MEB, Cinsiyet Esitsizligini Bitirecek

Milli Egitim Bakanligi, egitimde cinsiyet esitsizligi gidermek için proje baslatti. Proje içinde Karaman’in da bulundugu 10 ilde uygulanacak

MEB, Cinsiyet Esitsizligini Bitirecek
MEB'in baslattigi projeyle cinsiyet esitligine duyarli mevzuat düzenlemesi yapilarak, 60 bin ögretmen ve yöneticiye egitim verilecek, ders kitaplari toplumsal cinsiyet esitligine katki saglayacak sekilde iyilestirilecek
Proje sayesinde, cinsiyet esitligine duyarli mevzuat düzenlemesi yapilarak 60 bin ögretmen ve yöneticiye egitim verilecek, ders kitaplari toplumsal cinsiyet esitligine katki saglayacak sekilde iyilestirilecek.
Milli Egitim Bakanligi Ortaögretim Genel Müdürü Ercan Türk, yaptigi açiklamada, ''Egitimde Cinsiyet Esitliginin Desteklenmesi Projesi''yle kiz ve erkek ögrenciler açisindan cinsiyet esitliginin temelinde birtakim duyarliliklar gelistirme ve bu yaklasimi egitim sisteminin tümüne yaymayi amaçladiklarini vurguladi.
Hem Türkiye hem de 16 milyonluk ögrenci nüfusunda kadin erkek oraninin yari yariya yakin oldugunu söyleyen Türk, ''Cinsiyet esitsizligini konu edecek bir projeyi tanimlamamiz hakli bir nedene dayanmiyor. Esas itibariyle bölgesel anlamda olusabilecek sikintilarin varligindan hareketle bu projenin çalisilmasini dogru buluyoruz'' dedi.
Anayasa basta olmak üzere Türk egitim sistemini düzenleyen kanun ve yönetmeliklerin içeriginde cinsiyet esitsizligine konu olacak hiçbir sey olmadigini ve hatta pozitif ayrimcilik yapmayi da tesvik eden birtakim çalismalar olduguna dikkati çeken Türk, söyle devam etti:
''Bu proje, cinsiyetler arasindaki biyolojik farkliliklara yüklenmis kültürel ayrintilar ve anlamlarin toplumda yol açtigi cinsiyet rolleri arasindaki olumsuz etkileri ortadan kaldirmayi, cinsiyet esitligine katki saglamayi, okullarda kiz ve erkek çocuklar için cinsiyet esitligini gelistirmeyi ve cinsiyete duyarli yaklasimi tüm egitim sistemine yerlestirmeyi amaçliyor.
10 ildeki 40 okulda uygulanacak
Bazi bölgelerde kiz çocuklarinin çesitli nedenlerden dolayi okullasma orani biraz düsük. Bu orani artirma hatta egitim ögretim okul ortaminda olmayanlari okullastirmak adina terapi programlari ve pek çok çalisma yapiliyor. Özellikle kiz çocuklarinin okullasmasi noktasinda kiz çocuklarini okula gönderen ailelere sartli nakit kapsaminda yapilan çalismalar da mevcut.
Bu proje, dezavantajli gruplar açisindan bazi bölgeler ve illerde olusmus oransal anlamdaki geri kalmisligi ortadan kaldirmayi amaçliyor''
Projenin Erzurum, Batman, Samsun, Izmir, Malatya, Mardin, Sanliurfa, Karaman, Trabzon ve Sivas'taki 40 okulda uygulanacagini belirten Türk, illeri seçerken kiz çocuklarina yönelik uygulanan diger projelerin pilot illeriyle çakismamasina dikkat ettiklerini ve bütünlük saglamaya çalistiklarini dile getirdi.
Ders kitaplari ve egitim materyalleri gözden geçirilecek
Türk, toplam bütçesi 3,6 milyon Avro olan projeyle okullardaki tüm personel için bir degerlendirme ve ölçme araci olan ''Cinsiyet Esitligi Güvence Araci'' gelistirilerek okul öncesinden orta ögretime kadar tüm ögretim programlari, ders kitaplari ve egitim materyallerinin gözden geçirilerek toplumsal cinsiyet esitligine katki saglayacak sekilde iyilestirilecegini kaydetti.
Toplumsal cinsiyet esitligine duyarli mevzuat düzenlemesi yapilarak 60 bin ögretmen ve yöneticiye egitim verilecegini de anlatan Türk, ''Toplumsal cinsiyet esitligi konusunda toplumsal bilincin artirilmasina yönelik medya etkinlikleri ve bölgesel kampanyalarla 100 bin kisiye ulasilmasini hedefliyoruz'' diye konustu.
Projenin ihale sürecinde oldugu bilgisini veren Türk, yapilacak sözlesmelerin ardindan takvimin isleyecegini ifade etti. Türk, çalismalarin 2013 Ocak ayindan itibaren baslamasinin öngörüldügünü ve 30 ay sürecegini sözlerine ekledi.
Kaynak: Sabah

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284