Pilot Üniversiteler Toplantısı Selçuk Üniversitesinde Yapıldı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Hüseyin Karaman Konya'da ‘Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi Pilot Üniversiteler Toplantısı’na katıldı.

Pilot Üniversiteler Toplantısı Selçuk Üniversitesinde Yapıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın başkanlığında Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yanı sıra Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı üst düzey yöneticileri ile 11 üniversitenin rektör ve yöneticileri katıldı.

Haziran ayında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla imzalanan protokolün ardından YÖK Başkanı Erol Özvar, bakanlık ve üniversite temsilcileri ile bir araya geldi.

“İklim değişikliğine yönelik çalışmalar hayati önem taşımaktadır”

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Dairesi (EVCED) Başkanı Dr. Abdullah Buğrahan Karaveli ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver’in açış konuşmaları ile başlayan toplantı YÖK Başkanı Erol Özvar’ın değerlendirmesi ile devam etti.

İklim değişikliğinin toplumların varlıklarını, insan yaşamını, doğayı ve her türlü canlıyı tehdit altında bırakan bir gerçeklik olarak karşımızda olduğunu vurgulayan YÖK Başkanı Özvar, “İklim değişikliğine yönelik alınacak her türlü önlem ancak veri temelli, gerçekçi ve tüm paydaşların katılımıyla, iş birliği içerisinde mümkün olacaktır. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerini önlemeye yönelik geçerli ve uygulanabilir planlar hem pratik hem de yönetimsel açıdan hayati önem taşımaktadır.” dedi.

“İklim değişikliği tüm insanlığın ortak meselesidir”

İklim değişikliklerinin gerek ulusal gerekse uluslararası ölçekte yarattığı olumsuz sonuçlarla ilgili veriler aktaran YÖK Başkanı Özvar şöyle konuştu: “İklim değişikliği ülkelerin ekonomik durumlarında da ciddi tahribatlar meydana getirmektedir. 2021 yılında küresel çapta gerçekleşen 50’den fazla şiddetli selin toplamda 80 milyar doları aşkın ekonomik kayba neden olduğu tahmin edilmektedir. Tüm dünyayı tehdit eden bu durum karşısında alınacak tedbirler oldukça önemlidir. 2015 yılının Eylül ayında Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde dünya liderlerinin üzerinde uzlaştıkları Sürdürülebilir Kalkınma İçin 2030 Gündemi, 193 ülkenin imzasıyla kabul edilmiştir.”

YÖK Başkanı Özvar, iklim değişikliğinin tüm insanlığın ortak meselesi olduğuna dikkat çekerek, “İklim değişikliğinin oluşturduğu negatif etkilere yönelik ortaya konulacak mücadele de tüm insanlığın mücadelesidir. Bu nedenle dünya üzerinde her bir ülkenin sorumluluk alması gereken bir süreç ile karşı karşıyayız. Ancak tüm dünyanın bu ortak derdine geliştirilebilecek çözümler de ülkelerin ekolojik tüketim boyutuna yönelik bir ölçeklendirme ile ‘ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluk ilkesi’ çerçevesinde adil bir şekilde yürütülmelidir.” şeklinde konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284