ÖSYM, Parmak Izi Ve Retina Önlemi Alabilecek

Ölçme, Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM), yeni sinav yönetmenligine göre, güvenlik için adaylara ve görevlilere yönelik olarak parmak izi ve retina önlemi de alabilecek.

ÖSYM, Parmak Izi Ve Retina Önlemi Alabilecek
ÖSYM Baskanligi tarafindan yapilan sinavlarda, adaylarin ve sinav görevlilerinin sinav binalarina giris kosullarina iliskin usul ve esaslari düzenleyen "Adaylarin ve Sinav Görevlilerinin Sinav Binalarina Giris Kosullarina Iliskin Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.
CEP TELEFONU VE INTERNET ETKISIZ HALE GETIRILECEK
Buna göre, sinav binalari ve çevresinin sinav öncesi kontrolü, sinav yapilan bina içinde bulunan her türlü cep telefonu ve kablosuz iletisim araci sinav güvenligini tehlikeye düsürmeyecek sekilde etkisiz hale getirilecek. Binalara hiçbir sekilde emanet esya alinmayacak, sinav güvenliginde sorumlu polisler telsiz ve cep telefonlarini bina sinav sorumlusuna vermek kosulu ile koridorlarda güvenlik tedbiri almak ve bina çevresinin kontrolünü saglamak amaciyla görev yerinden ayrilabilecekler.
SINAV GÖREVLILERINE DE YASAKLAR GELDI
Sinav görevlileri de adaylar gibi sinav binasina giriste güvenlik görevlileri tarafindan elle ve/veya teknik cihazlarla aranacak. Sinav görevlileri sinav binasina girislerinde özel kimlik kartlari ile sinav görev belgelerini sinav günü yanlarinda bulundurmak, binaya giriste görevlilere ibraz etmek, görevlendirme belgelerini de sinav süresince görünür bir sekilde yakalarinda bulundurmak zorunda. Sinav süresince, sinav binasinda bina sinav sorumlusu ve bina güvenlik görevlileri disinda hiç kimsede cep telefonu ve iletisim araci bulunmayacak. Görevlilerin yanlarinda her türlü delici ve kesici alet, atesli silah, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, anahtarlik, kablosuz iletisim saglayan bluetooth ve benzeri cihazlar ile kulaklik, kolye, küpe, bilezik, yüzük (alyans hariç), bros ve diger takilar, her türlü plastik, cam esya ve metal içerikli esyalar, her türlü elektronik/mekanik cihaz ve her türlü müsvedde kagit, defter, ders notu, kitap, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayinlar ile sinav binalarina girmesine izin verilmeyecek.
PARMAK IZI ÖNLEMI GELIYOR
Sinavlarda adaylar ise sinav binalarina güvenlik görevlilerince elle ve/veya teknik cihazlarla aranilarak, güvenlik görevlilerince ve/veya sinav görevlilerince istenen belgeler kontrol edilerek alinacak. Adaylar, sinava girebilmek için kimlik kartini ve sinava giris belgesini veya sinavlarin türü ve özelligine göre ÖSYM tarafindan istenen belgeleri yanlarinda bulundurmak ve görevlilerce istendiginde göstermek zorunda. Kendisini tanitici kimlik karti ve sinav giris belgesi olmayan adaylar sinav binasina alinmayacak ve sinava giremeyecek. Sinav binalarinda adaylarin yanlarinda sadece sinava giris belgeleri, kimlik kartlari ve Baskanlik karariyla sinav salonuna girmesine izin verilen alet/cihazlar bulunabilecek. Adaylarin, yanlarinda her türlü delici ve kesici alet, atesli silah, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, anahtarlik, kablosuz iletisim saglayan bluetooth ve benzeri cihazlar ile kulaklik, kolye, küpe, bilezik, yüzük (alyans hariç), bros ve diger takilar, her türlü plastik, cam esya ve metal içerikli esyalar, her türlü elektronik/mekanik cihaz ve her türlü müsvedde kagit, defter, ders notu, kitap, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayinlar, cetvel, pergel, açiölçer ve benzeri araçlarla sinav binalarina girmesine izin verilmeyecek.
Sinav sirasinda saglik kurulu raporu ile tuvalet ihtiyacini karsilamak zorunda olan adaylar hariç olmak üzere her ne sebeple olursa olsun adaylar tuvalet ve benzeri ihtiyaçlari için kisa bir süre içinde olsa sinav salonundan çikamayacak. Sinav salonundan çikan aday kesinlikle bir daha sinav salonuna alinmayacak. Saglik nedeniyle sinav süresince tuvalet ihtiyaci olanlar, bu durumlarini belirtir geçerli saglik kurulu raporunu ilgili sinava ait kilavuzunda belirtilen sürede veya ÖSYM tarafindan belirlenen ek sürelerde Baskanliga bildirmek zorunda.
ÖSYM teknolojik gelismelere bagli olarak adaylarin ve görevlilerin sinav binalarina giris kosullarina yönelik sinav gizliligi ve güvenligini saglayacak parmak izi, retina tanima gibi yeni önlemler alabilecek.
Kaynak: IHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284