Mesnevi Okumaları’nın İlki Yapıldı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından  ‘Mesnevi Okumaları’ konulu program düzenlendi.

Mesnevi Okumaları’nın İlki Yapıldı

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Yunus Emre Kültür ve Sanat Evinde İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nasseruddin Mazhari'nin anlatımıyla Mesnevi Okumaları’nın ilki gerçekleşti.

Yrd. Doç. Dr. Mazhari mesnevi dersine başlamadan dört konuya dikkat çekti: “İlk olarak Ali (r.a) der ki: ‘Söylenene bak söyleyene değil.’ Siz kimin söylediğine bakmayın, söze bakın. İkinci olarak; Mesnevi’den gereken manevi hazzı onun ile devamlı hemhal olan kimse alır. Çünkü manevi kitaplar kendi gerçek yüzünü mahrem olmayan kimselere göstermezler. Devamlı olarak onunla uğraşan ve bereket kastıyla onu okuyanlar o manevi feyzi görürler. Bazı insanlar hemen ilk buluşmada açılırlar, varını yoğunu dökerler, ama bazıları var ki geç açılırlar fakat sizin en samimi dostunuz olabilirler. Mesnevi ve diğer edebiyat kitapları da aynı özelliğe sahiptir. Bu gibi manevi kitaplarla ünsiyet kazanan kimselerin hayatı mutluluk ve manevi ferahlıkla geçer.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Mazhari konuşmasının devamında şunları dile getirdi: “Tasavvuf erbabı derler ki ‘Manevi hakikatlere ulaşmak için çok bilgili olmak gerekmez. Tertemiz bir kalbe sahip olmak yeterlidir.’ Nitekim birçok büyük mutasavvıf okuma ve yazmayı bilmezlerdi. Ama kalpleri o kadar temiz ve berraktı ki manevi feyizler her zaman onlara yansıyordu. Mesela Mevlana’nın ahvalini değiştiren ve onun yepyeni bir ruh ve hislere sahip olmasına vesile olan Şems-i Tebriz de okuma yazmayı bilmeyen kimsedir. İlim en büyük hicaptır. Gözümüzün önüne çekilmiş en kalın duvar veya perdedir. Onun için sadece bilmek ve çok bilgi sahibi olmak yetmez. Haset, nefret, haram şehvet, öfke, kin gibi içini kötü hasletlerden temizlemeyen kimsenin gözü önünde ilim en büyük hicaptır. O yüzden sadece üniversiteyi bitirmek veya hoca olmak, diplomaları üst üste koymak tek başına insanı kurtaramaz.”

Son olarak “Büyük zatlar bir millete veya bir coğrafyaya ait değillerdir.” diyen Yrd. Doç. Dr. Mazhari, “Hangi millet onların mesajlarını iyi anlayıp onu hayatında uygularsa o şahsiyet o millete aittir. Onun için mesajlarıyla bütün dünyaya mal olmuş şahsiyetlerin ırkı, rengi hakkındaki tartışmalar abestir. Büyük zatlar güneşe benzerler ve her tarafı aydınlatırlar.” şeklinde konuştu.

Programın devamında Mesnevi’den birkaç beyit okuyup yorumlayan Yrd. Doç. Dr. Nasseruddin Mazhari gelecek haftalarda da programın süreceğini söyleyerek sözlerini noktaladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284