KMÜ’den Engellilere Yönelik Proje

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinin (KMÜ) “Spor Etkinliklerinin, Engelli Bireylerin Toplumsal Uyumuna ve Sporla Sosyallesmelerine Etkisinin Incelenmesi” baslikli projesi engelli çocuklarla sabirla ilgilenildiginde çocuklarin birçok seyi basarabileceklerini ortaya koydu.

KMÜ’den Engellilere Yönelik Proje
Üniversitenin Bilimsel Arastirmalar Projesi Komisyonu (BAP) kapsaminda gerçeklestirilen projenin yöneticiligini Prof. Dr. Osman Çevik üstlendi. Beden Egitimi ve Spor Yüksekokulu Ögretim Görevlisi Kemal Kabasakal ve Yüksekokulun 20 son sinif ögrencisi de projede görev aldilar.
Engelli ögrencilerin spor araciligi ile topluma katilmalarinin saglanmasi amaciyla gerçeklestirilen proje yaklasik bir yil sürdü. Iki asamadan olusan projenin ilk asamasinda Karaman il merkezindeki zihinsel engelli bireylerin genel ve sporla ilgili durumlarini tespit etmek amaciyla tarama çalismasi yapildi. Çalisma sonunda katilimcilarin bazi arkadaslari ile iletisim kurabildikleri, ancak çogunlugunun spor yapmadiklari ve toplumda diyalog kurma, ailelerinin kararlarina katki yapma gibi konularda yetersiz olduklari ortaya çikti.
Çalismanin ikinci asamasinda ise Karaman Il Milli Egitim Müdürlügüne bagli ilkögretim okullarinda egitim-ögretim gören egitilebilir zihinsel engelli çocuklar arasindan seçilen 13 çocukla 8 hafta süre ile haftada 3 gün 1 saat spor etkinlikleri yapildi. Egitim sonunda elde edilen veriler, bazi ilerlemelerin saglandigini gösterdi.
Projenin yöneticisi Prof. Dr. Osman Çevik arastirmanin detaylari hakkinda ayrintili bilgiler vererek görüslerini paylasti. Çevik; spor etkinliklerinin, engelli bireylerin toplumsal uyumuna ve sporla sosyallesmelerine etkisinin incelenmesi düsüncesinden hareketle projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. “Genellikle engelli kisiler toplum içerisinde yapilan faaliyetlere ya engelleri dolayisiyla dâhil edilmezler ya da kendileri bu faaliyeti yapamayacaklarini düsündükleri için katilmak istemezler. Biz bu projede bu durumu degistirmeye yönelik bir adim atmak istedik.” dedi.
Prof. Dr. Osman Çevik “Proje sirasinda yasadiginiz zorluklar oldu mu?” sorusunu su sekilde yanitladi: “Karaman ilinde ne kadar engelli bireyin bulundugunun kesin bir kaydinin olmamasi karsilastigimiz en önemli engeldi. Uygulama için engelli çocuklarimizi spor salonuna getirmek istedigimizde, okul ve ailelerde küçük tedirginlikler yasandi. Bunun Karaman’da uygulamali bir çalismanin ilk defa yapilmasindan kaynaklandigini düsünüyorum.”
Prof. Dr. Osman Çevik: “Hepimiz birer engelli adayiyiz”
Çevik, çalisma sirasinda çocuklarin önce basit hareketleri yapmakta zorlanmalari sonra zamanla yavas yavas yapabildiklerini görmelerinden çok etkilendigini söyledi. “Kendinizin bu hareketleri yapabiliyor olmaniza sükrediyorsunuz ve bu çocuklara daha çok yardimci olmaniz gerektigini içinizde hissediyorsunuz.” diye konustu. Arastirmanin sonunda, engelli çocuklarla sabir ve gayretle ilgilenildiginde onlarin birçok seyi basarabileceklerinin ortaya çiktigini söyledi.
Prof. Dr. Osman Çevik arastirmalarinda zihinsel engelli bireylere imkân saglandiginda %44’ünün spor alanlarina gitmekte zorlanmadiginin tespit edilmesinin önemli bir bulgu oldugunu belirtti. Çocuklara öncülük edilip onlara zaman ayrildiginda hem spor yapabildiklerini hem de çevreyle kaynasarak sosyallestiklerini anlatti.
Çevik, yaptiklari çalismanin diger arastirmalardan farkini su sekilde dile getirdi: ”Arastirmamizi teorik kapsamin yani sira uygulamali etkinliklerle destekledik. Durum tespit etmekten ziyade, yapilan sportif aktivitelerle önemli gelismelerin saglanabilecegini gösteren anlamli bir çalismaya imza attik.”
Prof. Dr. Osman Çevik, engellilere duyarlilik konusunda geleneklerimizin ve kültürümüzün diger milletlere göre daha uygun bir yapida bulunmasina ragmen, toplum olarak engellilere çok duyarli olamadigimizi belirtti. “Sunu unutmamak gerekir ki bugün engelsiz olabiliriz ama yarin bu durum tersine dönebilir. Aslinda hepimiz birer engelli adayiyiz. Bunu unutmamali ve engelli bireylere daha hassas davranmali, özellikle masum çocuklara daha da duyarli olmaliyiz.” cümleleriyle projelerinin önemini bir kez daha ortaya koydu.
Proje sonucunda elde edilen verilerden üniversite olarak kendilerine çok büyük görevler düstügünü bir kez daha gördüklerini dile getiren Çevik, geleneksel hale getirdikleri engellilere yönelik spor sölenlerine devam edeceklerinin de altini çizdi. Çevik, Beden Egitimi ve Spor Yüksekokullarinda engellilerin ögrenim görmesi için kontenjan saglanmasinin gerektigini de sözlerine ekledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284