Okul Servis Soförleri Bilgilendirildi

Karaman Emniyet Müdürlügü Trafik Tescil ve Denetleme Sube Müdürlügü tarafindan okul servisi kullanan soförler yeni trafik kanunlari konusunda bilgilendirildi.

Okul Servis Soförleri Bilgilendirildi

Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Toplanti Salonunda gerçeklestirilen toplantiya Trafik Tescil ve Denetleme Sube Müdürü Asilkan Öztürk, Karaman Soförler ve Otomobilciler Odasi Baskani Mehmet Yilmaz, Belediye Ulasim Hizmetleri Müdürü Mahmut Güventürk, Zabita Müdürü Mehmet Kara ve servis soförleri katildi.

Trafik Tescil ve Denetleme Sube Müdürü Asilkan Öztürk, gelecegimizin teminati olan çocuklari tasiyan servis soförlerini kurallara uymalari konusunda uyararak, “Okul servisi tasimaciligi yönetmeliginde belirtilen bir takim maddeleri bilmek zorundasiniz. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite çagindaki çocuklarimizin tasindigi araçlara biz okul servisi araci diyoruz. Okul servisi soförleri ile bu tasitlarin uymasi gereken bir takim kosullar var. Servis araci 12 yasindan büyük olamaz. Anasinifi, ilkokul ve ortaokula tasimacilik yapan servis söförleri mutlak suretle araçlarinda bu çocuklarimiza yardimci olacak bir rehber personel bulundurma zorunlulugu vardir. Bu kisiler okul servis araci içerisinde bulanacaklar ve ögrencilerimize araç içerisinde yolculuk esnasinda ve inmeleri-binmeleri sirasinda yardimci olacak. Okul servis araçlarinda her koltukta bir emniyet kemeri olmak durumunda. Servis söförü ve rehber personel çocuklar araca bindiginde emniyet kemerlerini baglamakla sorumludur. Araçlarda kesinlikle sesli ve görüntülü sistemlerin çalismasi yasaktir. Ögrencilerimiz aracin içerisine alindiklari andan itibaren kesinlikle müzik sisteminin kapali olmasi gerekiyor. Araç içerisinde sigara içilmemesi gerekiyor. Araçlarin koltuk kapasitelerinin aracin görünür bir yerinde yaziyla belirtilmesi gerekiyor. Aracin arkasinda okul servisi yazisi olmasi gerekiyor. Ayni zamanda dur yazisi olacak. Dur yazisi kesinlikle frene bagli olmayacak. Söför tarafindan ögrencinin indirilmesi ve bindirilmesi sirasinda dügmeye basilacak ve arkadan gelen araçlar uyarilacak. Kapi sisteminin ögrencinin içeriden açamayacagi sekilde olacak. Bunun yaninda belediyeden özel izin belgesi almaniz gerekiyor. Özel izin belgesiyle ilgili olarak takiplerimizi bu tarihten itibaren yogun bir sekilde yapacagiz. Belge alip ta sorumluluklarini yerine getiren bir kisiyle belge almadan çalisan bir kisinin ayrilmasi gerekiyor. Bunu da yapacagiz bilginiz olsun. Araç soförlerinin en az 3 yillik E sinifi sürücü belgesine sahip olmalari gerekiyor. B sinifi sürücü belgesiyle tasimacilik yapanlarin ise en az 5 yillik sürücü belgesine sahip olma mecburiyeti var. Biz sizden SRC belgesi istemiyoruz. Servis soförlügü yapanlarin bu belgeyi almak gibi herhangi bir zorunlulugu yok. Kurallara uymayanlarin özel izin belgeleri belediye tarafindan iptal edilir” dedi.
Öztürk, tasimacilikta kurallara uymayanlara uygulanacak cezai islemle ilgili olarak da, “Ticari olmayan, hususi minibüs ile korsan tasimacilik yapanlara ilk islemde bin 770, ikinci islemde ise 2 bin 950 lira para cezasi ve 60 gün trafikten men uygulanir. C plakasi ile tasimacilik yapanlarin araçlarinin kaza veya arizadan dolayi trafige çikamamasi durumunda C plakasi olmayan ancak ticari araç vasfi tasiyan baska bir araçla tasimacilik yapmasi için öncelikle belediyeden izin almasi gerekiyor. Belediyeden alacagi izin belgesi ile bize geldikleri takdirde cezai islem yapilmaz. Ayrica C plakasi ile tasimacilik yapan sürücülerin baska illere yolcu getirip götürmeleri yasaktir. Sizin C plakasiyla tasimacilik yapacaginiz yer bagli bulundugunuz belediye sinirlaridir” diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284