bacasiz ilaç fabrikasi hayvanlar ve kök hücre basliklari altinda bir sunum yapti.
Prof. Dr. Bagis transgenik hayvanlarinin kullaniminin yeni tedavi stratejilerinin gelistirilmesinde önemli oldugunu söyleyerek, “Yapilan bu çalismalarla hayvanlarin organlarinin insanlara nakil edilebilmesi imkâni dogmaktadir.” dedi. Fonksiyonu bilinmeyen genlerin arastirilmasinda da transgenik hayvanlarinin kullanildigini belirten Bagis, verilen genlerle 500kg’lik bir domuzu 1 tona çikarabildikleri örnegini verdi. Bu çalismalarda esas olan noktayi “Yasamin sirri DNA’dir.” diyerek özetledi.
Klonlama teknolojisi hakkinda da ayrintili bilgiler sunan Prof. Dr. Bagis, Türkiye’de bugüne kadar iki koyun klonlandigini, kendisi ve ekibinin ise Anadolu yerli boz irk bes sigir kopyaladiklarini vurguladi. Ayni yumurta ikizi ile kopyalama’nin ayni sey olmadiginin altini çizen Bagis, yapilan islemi su sekilde anlatti: “Hayvanin aslindan bir parça alinip onu klonlama ile yeni bir hayvan yapiyoruz. Aslinda yeniden bir sey imal etmiyoruz.
Insan klonlama konusunu da katilimcilarla tartisan Prof. Dr. Haydar Bagis, teknik açidan bu islemin mümkün oldugunun altini çizdi. Ancak etik anlamda sakincalarindan dolayi dünyada bugüne kadar bu islemin gerçeklestirildigine dair resmi bir veri olmadigini belirtti. Bagis, “Zeki insan klonlanirsa ayni zekâ seviyesine sahip olur mu?” sorusunu katilimcilara yöneltti. Prof. Dr. Bagis, bu sorunun cevabini vermenin mümkün olmadigina dikkat çekti.
Sunumun sonunda Prof. Dr. Bagis, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesine ilk defa geldigini ve yeni kurulmus bir üniversite olmasina ragmen KMÜ’yü bilimsel altyapi ve çalismalarinda çok basarili buldugunu belirtti.
Konferans sonunda Prof. Dr. Haydar Bagis’a, Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin tarafindan plaket takdim edildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284