Okullara `Hukuk ve Adalet Dersi` Geliyor

Adalet Bakani Sadullah Ergin ile Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer arasinda imzalanan ``Hukuk ve Adalet Dersi`` ögretim programi isbirligi protokolü ile gelecek egitim ve ögretim yilindan itibaren ilkögretim 6 ve 7. siniflara seçmeli ``Hukuk ve Adalet`` dersi verilecek.

Okullara `Hukuk ve Adalet Dersi` Geliyor

Ögrencilerde hukuk bilincinin gelistirilmesi uygulamalari ve ''Hukuk ve Adalet Dersi'' ögretim programi gelistirmek için isbirligi protokolü imza törenine, Türkiye Barolar Birligi Baskani Vedat Ahsen Cosar, Türkiye Adalet Akademisi Baskani Hüseyin Yildirim da katildi.
HAKSIZLIKLAR KARSISINDA DUYARLI OLMA BILINCI
Adalet Bakani Ergin, bu zamana kadar çocuklarda, medeni bir ülkede yasayan bireylerin haklari, hak arama konusunda çekingen olmama ve haksizliklar karsisinda duyarli olma konularinda gerekli bilincin olusturulabilmesi için yeterli çaba gösterilmedigini kaydetti.
Oysa gelismis demokrasilerdeki egitim sistemlerinde bu konuda önemli yöntemler gelistirildigini anlatan Ergin, bu ülkelerde, birey haklarinin ne oldugu ve hak arama yollari hakkinda uygulamali egitim metotlarinin çocuklarin anlayabilecegi biçimde hazirlandigini, derslerin yani sira yargi kurumlarina ziyaretler, olay incelemeleri, yargi mensuplarinca verilen seminerler ve çocuklara yönelik hazirlanmis egitim materyallerinin önemli islevler gördügünü ifade etti.
HUKUKI BILGI VE ALGI
Sadullah Ergin, kendilerinin de bu dogrultuda bir sistemin olusturulmasi ve çocuklarin ilkögretim çagindan itibaren gelecege hazirlanmasini amaçladiklarini anlatti. Bu çalisma için kapsamli bir hazirlik dönemi geçirildigini, birçok ülkedeki örneklerin yerinde incelendigini kaydeden Ergin, ülke genelinde kisilerin hukuki bilgi, tutum ve algilari hakkinda kamuoyu arastirmalari yapildigini söyledi.
"HUKUK BILINÇLERINI GELISTIRMEYE ÇALISACAGIZ"
Milli Egitim Bakani Ömer Dinçer,''Hukuk ve Adalet Dersi'' ögretim programi gelistirmek için isbirligi protokolü imza töreninde, sunlari söyledi:
''Cumhuriyet tarihimizin deger gelistirmeyi temel alan kültürel birikimi üzerine Bakanligimizin 2003 yilindan beri yürüttügü program gelistirme çalismalari amacimiza önemli katkilar saglamistir. Ümit ediyorum, Adalet Bakanligi ile yapacagimiz çalisma da bunlardan biri olacak. Ilkokul ve ortaokul derslerinin ögretim programlarinda hukuk ve adalet ile iliskili kazanimlari temel alarak ögrencilerimizin temel hukuk kavramlarina iliskin anlayislarini ve hukuk bilinçlerini gelistirmeye çalisacagiz.
6. VE 7. SINIFLARA SEÇMELI DERS OLARAK VERILECEK
Bir diger önemli husus da ortaokul 6. ve 7. sinif ögrencileri için seçmeli 'Hukuk ve Adalet' dersinin ögretim programinda yer almis olmasi olacak. Bu amaçla 'Hukuk ve Adalet' dersinin çerçeve ögretim programini gelistirmek için ortak bir komisyon olusturacagiz. Bu komisyon, ögrencilerin gelisim özelliklerini de gözönünde bulundurarak, çerçeve programin kazanimlarini ve içerigini belirleyecek. Çerçeve ögretim programinda, temel hukuk kavramlari, haklar ve sorumluluklar, adaletin önemi, hukuk ve kanunlar, yargilama süreçleri ve mahkemeler gibi konular da yer alacak. Ayni zamanda 6. ve 7. siniflara seçmeli ders olarak konulacak 'Hukuk ve Adalet' dersi için uygulama ve tanitim materyalleri de gelistirilecek.''
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284