KMÜ’lü Ögretim Üyesinin Kitabi ‘Sessizligi Söylemek’ Yayinlandi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elifhan Köse’nin ‘Sessizligi Söylemek’ isimli kitabi yayinlandi. Doktora tez çalismasi olarak hazirlanan ve haziran ayinda piyasaya çikan kitabin ana bölümlerini ‘Beden ve Terbiye’, ‘Islâm, Beden Terbiyesi ve Türkiye’de Dindar Kadin Yazininda Beden’ konulari olusturuyor.

KMÜ’lü Ögretim Üyesinin Kitabi ‘Sessizligi Söylemek’ Yayinlandi

Sessizligi Söylemek, Dindar Kadin Edebiyati, Cinsiyet ve Beden
Iletisim yayinlari tarafindan piyasaya sürülen ‘Sessizligi Söylemek’ isimli kitap, doksanlardan sonra yeni bir tür olarak ortaya çikan dindar kadin edebiyatini beden ve terbiye çerçevesinde ele aliyor.
Toplumsal cinsiyet, beden, modernlik, muhafazakârlik, gündelik hayat ve birçok toplumsal, politik meseleyi edebiyatin dünyasi içinden tartisan ‘Sessizligi Söylemek’ kitabi, edebiyat üzerinden Türk modernliginin ve muhafazakârliginin siyaset bilimi analizinin yapildigi bir tür olarak okuyucunun karsisina çikiyor.
“Siyasetin kadin bedeniyle yasadigi gerilimin evreleri anlatiliyor”
Ögretim Üyesi Elifhan Köse, kitabin ana meselesinin siyasetin bedenle ve bilhassa kadin bedeniyle yasadigi gerilimin Türk modernliginde ve Islamci muhafazakârliktaki sürekliligi veya kopus noktalarini ortaya koymak oldugunu belirtti.
Kitabin iki bölümden olustuguna dikkat çeken ve kitap hakkinda bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Elifhan Köse söyle devam etti: “Kitap iki bölümden olusuyor. Birinci bölümde siyasal beden ve kadin bedeni arasindaki metaforik iliski modern ataerkil iktidar ekseninde analiz edilmeye çalisiliyor, kadinin bedensellesmesi ile modern cinsellik kültürü arasindaki paralelliklere temas ediliyor. Ikinci bölümdeyse Cumhuriyet’in beden imgesini olusturma süreçlerine deginilirken dindar kadin yazarlarin beden terbiyesini nasil kurup tartistiklari ele aliniyor.”
“Kadin haklarinin genisletilmesi toplumsal iyilesme için sart”
Elifhan Köse, Türkiye’de kadin olarak yasamanin siyasi ve toplumsal zorluklari bulunduguna dikkat çekerek, kadinlarin özellikle bedenleri üzerinden açik veya gizli denetime tabi tutuldugunu ve kadin haklarinin genisletilmesinin toplumsal iyilesme için sart oldugunu belirtti.
Elifhan Köse son olarak kitabin hazirlik asamasindan basim ve yayinlanma sürecine kadar emegini kendisinden esirgemeyen herkese tesekkür etti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284