Özel Okullar 4+4+4`e Göre Dönüsüyor

Zorunlu egitimin 12 yila çikmasiyla özel ilkögretim okullari özel ilkokul ve özel ortaokul olarak ayrildi. Kontenjanlarini kendileri belirleyen okullar, bakanligin degerlendirmesini bekliyor.

Özel Okullar 4+4+4`e Göre Dönüsüyor
Özel okullarin 6287 sayili Ilkögretim ve Egitim Kanunu ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanuna göre yeniden yapilandirilmasi için çalismalar devam ediyor.
Bu kapsamda Milli Egitim Bakanligi'na bagli faaliyet gösteren özel okullarin gelecek egitim-ögretim yilinda faaliyetlerini özel ilkokul ve özel ortaokul olarak sürdürmeleri gerekiyor.
Çalismalar kapsaminda özel ilkögretim okullarinin kurucu veya kurucu temsilcileri, okullarini özel ilkokul ve özel ortaokul olarak ayirarak, kontenjanlarin ne kadarini özel ilkokul, ne kadarini ortaokul için kullanacaklarina karar verdi.
Bu bilgiler il milli egitim müdürlüklerine gönderildi, ardindan da gerekli incelemeler yapilarak bakanliga iletilecek.
Bünyesinde ana sinifi bulunan özel ilkögretim okullari, yeni düzenlemede ana sinifini ve bu sinifa iliskin kontenjanlari özel ilkokul veya özel ortaokul kontenjani içerisinde gösterebilecek. Gelecek yildan itibaren ana sinifi hizmeti vermek istemeyen okullar ise ana sinifina iliskin kontenjanlarini ilkokul veya ortaokul kontenjanlarina ilave edebilecek.
Bakanlik, özel ilkokul ve özel ortaokul için belirlenen kontenjan tekliflerinin yapilacak degerlendirmelerden sonra, düzenlenen kurum açma izni ile is yeri açma ve çalisma ruhsatlarini valiliklere gönderecek.
Kontenjanlari belirlenerek özel ilkokul ve özel ortaokula dönüsümleri yapilan ve ayni binada bulunan okullar, ögrenci giris-çikislarini, ögrenci tuvaletleri ve oyun bahçelerini ayri düzenleyerek en geç 15 Temmuz 2015 tarihine kadar bagimsiz hale getirecek.
Özel ilkögretim okullariyla ayni binada bulunan özel anaokullarinin da bu dönüsüm esnasinda ögrenci giris çikisi, ögrenci tuvaletleri ve oyun bahçelerinin bagimsiz olmasi yönüyle konumlari korunacak.
-''3 yillik süre makul''-
Türkiye Özel Okullar Birligi Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Cem Gülan, özel okullarin 4 4 4'e göre dönüstürülmesi için yürütülen çalismalari AA muhabirine degerlendirdi.
Özel okullarin, ilkokul ve ortaokul kontenjanlarini kendilerince belirlenmesi olumlu buldugunu belirten Gülan, giris çikis, tuvalet ve katlarin ilkokul ve ortaokula göre kullanilmasi için taninan 3 yillik süreyi de makul bulduklarini vurguladi.
Zorunlu egitimin 12 yila çikarilmasina iliskin müfredat, program içeriklerine iliskin özel okullarin bir sikintisinin olmadigini ifade eden Gülan, eskiden haftalik ders saatinin 40 saat oldugunu, yeni düzenlemeyle 36-37 haftalik ders saati uygulamasinin kendileri için çok kolay olacagini söyledi.
Gülan, 4 bin 600 okul içinde ilkokul, ortaokul ve lisenin ayni binada oldugu yaklasik 200-300 okulun çikabilecegini, bu okullar için de belirlenecek bazi standartlarla çözüm bulunabilecegini kaydetti. Gülan, ''Içlerinde kaliteli okullar var onlari kaybetmek iyi olmaz'' diye konustu.
-Özel okullara kayit tarihlerinde degisiklik yok-
Öte yandan, Seviye Belirleme Sinavi (SBS) sonuçlarina göre özel okullara kayit islemlerine iliskin de bilgi veren Gülan, daha önceden SBS'ye giren ögrencilerin sonuçlarinin özel okullara gönderildigini, bu sonuçlara göre kayitlarin yapildigini animsatti.
12 yillik zorunlu egitime geçildigi için ilkögretimden mezun olan ögrencilere bu yildan itibaren diploma verilmeyecegini hatirlatan Gülan, özel okullara kayit için daha önce ilan edilen takvimde bir degisiklik olmadigini söyledi.
Puan esitligi durumunda ögrencilerin 2012 Özel Okullar Basvuru Kilavuzu'nda belirtilen kriterlere göre siralamasi Bakanlikça yapilacagini ifade eden Cem Gülan, ögrencilerin özel okullara kayit esnasinda TC kimlik numarasinin bulundugu nüfus cüzdaninin asli ile sinav sonuç belgesini getirmelerinin yeterli olacagini bildirdi.
Kaynak: Haber7

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284