KMÜ’de Uyusturucu Ve Bagimlilik Konferansi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Saglik Kültür ve Spor Daire Baskanligi tarafindan ‘Uyusturucu ve Bagimlilik Semineri’ düzenlendi. Ögrencilerin katilimiyla gerçeklestirilen seminerde Psikolog Esra Altintas, uyusturucu ve bagimlilik yapan maddeler hakkinda sunum yapti.

 KMÜ’de Uyusturucu Ve Bagimlilik Konferansi

“Ilk temas deneme amaçli oluyor fakat bagimlilik giderek artiyor”

Psikolog Esra Altintas, sigara, alkol, esrar, eroin, ecstasy, kokain, bonzai gibi bagimlilik yapan maddelerin genelde bilgisizlik, yanlis inançlar ve merakla kullanilmaya baslandigini söyledi.
Madde bagimliligin bireylerle madde arasinda kurulan ve bir süre sonra bireyin hayatini tamamiyla etkileyen bir süreç oldugunu belirten Altintas, “Bagimlilik yapan maddelerde ilk temas deneme amaçli oluyor. Arkadas ortaminda ise madde kullanimi artiyor. Kisi kontrolün kendinde oldugunu düsünür fakat bir kereden bir sey çikmaz düsüncesi ile baslanilan madde bagimliligi artarak devam eder.” dedi.
“15 yas alti bireylerde madde bagimliligi orani yüzde 31”
Madde bagimliliginin yas araliklarina göre oranlarini aktaran Altintas, 15 yas alti bireylerde madde kullaniminin yüzde 31, 16-20 yas arasi bireylerde yüzde 43, 21-25 yas arasi bireylerde yüzde 12, 26-30 yas arasi bireylerde yüzde 6 ve 30 yas üstü kisilerde bu oranin yüzde 8 olarak gözlemlendigini belirtti.
“Bonzai kullananlar ortam ayrimi yapamaz”
Günümüzde kullanimi en yaygin olan uyusturucu tipinin bonzai oldugunu söyleyen Esra Altintas, “Bonzai, insan vücudunda kan basincinin düzensizligi, halüsinasyon ve hayal görme, açlik hissi, nerede oldugunu hatirlayamama, geçici felç ve körlük gibi pek çok etki yaratir. Kullanicilar ölüm tribine girer ve bu ölüm tribinden kurtulamaz. Bonzai kullanan kisiler bulunduklari ortamlari algilayamazlar ve bonzai vakalarinin çogu genelde kötü sonuçlanir.” dedi.
“Gençliginize yazik etmeyin”
Kullanimi hizla artan maddelere karsi ailelerin daha dikkatli olmasi gerektigini ifade eden Psikolog Altintas, gençlere “Ailenizi üzmek istemiyorsaniz arkadas ortaminiza dikkat edin. Gençliginize yazik etmeyin.” tavsiyesinde bulundu.
Ebeveynlerden bagimsiz bir kimlik olusturma çabasi, yeni yasam tarzlari deneme, arkadas gurubunun tutumu gibi faktörlerin etkili oldugu madde bagimliliginin bireylerin aile düzenlerinde ve is yasantilarinda olumsuz sonuçlar dogurdugunu söyleyen Esra Altintas, herkesin bagimli olmadigini fakat herkesin bagimliliga ayni uzaklikta oldugunu vurguladi.
“Çocuklarinizi tehdit etmeyin, onlara ‘hayir’ demeyi ögretin”
Psikolog Altintas, madde bagimliliginin önüne geçilebilmesi için ailelere de büyük görevler düstügünü ifade ederek, ailelerin çocuklarina iyi örnek olmalari gerektigini belirtti. Altintas, “Çocugun kötü aliskanliklar edinmesini istemiyorsaniz öncelikle kendiniz ona iyi örnek olun.
Onlara ‘hayir’ demeyi ögretin. Ne istediginizi ve neyin yanlis, neyin dogru oldugunu güzel bir dille anlatin. Onlarla konusun ve asla tehdit etmeyin. Çocugun, arkadasi dahi olsa yakin çevresindeki kisilerin herhangi bir konudaki isteklerine ‘hayir’ demesini bilmesi gerekiyor.” dedi.
“Zararli maddelerden korunmanin en güzel yolu hiç baslamamaktir”
Bagimlilik yapan maddelerden kurtulmanin yollarini da siralayan Esra Altintas, maddenin bulunabilmesini engellemek ve kullananlarla mücadele gibi yöntemlerden bahsetti. Bagimliligin önlenmesinde en önemli etkenin egitim oldugunun altini çizen Altintas, zararli aliskanliklardan korunmanin en güzel yolunun bu maddelere hiç baslamamaktan geçtigini söyledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284